Πλεύρης: Ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού
Τι είπε για μάσκα και εμβόλια
Συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού - Θάνος Πλεύρης: Ανησυχία για την πίεση τον χειμώνα.
Yπάρχει έξαρση σε κρούσματα γρίπης και είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να έρθουν τα εμβόλια, ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για την πίεση που μπορεί να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ από τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού, που θα συνυπάρξουν ωστόσο σημείωσε ότι φέτος, στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν πλέον και οι αντιιικές θεραπείες.
Για τα κρούσματα γρίπης εξήγησε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια ήμασταν προστατευμένοι επειδή χρησιμοποιούσαμε τη μάσκα και περιορίζαμε την μετάδοση.
Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό τόνισε ότι θέμα επάρκειας δεν υπάρχει και σημείωσε ότι η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, τόνισε ότι αν υπάρξει ανάγκη να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Αναφορικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην χρήση μάσκας, όπως σε όλο τον κόσμο. «Έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, έχουμε νοσήσει, υπάρχουν νέα πρωτόκολλα θεραπείας και μεταλλάξεις που δεν είναι θανατηφόρες όπως ήταν η Δέλτα. Το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα» τόνισε και συμπλήρωσε πως μπορούμε να ξεκινήσουμε χωρίς υποχρεωτικότητα σε μάσκες και τεστ.
Υπάρχει το πρωτόκολλο για την καραντίνα και προφανώς βλέπουμε την πορεία της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν χρειάζεται να πάρουμε με τα δεδομένα που έχουμε.
Για τις ιδιωτικές κλινικές είπε πως πλέον θα μπορούν να κρατούν και να διαχειρίζονται περιστατικά COVID σε απλές κλίνες, καθώς δεν θέλουμε να πιεστεί πάλι το ΕΣΥ και να περιορίσει την τακτική λειτουργία του.
Πρωτίστως, είπε, θα χρειαστούν απλές κλίνες, για ΜΕΘ δεν θα υπάρχει τόση ανάγκη.
«Αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό με την δέουσα σοβαρότητα, αλλά με όρους διαφορετικούς στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μέχρι να γίνει μια απλή νόσος» ανέφερε.
Γρίπη και κορωνοϊός: Τι είπε η Ματίνα Παγώνη
Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι ο εμβολιασμός για την γρίπη θα γίνει κανονικά στο διάστημα τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό τόνισε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα για το ποιοι θα εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια και εκτίμησε ότι και αυτά θα είναι διαθέσιμα τον Οκτώβρη. Συνέστησε στους πολίτες να μην κάνουν και τα δύο εμβόλια την ίδια ημέρα, αν και δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι οι γονείς θα μπορούσαν να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο.
Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να διευθετηθεί το ζήμτημα της πληρωμής των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, θέμα για το οποίο ο κ. Πλεύρης ήταν καθησυχαστικός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.