Health & Fitness

Η μαριχουάνα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού, λέει νέα μελέτη

Περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάνναβη παρά καπνό στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μαριχουάνα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού, λέει νέα μελέτη
Η χρήση μαριχουάνα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού © Unsplash / Jeff W

Η μαριχουάνα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού, λέει νέα μελέτη. Περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάνναβη παρά καπνό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το κάπνισμα, το άτμισμα ή η βρώση μαριχουάνας συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ακόμα κι αν ένα άτομο δεν έχει προηγούμενες καρδιακές παθήσεις και δεν κάπνιζε ή άτμιζε καπνό, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη.

Η μαριχουάνα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού, λέει νέα μελέτη
© Unsplash / Budding

Η μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα κάνναβης ενέχει καρδιαγγειακούς κινδύνους

Σύμφωνα με το CNN, ενώ τόσο οι καθημερινοί όσο και οι περιστασιακοί χρήστες καπνού είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους μη χρήστες, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 42% και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής κατά 25% εάν χρησιμοποιούν κάνναβη καθημερινά, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται και η περίοδος χρήσης της μαριχουάνας.

«Ο καπνός της κάνναβης δεν είναι τόσο διαφορετικός από τον καπνό του τσιγάρου, εκτός από το ψυχοδραστικό φάρμακο THC (τετραϋδροκανναβινόλη) αντί της νικοτίνης», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Abra Jeffers, αναλυτής δεδομένων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη που μελετάει τον καπνό και τη διακοπή του καπνίσματος.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα κάνναβης έχει σημαντικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους, όπως και το κάπνισμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η χρήση κάνναβης αυξάνεται και η χρήση συμβατικού καπνού μειώνεται», δήλωσε ο Jeffers.

Τα ευρήματα της μελέτης συμφωνούν με άλλες έρευνες που διαπίστωσαν ότι η καθημερινή χρήση μαριχουάνας συνδέεται με αύξηση της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού, δήλωσε ο Robert Page II, καθηγητής κλινικής φαρμακευτικής και φυσικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού και θα πρέπει να αποτελούν έκκληση για δράση για όλους τους χρήστες, καθώς αυτή η μελέτη προσθέτει στην αυξανόμενη βιβλιογραφία ότι η χρήση κάνναβης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να είναι ένας δυνητικά επικίνδυνος συνδυασμός», είπε ο Page.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για μικρούς και μεγάλους

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Journal of the American Heart Association, ανέλυσε δεδομένα από 430.000 ενήλικες από το 2016 έως το 2020 μέσω του Συστήματος Παρακολούθησης Παράγοντα Κινδύνου Συμπεριφοράς, μιας τηλεφωνικής έρευνας που διενεργείται κάθε χρόνο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα κυμαίνονταν σε ηλικία από 18 έως 74 ετών, με μέση ηλικία τα 45. Σχεδόν το 90% των ενηλίκων δεν έκανε χρήση μαριχουάνας, ενώ περισσότερο από το 63% δεν είχε κάνει ποτέ χρήση καπνού. Μεταξύ των σημερινών χρηστών μαριχουάνας, σχεδόν το 74% ανέφερε το κάπνισμα ως την πιο κοινή μορφή χρήσης. Το 4% ήταν καθημερινοί χρήστες, ενώ το 7% ήταν μη καθημερινοί χρήστες. Σχεδόν το 29% των καθημερινών χρηστών μαριχουάνας και το 44% των μη καθημερινών χρηστών δεν κατανάλωσαν ποτέ τσιγάρα με καπνό.

Οι πιο νεαροί ενήλικες - που ορίζονται ως άνδρες κάτω των 55 και γυναίκες κάτω των 65 ετών - που έκαναν χρήση μαριχουάνας είχαν 36% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούσαν παράλληλα παραδοσιακά προϊόντα καπνού.

Η μαριχουάνα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού, λέει νέα μελέτη
© Unsplash / Wesley Gibbs

Οι καρδιακές παθήσεις και η μαριχουάνα συνδέονται

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη βρει μια σχέση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και της χρήσης μαριχουάνας.

Μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2023 διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση μαριχουάνας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 33% σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν. Η στεφανιαία νόσος προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Ονομάζεται επίσης αθηροσκλήρωση και είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιακής νόσου, σύμφωνα με το CDC.

Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που δεν καπνίζουν αλλά χρησιμοποιούν μαριχουάνα διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού όταν νοσηλεύονταν, ενώ οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μαριχουάνα καθημερινά είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Η χρήση μαριχουάνας αυξάνεται μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών ηλικιωμένων άνω των 65 ετών που καπνίζουν μαριχουάνα ή χρησιμοποιούν φαγώσιμα διπλασιάστηκε μεταξύ 2015 και 2018.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συμβουλεύει τους ανθρώπους να απέχουν από το κάπνισμα ή το άτμισμα οποιασδήποτε ουσίας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων κάνναβης, λόγω της πιθανής βλάβης στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία.

«Η πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη χρήση κάνναβης δείχνει ότι το κάπνισμα και η εισπνοή κάνναβης αυξάνει τις συγκεντρώσεις της καρβοξυαιμοσφαιρίνης στο αίμα και πίσσας  παρόμοια με τα αποτελέσματα της εισπνοής ενός τσιγάρου καπνού. Και τα δύο έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, πόνο στο στήθος, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, καρδιακές προσβολές και άλλες σοβαρές παθήσεις», είπε ο Page σε προηγούμενη συνέντευξη στο CNN.

«Πρέπει να το αντιμετωπίσετε όπως θα κάνατε με οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου (για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό) και ειλικρινά να κατανοήσετε τους κινδύνους που αναλαμβάνατε», είπε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ