- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Προσωπικός γιατρός: Ξεκίνησε η εφαρμογή της δεύτερης φάσης
Τα πρώτα ραντεβού και οι εξετάσεις
Προσωπικός γιατρός: Ξεκίνησε η επόμενη φάση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
Περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί στον νεοσύστατο θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενώ ο αρχικός εκτιμώμενος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης ήταν να έχουν εγγραφεί 4 εκατομμύρια πολίτες μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2023.
Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προχωρά με πολύ σημαντικά βήματα, καθώς η χώρα μας δεν διέθετε ποτέ τόσο μεγάλους αριθμούς πολιτών με ψηφιακό ιατρικό φάκελο, ο οποίος αρχίζει από αύριο το πρωί κιόλας να καταρτίζεται, κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού κάθε εγγεγραμμένου στον νέο θεσμό πολίτη με τον προσωπικό του γιατρό.
Από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, μάλιστα, ξεκίνησε η επόμενη φάση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού, η πλήρης λειτουργία του οποίου έχει προγραμματισθεί για την 1η Ιανουαρίου 2023.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γενική γραμματέας Δημοσίας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κάθε εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό πολίτης θα λάβει εντός του Οκτωβρίου ενημέρωση, μέσω μηνύματος SMS στο κινητό του τηλέφωνο, προκειμένου να πραγματοποιήσει δωρεάν μια σειρά εξετάσεων, οι οποίες αφορούν το λιπιδαιμικό προφίλ του.
Στη συνέχεια, ο ίδιος θα απευθύνεται στον προσωπικό του γιατρό όχι απλώς για να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά για να του εξηγήσει επίσης τον κίνδυνο, τον οποίον διατρέχει ενδεχομένως, για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και για να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των πιο συχνών χρόνιων νοσημάτων. Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Την ίδια στιγμή, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την Υγεία, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στην ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ, τον υπερδιπλασιασμό των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τη σύμπραξη ακόμη και με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, την πρόσληψη 18.000 μόνιμων και έκτακτων γιατρών και λοιπών υγειονομικών, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, με μεσοσταθμική αύξηση των συνολικών αποδοχών τους κατά 10% από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας εστίασε επίσης στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας, για τη γεφύρωση του λεγόμενου «κενού χρηματοδότησης». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Νέα Νοοτροπία
Τη βασική στρατηγική, την οποία ακολούθησε το υπουργείο Υγείας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας, ανέλυσε στο ίδιο συνέδριο ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επεσήμανε το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών. Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και, ειδικότερα, στο νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού, με τον οποίο τα πρώτα ραντεβού των εγγεγραμμένων πολιτών ξεκινούν ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας, στρατηγικό σχεδιασμό, έλεγχο του συστήματος και παροχή κινήτρων και μεγαλύτερων αμοιβών στους γιατρούς, σημείωσε ο ίδιος. Γι’ αυτό, το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει πολύ ικανοποιητικές αμοιβές για τους γιατρούς που θα εγγραφούν, περίπου 70.000 ευρώ ετησίως, και επέτρεψε την εγγραφή στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και άλλων ειδικοτήτων, που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νεοσύστατου θεσμού, κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τέλος, στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαιρέτισε το άνοιγμα του συστήματος του προσωπικού γιατρού και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, πέραν των παθολόγων και των γενικών γιατρών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτήρισε την εγκατάλειψη του συστήματος των αντικινήτρων ως «πολύ σοφή επιλογή».
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αλλαγής, προκειμένου «να μεταβούμε από το ιατροκεντρικό στο ασθενοκεντρικό μοντέλο, με εστίαση στη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, καθώς και του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών Ιατρικής», ενώ ο ίδιος τόνισε ακόμη χαρακτηριστικά ότι «η λίστα αναμονής είναι αναχρονιστική και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πιο σύγχρονο τρόπο εισαγωγής στην ιατρική ειδικότητα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.