- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιστολή ΣΦΕΕ στον Θ. Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων: Να γίνουν μόνιμοι έλεγχοι
Τι αναφέρει για μέτρα της Πολιτείας
Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ): Επιστολή στον υπουργό Υγείας για ελλείψεις φαρμάκων
Τη στήριξη του στα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία, όπως απαγόρευση εξαγωγών και έλεγχος σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, δηλώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να εστιάζουν, κυρίως, στην πρόληψη και δευτερευόντως στην αποκατάσταση των προβλημάτων.
Σχετικά με τη διεξαγωγή ελέγχων, σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, σημειώνει ότι θα έπρεπε να είναι μια μόνιμη πρακτική που αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου, ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα και όχι να εφαρμόζεται αφού αυτά παρουσιαστούν. «Ως εκ τούτου, ο ρόλος του ΕΟΦ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται κομβικός και απαιτείται και καλύτερη στελέχωση των αρμοδίων τμημάτων και εγκατάσταση νοοτροπίας συνεχών ελέγχων» σημειώνει.
Προσθέτει ότι ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχει στείλει τις προτάσεις του προς το υπουργείο και τον ΕΟΦ, με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. «Όπως από το 2016 οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών», τονίζει ο ΣΦΕΕ. Σημειώνει μάλιστα, ότι μια αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ, θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών.
Αντίστοιχα μέτρα προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), χρησιμοποιώντας δεδομένα του NMVS (FMD Directive), καθότι το θέμα των ελλείψεων είναι ευρωπαϊκό. Στην Ελλάδα βέβαια για άλλους λόγους, υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ.
«Κύριε υπουργέ, είναι εμφανές και γνωστό ότι οι χαμηλές τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και στο ¼ της Γερμανίας - Αυστρίας. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα εκτός αν αποφασίσετε ριζικές μεταρρυθμίσεις, και δεν εννοούμε αυξήσεις τιμών» τονίζει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή προς τον υπουργό και ενημερώνει τέλος ότι «οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, και σας καλούμε να διαπιστώσετε σε ποιο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τους άλλους εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για πιο ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο
Για το 2026, έχουν προγραμματιστεί περίπου 135 διοργανώσεις σε 43 χώρες
Διαπιστώθηκε ότι ακριβότερες επιλογές δεν είναι απαραίτητα πιο θρεπτικές
Tι έδειξε πρόσφατη κλινική δοκιμή διάρκειας 68 εβδομάδων
Η στάση που αλλάζει τα δεδομένα στην καθημερινή ρουτίνα των αντρών στο W.C
Το μικρό καθημερινό μπλακ άουτ που όλοι παθαίνουμε, έχει όνομα... και εξήγηση
Η ορμόνη παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανδρικού οργανισμού
Μέτρα προστασίας και βασική φροντίδα σε ήπια συμπτώματα
Η πολύπλοκη επίδραση του καπνού στην υγεία των οστών
Βράβευση χορηγών για τη συμβολή τους στην επίτευξη των σκοπών και των δράσεων του σωματείου
Τρεις δερματολόγοι εξηγούν και συμβουλεύουν
Ακολουθώντας μια αφήγηση που υπόσχεται επιτυχία, ελευθερία, οικονομική άνεση, ερωτική πληρότητα ή κοινωνική αποδοχή
Δεν σβήνονται τα τραύματα. Αλλά μπορούν να μεταβολιστούν. Να πάψουν να καθορίζουν ασυνείδητα τις επιλογές μας.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση,
Αφορούν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά παραμένουν άγνωστες
Η ενέργεια του σώματος εξαντλείται πολλές φορές χωρίς προφανή λόγο
Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που παράγεται φυσικά στο σώμα αλλά μειώνεται με την ηλικία
Το εργαστήριο συντονίζει ο Κλέαρχος Σταματουλάκης, ψυχολόγος και συγγραφέας
Ανησυχητικά στοιχεία του ΠΟΥ - Ένας στους επτά εφήβους χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.