Health & Fitness

Organmeetings: O πρώτος οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων

Παρουσιάστηκε στη Στέγη το καινοτόμο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Organmeetings: Παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.
Organmeetings: Ο πρώτος πλήρης οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων βρίσκεται στο onassis.org © Pinelopi Gerasimou/Onassis Stegi

Organmeetings: Παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καινοτόμο πρόγραμμα - Προσφέρει σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.

O πρώτος οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καθώς και ένα πρόγραμμα διαδικτυακών σεμιναρίων για ενηλίκους, δημιουργήθηκαν από το Ίδρυμα Ωνάση.

Τα Organmeetings αποτελούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ). Στόχος του είναι να προσφέρει τη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους και στερεότυπα του παρελθόντος, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη.

Ποιος θα μπορούσε να χρειαστεί μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου; Τι είναι ο εγκεφαλικός θάνατος και γιατί διαφέρει εντελώς από το κώμα και τη φυτική κατάσταση; Πώς επιλέγονται οι κατάλληλοι λήπτες για κάθε όργανο και πώς αυτό γίνεται με τρόπο δίκαιο; Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα δωρητή οργάνων; Τι είναι το εμπόριο οργάνων; Συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη;

Σημαντικές ερωτήσεις, που κάθε ενήλικος πολίτης θέλει να θέσει γύρω από το σπουδαίο αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας, μπορούν πλέον να απαντηθούν είτε μέσα από τον πρώτο πλήρη οδηγό που φτιάχτηκε στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είτε με τη συμμετοχή στα διαδικτυακά σεμινάρια, που θα διοργανώνονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα.

Organmeetings: Παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.
Μαθαίνοντας περισσότερα για τον εγκεφαλικό θάνατο από τον Ηρακλή Τσαγκάρη, Επιστημονικό Υπεύθυνο Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων, Καθηγητή Πνευμονολογίας, και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντή Β’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, ΠΓΝ «Αττικόν» © Pinelopi Gerasimou/Onassis Stegi

Organmeetings: O πρώτος οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων - Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους

Κάθε μία ώρα 6 νέοι ασθενείς προστίθενται στις εθνικές λίστες υποψήφιων ληπτών οργάνων στην Ευρώπη, ενώ περισσότεροι από 6.500 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο περιμένοντας το πολυπόθητο μόσχευμα. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνάει τα 8 χρόνια. Θα μπορούσε να είναι κάποιος συγγενής μας, ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, εμείς οι ίδιοι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διατροφικές μας συνήθειες, το άγχος, το κάπνισμα, καθώς και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία μας, αυξάνουν ολοένα περισσότερο την ανάγκη για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Γνωρίζουμε άραγε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες για καθέναν από εμάς να χρειαστεί στη ζωή του να λάβει κάποιο όργανο λόγω λειτουργικής ανεπάρκειας παρά να προσφέρει;

Για να έχουμε όλοι μας το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία της δωρεάς οργάνων. Δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μας, είναι κυρίως στάση ζωής που, αν την υιοθετήσουμε όλοι, τότε το όφελος θα επιστρέψει σε εμάς, στους συγγενείς μας και στα οικεία μας πρόσωπα.

Organmeetings: Παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.
Organmeetings: όταν η γνώση και η ενημέρωση συναντούν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή © Pinelopi Gerasimou/Onassis Stegi

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Organmeetings

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Organmeetings φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διαλύσει κάθε μύθο, στερεότυπο ή παρανόηση, σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό, αλλά εν πολλοίς ανεξερεύνητο θέμα.

Ο πληρέστατος οδηγός, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του ΕΟΜ, θα αποτελέσει και τη βάση του ενημερωτικού προγράμματος ενηλίκων. Εγκαινιάζεται έτσι, από τον Ιανουάριο του 2023, μια σταθερή επαφή με τους πολίτες μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), τα οποία θα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εκπροσώπους και συνεργάτες του ΕΟΜ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρικός στόχος είναι η ορθή και υπεύθυνη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και φορέων, ώστε να καταστεί σαφές ότι η δωρεά οργάνων πραγματικά μας αφορά όλους.

Organmeetings: Παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.
H Προϊσταμένη Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ κα Γιούλη Μενουδάκου παρουσιάζει το εκπαιδευτικό εργαλείο των Orgnameetings © Pinelopi Gerasimou/Onassis Stegi

Μέσα ενημέρωσης, φορείς, ιδιωτικοί ή δημόσιοι οργανισμοί, σύλλογοι με κοινωνικό έργο, αλλά και επιχειρήσεις, που θα ήθελαν να συνδέσουν τη CSR πολιτική τους με την ενημέρωση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, μπορούν τώρα να συμμετάσχουν στα Organmeetings: εκεί όπου η γνώση και η ενημέρωση συναντούν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Τόσο ο οδηγός των Organmeetings όσο και η φόρμα δήλωσης συμμετοχής σε αυτά είναι αναρτημένα στο www.onassis.org. Οι εγγραφές έχουν ανοίξει και οι πρώτες 3 ημερομηνίες για το 2023 είναι: 25 Ιανουαρίου, 22 Μαρτίου και 24 Μαΐου (στις 15.00). Οι ημερομηνίες για την περίοδο 2023-24 θα ανακοινωθούν από το Ίδρυμα Ωνάση και τον ΕΟΜ το καλοκαίρι του 2023.

Organmeetings: Παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης απευθύνει χαιρετισμό © Pinelopi Gerasimou/Onassis Stegi

Organmeetings: O πρώτος οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων - Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια;

Αν κάποιος ενήλικος πολίτης εκπροσωπεί έναν φορέα, οργανισμό, μέσο ενημέρωσης, σύλλογο, εταιρεία ή επιχείρηση, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση και να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα. Τη φόρμα, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που μπορούν να εκπροσωπήσουν τους παραπάνω οργανισμούς και να οργανώσουν δράσεις όπως είναι η ενεργοποίηση για συλλογική συμμετοχή εργαζομένων/μελών.

Όσοι θα συμμετέχουν στα Organmeetings, θα πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και θα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης.

Organmeetings: Παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση των βασικών σημείων του ενημερωτικού προγράμματος Organmeetings, ανέλαβε ο Αλέξανδρος Μωρέλλας, Health Program Manager του Ιδρύματος Ωνάση © Pinelopi Gerasimou/Onassis Stegi

Organmeetings: O πρώτος οδηγός στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων - Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το πρόγραμμα

-Υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο εργαζομένων ή μελών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς τον ελάχιστο ούτε ως προς τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων. Μπορεί, για παράδειγμα, μια εταιρεία να συμμετάσχει με 100 ή με 10 εργαζομένους - ή ένας σύλλογος με 3 ή 40 μέλη. Ωστόσο, η συμμετοχή στη δράση θα πρέπει να είναι συλλογική και όχι ατομική, από ένα και μόνο πρόσωπο.

-Τα σεμινάρια είναι μόνο διαδικτυακά ή μπορούν να πραγματοποιηθούν και στην έδρα ενός φορέα, μιας εταιρείας κλπ;

Είναι μόνο διαδικτυακά. Στόχος είναι οι φορείς, οι σύλλογοι, οι εταιρείες κλπ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μέσα από το διαδίκτυο, δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα ελπίδας και αλληλεγγύης.

-Μπορεί να συμμετάσχει στα σεμινάρια μια εταιρεία ή ένας φορέας και για 2η φορά, με νέο αριθμό προσώπων/εργαζομένων/μελών;

Φυσικά, αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η αρχική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Οι βασικές λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στην εκδήλωση έστειλαν το δικό τους μήνυμα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, και ο πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Ιωάννης Ν. Μπολέτης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εκπαίδευση των Organmeetings με τη συνδρομή της κας Γιούλης Μενουδάκου, Προϊσταμένης Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Αλέξανδρος Μωρέλλας, Health Program Manager του Ιδρύματος Ωνάση.

Organmeetings: Παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.
Η πιο συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προήλθε από την παρουσία της κας Ιωάννας Σαρρή-Μπαλάση, της μητέρας που βρήκε το σθένος να δωρίσει τα όργανα της 16χρονης κόρης της Νεκταρίας © Pinelopi Gerasimou/Onassis Stegi

Αναμφίβολα, η πιο συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προήλθε από την παρουσία της κας Ιωάννας Σαρρή-Μπαλάση, της μητέρας που βρήκε το σθένος στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής της να δωρίσει τα όργανα της 16χρονης κόρης της, Νεκταρίας, όταν εκείνη διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρή. Η κα Μπαλάση συγκλόνισε με τη δύναμη της ψυχής της, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ