- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ανεμβολίαστοι με κορωνοϊό κινδυνεύουν 11 φορές περισσότερο να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα
Τι δείχνει η νέα μεγάλη βρετανική μελέτη
Η μυοκαρδίτιδα απειλεί ανεμβολίαστους που κόλλησαν κορωνοϊό. Τι αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες στην έρευνα.
Ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, μετά από λοίμωξη Covid-19, στους ανεμβολίαστους ανθρώπους είναι τουλάχιστον 11 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό τους, δείχνει μια μεγάλη βρετανική μελέτη.
Γενικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι μεγαλύτερος μετά από λοίμωξη λόγω κορωνοϊού από ό,τι μετά τον εμβολιασμό.
Ο κίνδυνος παραμένει μικρός μετά και από αναμνηστικές δόσεις mRNA εμβολίων, ενώ είναι κάπως αυξημένος μόνο στους νέους άνδρες, ιδίως μετά από δεύτερη δόση εμβολίου Moderna.
Αρκετές προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ενδείξεις για μικρή πιθανότητα μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Μαρτίνα Πατόνε του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό «Circulation» της ΑΗΑ, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 43 εκατομμύρια άτομα στην Αγγλία άνω των 13 ετών (περισσότερα από 21 εκατομμύρια είχαν κάνει και αναμνηστική δόση εμβολίου), ενώ σχεδόν 6 εκατομμύρια είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό.
«Σε ένα τόσο μεγάλο δείγμα, ουσιαστικά όλον τον εμβολιασμένο πληθυσμό της Αγγλίας, βρήκαμε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ήταν πολύ μικρός σε σύγκριση με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από λοίμωξη Covid-19» ανέφερε η Πατόνε.
Μυοκαρδίτιδα, κορωνοϊός και εμβολιασμός για Covid - Τα συμπεράσματα της έρευνας
Αναλυτικότερα, βρέθηκαν τα ακόλουθα:
- Συνολικά 2.861 άνθρωποι (ποσοστό 0,007% του συνόλου) νοσηλεύθηκαν ή πέθαναν λόγω μυοκαρδίτιδας στη διάρκεια της μελέτης (Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2021) και, από αυτούς, οι 617 ήσαν περιπτώσεις που είχαν συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα από τον εμβολιασμό τους (οι 514 χρειάστηκαν νοσηλεία).
- Όσοι μολύνθηκαν με κορωνοϊό προτού εμβολιαστούν, είχαν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα μέσα στον επόμενο μήνα από τη διάγνωση τους με τεστ.
- Ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας λόγω Covid-19 μειωνόταν στο μισό για όσους μολύνονταν με κορωνοϊό μετά τον εμβολιασμό τους.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας εμφάνιζε ελαφρά αύξηση μετά από mRNA εμβόλιο (ειδικά της Moderna σε άτομα κάτω των 40 ετών), αλλά παρέμενε μικρότερος σε σύγκριση με τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από λοίμωξη Covid-19.
Ο καθηγητής καρδιολογίας Νίκολας Μιλς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου τόνισε: «Είναι σημαντικό για το κοινό να καταλάβει ότι η μυοκαρδίτιδα είναι σπάνια και ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της μετά από εμβόλιο Cocid-19 είναι επίσης σπάνιος. Αυτός ο κίνδυνος θα πρέπει να ζυγιστεί σε σχέση με τα οφέλη των εμβολίων Covid-19 να αποτρέπουν τη σοβαρή λοίμωξη Covid-19».
Τι είναι η μυοκαρδίτιδα
Η μυοκαρδίτιδα, που συνήθως προκαλείται μετά από λοίμωξη λόγω ιού, είναι φλεγμονή στο μέσο στρώμα του τοιχώματος του μυ της καρδιάς, του μυοκαρδίου.
Είναι σπάνια και μπορεί να οδηγήσει πρόσκαιρα ή μόνιμα σε εξασθένηση του μυοκαρδίου και του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της τελευταίας.
Στον γενικό πληθυσμό, σε περίοδο μη πανδημίας, εκτιμάται ότι περίπου 10 έως 20 άνθρωποι ανά 100.000 διαγιγνώσκονται με μυοκαρδίτιδα κάθε χρόνο, σύμφωνα με την αμερικανική καρδιολογική ένωση American Heart Association (AHA).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.