Health & Fitness

Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών «όπλο» για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας

Βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας

Λήδα Πυλαρινού
Λήδα Πυλαρινού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών «όπλο» για την αναβάθμιση  των υπηρεσιών Υγείας

Όμιλος Affidea: Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και αναβάθμιση διαδικασιών διαγνωστικών εξετάσεων υγείας

Ο Όμιλος Affidea αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη. Χαράσσοντας μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία, αποστολή του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξεταζόμενων μέσα από ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Στόχος του Ομίλου Affidea είναι η μετάβαση στο μοντέλο «έξυπνου» Διαγνωστικού Κέντρου με digital & paperless διαδικασίες, μεγιστοποιώντας το επίπεδο εξυπηρέτησης και περιορίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Myaffidea, ψηφιακές υπηρεσίες υγείας από τα διαγνωστικά κέντρα Affidea 

Ο Όμιλος Affidea επεκτείνει την διαθεσιμότητα των υπηρεσιών του, με χρήση προηγμένων υποδομών πληροφορικής, για την εξασφάλιση της βέλτιστης φροντίδας των εξεταζόμενων, μέσω της σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας eHealth, myaffidea, με στόχο να διευκολύνει τους εξεταζόμενους να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα και κατ’ επέκταση να τους προσφέρει ενεργό ρόλο στην διαχείριση της υγείας τους. 

Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τις πληροφορίες που αφορούν στην υγεία τους αλλά και να τις μοιράζονται με τους γιατρούς της επιλογής τους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον θεράποντα γιατρό να συγκρίνει παλαιότερες εξετάσεις ή δεδομένα με νεότερα σε πραγματικό χρόνο, γεγονός σημαντικό για την ορθότερη διαχείριση και αντιμετώπιση θεμάτων υγείας των εξεταζόμενων. 

Η ηλεκτρονική εφαρμογή myaffidea συγκεντρώνει απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, όχι μόνο για παρουσίαση αλλά και για ανάκτηση ή άλλη χρήση, από οποιαδήποτε τοποθεσία. Η ψηφιακή πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των εξεταζόμενων είναι διαθέσιμη δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να διαχειριστούν όπως επιθυμούν τις πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία τους, με σεβασμό στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, μειώνοντας δραστικά την γραφειοκρατία, τις περιττές επισκέψεις και τα ογκώδη έντυπα ιατρικά αρχεία. 

Διαθέσιμα στο MyHealth-gov.gr τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποιούνται στην Affidea 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Όμιλος Affidea είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας υγείας στην Ελλάδα, ο οποίος εντάχθηκε στον Εθνικό Ψηφιακό Φάκελο Υγείας, MyHealth του gov.gr, λόγω της ψηφιακής του ετοιμότητας αλλά και του εκτεταμένου δικτύου εξυπηρέτησης πανελλαδικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι σε θέση να εξυπηρετήσει όλους τους εξεταζόμενους μέσω των ψηφιακών εργαλείων και συστημάτων του αλλά και της ένταξής του στην εν λόγω εφαρμογή. Το βασικότερο χαρακτηριστικό της συνέργειας αυτής είναι η διαλειτουργικότητα που διέπει τα πληροφοριακά συστήματα και αφορά τη συνδεσιμότητα μεταξύ των συστημάτων των διαφόρων υγειονομικών φορέων τόσο σε ενδοσυνοριακό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο. Πρακτικά για τους εξεταζόμενους αυτή η «πρωτιά» του Ομίλου Affidea σημαίνει ότι μπορούν να δουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν κάνει σε οποιοδήποτε από τα διαγνωστικά του κέντρα στην Ελλάδα στην εφαρμογή MyHealth του gov.gr. 

Κάθε πολίτης έχει πρόσβαση στα στοιχεία της συνταγογράφησής του και των παραπεμπτικών εξετάσεων, στις ιατρικές διαγνώσεις Affidea, καθώς και στα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών. Μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση. 

Επένδυση σε «πράσινο εξοπλισμό» και οικολογικές πρακτικές 

Ο Όμιλος Affidea επενδύει σε τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και πρωτοποριακές μεθόδους, εφαρμόζοντας διαδικασίες που αποσκοπούν στην διαφύλαξη της ασφάλειας των εξεταζόμενων και παράλληλα στη διασφάλιση του βέλτιστου ιατρικού αποτελέσματος. 

Υψηλή προτεραιότητα για τον Όμιλο Affidea έχει η ευαισθητοποίηση στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, υιοθετώντας πράσινες πολιτικές σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις άμεσες ενέργειες που έχει υιοθετήσει ο Όμιλος Affidea προκειμένου να συμβάλει στην ενεργειακή εξοικονόμηση: καθορισμός νέων ρυθμίσεων στον κλιματισμό comfort, θέσπιση νέων ωραρίων σε πινακίδες και διακοπή λειτουργίας κατά τις νυχτερινές ώρες, αντικατάσταση παλαιών συστημάτων κλιματισμού, χρήση cloud computing, λιγότερη χρήση χαρτιού και μηχανών εκτύπωσης επιλέγοντας την ηλεκτρονική αποστολή των αποτελεσμάτων και των εντύπων διακίνησης, μείωση εκτύπωσης flims για μαστογραφίες & ακτινογραφίες, πρόγραμμα ανάκτησης υπολειμμάτων σκιαγραφικών μέσων, επένδυση σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με κριτήριο την μέγιστη ενεργειακή κλάση, πρωτοβουλίες ανακύκλωσης και συνεργασίες με έμφαση στην μείωση του αποτυπώματος στο περιβάλλον. 

Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών «όπλο» για την αναβάθμιση  των υπηρεσιών Υγείας

Λειτουργία διαγνωστικών κέντρων με «έξυπνη» διαχείριση ενέργειας 

Λειτουργώντας με υπευθυνότητα και ευαισθησία σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς του, ο Όμιλος Affidea μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο στη διαδικασία παραγωγής των υλικών όσο και στην απόρριψή τους, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές κοινωνικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης στον στρατηγικό σχεδιασμό του. Αξίζει να αναφέρουμε για παράδειγμα το πρωτοποριακό σύστημα που έχει εγκατασταθεί στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο της Affidea, το οποίο εκτός του ότι βελτιώνει την παραγωγικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία και μειώνει τους χρόνους έκδοσης αποτελεσμάτων, ελαχιστοποιεί την ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιείται σε αναλώσιμα καθώς και σε συσκευασίες αντιδραστηρίων. Ως αποτέλεσμα απαιτείται μικρότερος όγκος δείγματος, αντιδραστηρίων και νερού για την εκτέλεση των εξετάσεων και παράγονται μικρότεροι όγκοι αποβλήτων. 

«Στην Affidea, πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη μας να δημιουργούμε βιώσιμη αξία για τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες μας, τις κοινότητες στις οποίες είμαστε μέρος και τους μετόχους μας. Επενδύουμε σε καινοτόμες και ψηφιακές λύσεις για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών μας και τα ιατρικά αποτελέσματα, προσφέροντας παράλληλα μια εξαιρετική εμπειρία στον ασθενή. Η δέσμευσή μας για υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές ενσωματώνεται στις καθημερινές μας λειτουργίες και είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα και τον Κώδικα Δεοντολογίας μας», σημειώνει ο Θεόδωρος Καρούτζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος. 

Dose και MRI Excellence Program: Η απόλυτη ισορροπία μεταξύ διαγνωστικής ποιότητας εικόνας και ασφάλειας των εξεταζόμενων 

Ο Όμιλος Affidea, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει, έχει ξεκινήσει πανευρωπαϊκά το πρόγραμμα βελτιστοποίησης της δόσης ακτινοβολίας, αποσκοπώντας στην ασφαλέστερη διεξαγωγή των αξονικών τομογραφιών. Αυτό επιτυγχάνεται με τον συνεχή έλεγχο της δόσης ακτινοβολίας σε κάθε εξέταση αξονικής τομογραφίας, με στόχο αυτή να είναι η χαμηλότερη δυνατή, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα εικόνας με υψηλή διαγνωστική αξία.  Κατά συνέπεια, σε  ό,τι αφορά τη δόση ακτινοβολίας ακολουθείται η Αρχή ALARA (As Low As Reasonably Achievable), δηλαδή η χαμηλότερη δυνατή για την παραγωγή άρτιων διαγνωστικά εικόνων. Η δόση ακτινοβολίας εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και το είδος της εξέτασης. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 50% του συνολικού αριθμού των ιατρικών κέντρων στην Ευρώπη, που έχουν βραβευτεί για την ασφάλεια των εξεταζόμενων από πλευράς ακτινοπροστασίας από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινολογίας (ESR), ανήκει στην Affidea. 

Την ίδια ώρα διασφαλίζεται η βελτιστοποίηση του συνολικού χρόνου εξέτασης με μείωση του χρόνου σάρωσης, αλλά και η λιγότερη σπατάλη ενέργειας κατά την διενέργεια τόσο της αξονικής όσο και της μαγνητικής τομογραφίας, προσφέροντας παράλληλα εξετάσεις μοναδικής ευκρίνειας και διαγνωστικής αξίας. Με στόχο να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, μέσω βελτιωτικών ενεργειών στην λειτουργική απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο Όμιλος Affidea επενδύει σε προηγμένο εξοπλισμό με τα υψηλότερα πρότυπα και διαδικασίες. Έτσι, για παράδειγμα, εγκαθιστά μαγνητικούς τομογράφους στα κέντρα του, που απαιτούν την χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και είναι απόλυτα φιλικοί προς το περιβάλλον. Οι μαγνητικοί τομογράφοι με ισχυρό μαγνητικό πεδίο στα διαγνωστικά κέντρα Affidea: 

  • απεικονίζουν με υψηλή ακρίβεια 
  • περιορίζουν τον χρόνο εξέτασης στο 1/8 των παλαιότερων απεικονιστικών μηχανημάτων 
  • μειώνουν σημαντικά τον θόρυβο 
  • προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη άνεση στον εξεταζόμενο 

Φροντίδα για το περιβάλλον στις καθημερινές πρακτικές 

Ο Όμιλος Affidea συμμορφώνεται πιστά με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα για την διαχείριση των αποβλήτων και ραδιενεργών υλικών. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά ρυθμιστικό πλαίσιο και διενεργεί ελέγχους τακτικά (εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος ποιότητας). Τα ιατρικά κέντρα της Affidea λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιοτικού ελέγχου ISO 9001, διασφαλίζοντας αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την παροχή φροντίδας και την διαχείριση των εγκαταστάσεων. Όλα τα κέντρα της Affidea είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιοτικού ελέγχου ISO 9001. 

Τα Βιοπαθολογικά Διαγνωστικά Εργαστήρια του Ομίλου Affidea έχουν διαπίστευση κατά το Διεθνές Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 15189:2012 για τις κλινικές δοκιμές που διενεργούνται στον χώρο τους. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Αffidea έχει τα περισσότερα διαπιστευμένα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια στα Βαλκάνια κατά το Διεθνές Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 15189:2012. Επιπροσθέτως, συμμετέχει συστηματικά σε διεθνή προγράμματα ελέγχου ποιότητας και έχει λάβει διαπιστεύσεις για το υψηλότερο επίπεδο προτύπων ποιότητας στην διαγνωστική απεικόνιση και την Πυρηνική Ιατρική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ