- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στρατηγικές πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος
Μπορούν τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης να συμβάλουν στη μείωση του τσιγάρου;
Κάπνισμα: Οι στρατηγικές πρόληψης τα μέτρα κάτα του καπνίσματος με στόχο τη διακοπή του
Tα παραδείγματα της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Νέα Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας καταγράφουν σημαντική μείωση στα ποσοστά των καπνιστών. Τα παραδοσιακά μέτρα ελέγχου του καπνού που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην πρόληψη και στη διακοπή του καπνίσματος, δεν φαίνεται να αποδίδουν καθοριστικά στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, ο οποίος σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Μπορεί η υιοθέτηση εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης να συμβάλει στο να μειωθούν πιο γρήγορα τα ποσοστά του καπνίσματος; Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, η μείωση στα ποσοστά καπνίσματος είναι πολύ μεγαλύτερη στις χώρες που, συμπληρωματικά με τις στρατηγικές πρόληψης και διακοπής, υποστηρίζουν και τη στροφή των ενηλίκων καπνιστών που δεν διακόπτουν το κάπνισμα σε εναλλακτικές λύσεις με μικρότερη επιβάρυνση για την υγεία (Βρετανία, Σουηδία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία) συγκριτικά με άλλες που δεν υποστηρίζουν τέτοιες πρακτικές.
Τι έχουν επιτύχει αυτές οι χώρες;
Η Βρετανία κατάφερε το 2020 να μειώσει το ποσοστό των καπνιστών στο 14%, έναντι 25% που ήταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι στη Βρετανία τα ποσοστά χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου από άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών ήταν 6,4%, έναντι ποσοστού 2% στην Ε.Ε. των 27 κρατών (άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών).
Στη Νέα Ζηλανδία, τα ποσοστά των καπνιστών μειώθηκαν πιο γρήγορα από ό,τι στη γειτονική Αυστραλία, παρόλο που και οι δύο χώρες έχουν παρόμοια μέτρα για τον έλεγχο του καπνού (υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης, απαγόρευση εμφάνισης των καπνικών προϊόντων στα σημεία πώλησης τους κ.ά.). Αυτό που έκανε τη διαφορά είναι ότι η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στη Νέα Ζηλανδία ήταν 6,2%, ενώ στην Αυστραλία ήταν μόλις 1,1%, γιατί η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ενεργά ενθαρρύνει το άτμισμα ως βήμα για τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ η Αυστραλία όχι.
Στη Σουηδία η υιοθέτηση εναλλακτικών προϊόντων καπνού, με κύριο το snus, ένα χαμηλής τοξικότητας προϊόν νικοτίνης που λαμβάνεται από το στόμα, έχει συμβάλει στο εντυπωσιακά χαμηλό ρεκόρ της χώρας όσον αφορά το ποσοστό καπνιστών (6% το 2021) και στον χαμηλότερο αριθμό θανάτων λόγω καπνίσματος σε όλη την Ευρώπη.
Παρόμοια μετάβαση από το κάπνισμα στη χρήση snus έκανε και η Νορβηγία, με αποτέλεσμα τα επίπεδα των καπνιστών να έχουν πέσει σήμερα σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη Σουηδία. Η καθημερινή χρήση snus το 2021 ήταν 13% στη Σουηδία και 15% στη Νορβηγία. Στις γειτονικές χώρες Δανία και Φινλανδία το snus απαγορεύεται.
Σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη, μια χώρα φαίνεται ότι τα έχει καταφέρει αρκετά καλά στον αγώνα για τη μείωση του καπνίσματος: Η Ιαπωνία μειώνει συνεχώς τα ποσοστά των καπνιστών της, μετά την κυκλοφορία των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού (HTP) το 2015. Από το 2011 έως το 2019 τα ποσοστά των ενηλίκων καπνιστών έπεσαν από το 20,1% στο 13,1%. Παράλληλα, το 76% των χρηστών θερμαινόμενων προϊόντων καπνού σταμάτησαν εντελώς να καπνίζουν τσιγάρα.
Μέτρα κατά του καπνίσματος
Όλα τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μάχη κατά του καπνίσματος απαιτεί σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν: Εφαρμογή πολύ πιο αυστηρών κανονισμών για τα τσιγάρα, επανασχεδιασμό και ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος, και ρυθμιστική και φορολογική υποστήριξη των εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης, ως εναλλακτικές επιλογές μικρότερης επιβάρυνσης για την υγεία των καπνιστών που επιλέγουν να συνεχίσουν να καπνίζουν.
Τα κράτη καλούνται να επιλέξουν τις μελλοντικές προσεγγίσεις τους σε σχέση με το κάπνισμα. Πάντως, το πλέον σίγουρο είναι ότι με ένα δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο σήμερα και με εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από το κάπνισμα, η διατήρηση της σημερινής κατάστασης είναι απλά μη αποδεκτή.
*Σύνοψη από τη δημοσίευση του καθηγητή Karl Fagerström στο Harm Reduction Journal (2022)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.