COVID 19

Νέα εμβόλια κορωνοϊού: Ποιες κατηγορίες καλούνται για την επικαιροποιημένη δόση

Ηλικίες και βασικές προϋποθέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα νέα εμβόλια κορωνοϊού για τη μετάλλαξη Όμικρον. Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός. Ποιοι έχουν προτεραιότητα. Τι ισχύει με ανεμβολίαστους και όσους έχουν νοσήσει.

Ανακοινώσεις για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κορωνοϊού που αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον έγιναν τη Δευτέρα (12/9) το απόγευμα. Το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Τις ανακοινώσεις για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια έκαναν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο, πότε ξεκινά ο εμβολιασμός και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των νέων επικαιροποιημένων εμβολιών.

Προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί ο βασικός εμβολιασμός με τις δύο δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει κάνει τις πρώτες δύο δόσεις (ανεμβολίαστοι), ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο. Πρέπει πρώτα να κάνει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού και μετά να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Επίσης, άτομα άνω των 60 ετών που έκαναν την 4η δόση, καλούνται να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο, καθώς μετά την πάροδο των 3 μηνών παρατηρείται μείωση των αντισωμάτων.

Σημειώνεται ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορωνοϊού έχουν παραληφθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και αρχικά αναμένονταν στις αρχές του Οκτωβρίου. Πρόκειται για 400.000 της εταιρείας Pfizer που στοχεύουν και στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και στην παραλλαγή Όμικρον.

Νέα εμβόλια κορωνοϊού - Τι περιέχουν

Όπως γνωστοποίησε η κα Θεοδωρίδου, τα νέα εμβόλια κορωνοϊού περιέχουν στέλεχος του αρχικού ιού που εντοπίστηκε στην Ουχάν και στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο περιέχει 15 mg από κάθε στέλεχος.

«Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές των πρώτων εμβολίων, δηλαδή ήπιες σε εκδήλωση και διάρκεια» εξήγησε η κα Θεοδωρίδου.

Και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον. «Αυτό που περιμένουμε είναι η μείωση της μεταδοτικότητας (των παραλλαγών της Όμικρον). Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της βασικής νόσου και των θανάτων» ανέφερε επίσης.

Η κα Θεοδωρίδου επανέλαβε πως ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Ωστόσο, η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων, τα οποία είναι επικαιροποιημένα, προκειμένου να «πιάνουν» τις νέες παραλλαγές. Και συνέχισε, επισημαίνοντας πως ο ΕΜΑ προχώρησε στην έγκριση δύο επικαιροποιημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την Όμικρον, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες εμβολιασμού εν όψει χειμώνα.

Νέα εμβόλια κορωνοϊού - Από τι ηλικία χορηγούνται - Οι βασικές προϋποθέσεις - Τι ισχύει με όσους νόσησαν

Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να γίνουν από την ηλικία των 12 ετών, ωστόσο η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι η κάθε χώρα θα καθορίσει τη δική της υγειονομική πολιτική.

Ο εμβολιασμός είναι αναμνηστικός και δεν παίζει ρόλο τι εμβόλιο είχε γίνει προηγουμένως στο βασικό σχήμα (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca κ.λπ).

Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό
Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο εμβολιασμός με την επικαιροποιημένη δόση θα πρέπει να γίνει «τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση ή μετά τη νόσηση». Αυτό σημαίνει ότι όσοι νόσησαν με κορωνοϊό και ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» ή φροντίζουν άτομα αυξημένου κινδύνου να νοσήσουν βαριά από κορωνοϊό, θα πρέπει να κάνουν τη νέα αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Ποιοι πρέπει να κάνουν πρώτοι τα νέα εμβόλια κορωνοϊού

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα επικαιροποιημένα εμβόλια από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν και οι κατηγορίες των πολιτών που καλούνται να προχωρήσουν στη νέα αναμνηστική δόση. Ουσιαστικά, πρόκειται κυρίως για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες έχουν αυξημένη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση. Αναλυτικά:

  1. Ανοσοκατεσταλμένοι
  2. Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  3. Άτομα ηλικία 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
  4. Άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  5. Επαγγελματίες υγείας.
  6. Άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα.

Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Από τη μεριά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια έχει ανοίξει και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει 21.350.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα 7 εκατομμύρια είναι ολοκληρωμένοι (βασικό σχήμα και αναμνηστική δόση).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση ανθρώπινη διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα
© Pixabay

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε ποσοστό εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση από εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Για ποια παιδιά υπάρχει σύσταση να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην έκτακτη ενημέρωση, τα παιδιά -ηλικίας 12 έως 15 ετών- καλό θα ήταν να κάνουν την αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, εφόσον ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Κλείνοντας, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να αμεληθεί ή να αναβληθεί ο εμβολιασμός για τη γρίπη, επισημαίνοντας ότι είναι εξίσου σημαντικός με την αναμνηστική - ενισχυτική δόση για τον κορωνοϊό.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ