Health & Fitness

Προστάτευσέ με απ’ αυτό που θέλω!

Η A.V. ζήτησε από έναν ειδικό συμβουλές για την προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης απαντάει στις ερωτήσεις μας. 

4573-11199_0.jpg
Ζωή Ευαγγελία Παπαφωτίου
ΤΕΥΧΟΣ 309
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7712-17469.jpg

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τον ήλιο μακροπρόθεσμα; Η ηλιοθεραπεία χωρίς προφύλαξη δημιουργεί βλάβες στο δέρμα, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος. Η δράση του ήλιου είναι αθροιστική, σε όσο πιο νεαρή ηλικία εκτιθέμεθα τόσο πιο βλαβερή είναι η συνέπειά του και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο. Μακροπρόθεσμα, η αυξημένη έκθεση κάνει το δέρμα να αφυδατώνεται, να εμφανίζει πανάδες, ρυτίδες, να δείχνει γενικά πιο ταλαιπωρημένο. Το δέρμα είναι το βασικό όργανο που μας προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης, τον ήλιο, τον αέρα, τη σκόνη. Όση περισσότερη χρήση της άμυνας αυτής κάνουμε, τόσο περισσότερο κουράζεται. Η καταπόνηση εμφανίζεται με τη μορφή ξηροδερμίας, πανάδων, ρυτίδων.  

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε; Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, η αποφυγή του ήλιου, ειδικά από τις 11.00 έως τις 15.00, και η χρήση καπέλου και γυαλιών. Στο πρόσωπο ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού θα πρέπει να είναι 50, όμως το πιο σημαντικό είναι η συχνή επανάληψη του ανά μία-μιάμιση ώρα.  

Τι προκαλεί τις πανάδες; Όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο αυξάνεται η παραγωγή μελανίνης. Η συχνή έκθεση (ή ακόμη και μια εγκυμοσύνη) μπορεί να προκαλέσει απορύθμιση της παραγωγής της και η μελανίνη να μείνει μόνιμα σε ορισμένα σημεία. Σίγουρα η γενετική προδιάθεση και η ηλικία παίζουν ρόλο, αφού συνήθως τις βλέπουμε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στα χέρια μπορούν να εξαφανιστούν σε 2-3 συνεδρίες με τη χρήση παλμικού φωτός. Στο πρόσωπο αντιμετωπίζονται με επιφανειακή απολέπιση του δέρματος με μικροκρυστάλλους ή λέιζερ pixel. Συνιστάται επανάληψη των θεραπειών για 2-3 φορές, με χρονική απόσταση ενός μήνα. 

Τι πρέπει να μας ανησυχεί για τις ελιές; Οι ελιές είναι μορφώματα που εμφανίζονται φυσιολογικά. Όμως, εφόσον υπάρχει η προδιάθεση, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος. Συμβουλευόμαστε δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό όταν η ελιά μεγαλώνει, ματώνει, αλλάζει εμφάνιση ή πονάει. Τότε αφαιρείται και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Πώς αντιμετωπίζονται τα εγκαύματα από τον ήλιο; Συνήθως συντηρητικά, οπότε το καλύτερο είναι η προφύλαξη. Εφόσον δημιουργηθούν, εφαρμόζουμε τακτικά ανακουφιστική κρέμα και αποφεύγουμε τον ήλιο τις επόμενες μέρες.  

Τι μπορούμε να κάνουμε με την επιστροφή από τις διακοπές; Ο ήλιος και η θάλασσα έχουν συμβάλει ώστε το δέρμα μας να εμφανίζεται αφυδατωμένο και κουρασμένο. Συνήθως εφαρμόζουμε θεραπείες ενυδάτωσης, αφού έχει προηγηθεί ένας βαθύς καθαρισμός προσώπου. Η αντιμετώπιση των λεπτών ρυτίδων και γραμμών γίνεται με τις θεραπείες του λέιζερ pixel.

Τι μας συστήνετε για να διατηρήσουμε το πρόσωπό μας σε καλή κατάσταση όλο το χρόνο; Το botox στο μέτωπο αποτρέπει τη δημιουργία ρυτίδων που αν τις αφήσουμε θα γίνουν μόνιμες. Οι ρυτίδες γύρω από το στόμα αντιμετωπίζονται με τη χρήση υαλουρονικού, ενός φυσικού συστατικού που υπάρχει στον οργανισμό μας. Ένας άλλος τρόπος είναι η μεσοθεραπεία, που γίνεται με μικρά τσιμπήματα με μια βελόνα στο πρόσωπο, συνήθως με πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Μια καινούργια μέθοδος μεσοθεραπείας είναι με αυξητικούς παράγοντες από αιμοπετάλια, που απομονώνουμε από το αίμα του ίδιου του ασθενούς με μια απλή διαδικασία στο ιατρείο και βοηθούν στην ανάπλαση και την αναζωογόνηση το δέρματος. Γίνεται 2-3 φορές σε 1 χρόνο και τα αποτελέσματά της διαρκούν 3 χρόνια. ●

Ο κ. Α. Γαϊτάνης είναι πλαστικός χειρουργός, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS
www.agaitanis.gr 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ