Health & Fitness

15η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο

4 στα 5 παιδιά με καρκίνο στη χώρα μας επιτυγχάνουν πλήρη ίαση

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
karkinos

Νικηφόρες οι περισσότερες μάχες κατά του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά  του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), στέλνει ένα μήνυμα  αισιοδοξίας αλλά και βεβαιότητας, για το ότι οι περισσότερες μάχες κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας είναι πλέον νικηφόρες. Η Επιστημονική Κοινότητα γενικότερα και οι Έλληνες Επιστήμονες ειδικότερα,  έχουν και τη γνώση αλλά και τα όπλα για τις μάχες που δίνουν για την αύξηση των ποσοστών ίασης των παιδιών,  με παράλληλη έμφαση στην υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής τους. 

Στην Ελλάδα, σε αντιστοιχία με τη διεθνή επίπτωση του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Σήμερα, και στη χώρα μας, με την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί,  4 στα 5 από αυτά παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη ίαση. Υπάρχουν μάλιστα νεοπλασίες με ποσοστά ίασης πάνω από 90% αλλά δυστυχώς και άλλες που σημαντικά υπολείπονται. Στόχος είναι η περαιτέρω βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των Παιδιών και των Εφήβων   και πράγματι, κάθε χρόνο, την ίδια αυτή μέρα του Φεβρουαρίου,  διαπιστώνεται τόσο διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, ισότιμα, πως νέα ισχυρότερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα «όπλα» έχουν προστεθεί στα χέρια της επιστημονικής κοινότητας, στη μάχη αυτή. 

Η ιατρική έρευνα, φέρνει απτά αποτελέσματα, τα οποία ενισχύουν τον καθημερινό αγώνα που δίνουν όλοι, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ώστε οι μικροί ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης. Στόχος είναι πάντα,  η ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού και του εφήβου  με καρκίνο.Ειδικότερα, στόχος της ΕΕΠΑΟ,  και της ευρύτερης κοινότητας της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας είναι τα ιατρικά επιτεύγματα που συντελούνται διεθνώς να βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην κλινική πράξη και στη χώρα μας και να συμμετέχουν σε συνεργατικές ερευνητικές μελέτες, οι οποίες συχνά  ξεκινούν ή συντονίζονται από τη χώρα μας. 

Για το σκοπό αυτό, η ΕΕΠΑΟ και τα αντίστοιχα Ιατρικά Τμήματα,  συμμετέχουν ενεργά σε διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στη βέλτιστη φροντίδα των μικρών ασθενών  ισότιμα με οποιοδήποτε προηγμένο Κέντρο του εξωτερικού τόσο στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης όσο και της αποτελεσματικής  με τις λιγότερες συνέπειες,  θεραπείας. Νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές (εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell θεραπείες και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας (precision medicine) είναι διαθέσιμες πλέον και στη χώρα μας και δεν χρειάζεται η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους σε κέντρα του εξωτερικού. 

Με την ευκαιρία της τρέχουσας προσπάθειας της Πολιτείας για εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Κατά του Καρκίνου, η Εταιρεία έχει δηλώσει  προς την Πολιτεία και τον Υπουργό Υγείας την  επιθυμία  για ενεργό συμμετοχή στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου, ειδικά για τις δράσεις που αφορούν το παιδί με καρκίνο. Όλοι οι ανωτέρω στόχοι δεν είναι, βέβαια, εύκολοι και απαιτείται  η συμβολή όλων, Κοινωνίας και Πολιτείας. Η συνδρομή της Πολιτείας είναι απαραίτητη και η ευαισθησία απέναντι στους μικρούς ασθενείς θα πρέπει να είναι αυξημένη. 

Η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας,  Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων,  Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζομένων Τμημάτων, με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή αποτελεί μείζονα  προϋπόθεση. Η συνεργασία και ο γόνιμος, διαρκής διάλογος με την Πολιτεία είναι προτεραιότητα της Εταιρείας και αυτό πραγματοποιείται σε τακτική βάση ώστε να επιτευχθούν περαιτέρω βελτιώσεις και ειδικότερα σε  οικονομικά και διοικητικά θέματα που από τη φύση τους είναι ευκολότερα επιλύσιμα. 

Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο στο παιδί, με το να στηρίξει παντοιοτρόπως τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, που είναι καθημερινοί αρωγοί στο κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο καθώς και με το να γίνει εθελοντής αιμοδότης και εθελοντής δότης μυελού των οστών. Τα μέλη της Εταιρείας, ως επιστήμονες και θεράποντες, θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη καθημερινά μαζί με όλους εμάς για την καλύτερη φροντίδα αλλά και ποιότητα ζωής των μικρών ασθενών. Ποτέ δε λησμονούν τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν σε αυτόν τον αγώνα και στέκονται δίπλα στις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα συνεχίζουν να παρακολουθούν τα εκατοντάδες παιδιά που συνεχίζουν τη ζωή τους ως υγιείς ψυχικά και σωματικά νεαροί ενήλικες.

 

Η δύναμη και η θέληση όλων φωτίζουν το στόχο που είναι η ίαση όλων των παιδιών με καρκίνο. Η αφιερωμένη στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας ημέρα αποτελεί ευκαιρία ενημέρωσης, εγρήγορσης, επαγρύπνησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ