Health & Fitness

Η σύγχρονη λαπαροσκοπική θεραπεία της βουβωνοκήλης - Τεχνική «ΤΕΡ»

Ένας στους 10 ενήλικες ανθρώπους θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή του

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 830
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικονογράφηση λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της κήλης

Βουβωνοκήλη: Ο Δρ Κωνσταντίνος Αυγερινός, MD PhD, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Α' Χειρουργικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών εξηγεί χαρακτηριστικά και θεραπεία

Η βουβωνοκήλη είναι μια από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις αφού 1 στους 10 ενήλικες ανθρώπους θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή του, με πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στους άντρες. 

Ο Δρ Κωνσταντίνος Αυγερινός, MD PhD, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Α' Χειρουργικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών
Δεν είναι πλήρως κατανοητός ο μηχανισμός δημιουργίας της βουβωνοκήλης, αν και υπάρχουν αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της, όπως η κληρονομικότητα, η ενασχόληση με βαριές χειρονακτικές εργασίες που σχετίζονται κυρίως με ανύψωση βαρών, η σύνθεση «κακής ποιότητας»-ανώριμου κολλαγόνου και άλλοι. Η εμφάνιση της βουβωνοκήλης, εκτός από την τοπική αισθητική δυσμορφία που προκαλεί, συνοδεύεται συνήθως από ενόχληση ή πόνο στην περιοχή, που εμποδίζει τους ασθενείς στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ο βασικός της κίνδυνος όμως είναι αυτός της περίσφιξης, που αποτελεί επείγουσα χειρουργική κατάσταση και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.  

► Η θεραπεία της νόσου είναι μόνο χειρουργική. Για περισσότερα από 30 χρόνια για τη θεραπεία των βουβωνοκηλών χρησιμοποιούνται «πλέγματα» αφού αποδείχθηκε πως με τη χρήση τους ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής μιας κήλης. Τα πλέγματα είναι λεπτά, βιοσυμβατά κομμάτια συνθετικού υλικού σε επίπεδη ή τρισδιάστατη μορφή που φέρουν μικρούς πόρους και έχουν μεγάλη αντοχή. Ο βασικός τους ρόλος είναι να αναγνωρίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό ως ξένα σώματα και να προκαλούν τον σχηματισμό μιας ισχυρής εσωτερικής ουλής γύρω τους, η οποία θα ισχυροποιήσει τα κοιλιακά τοιχώματα, «φράζοντας» το στόμιο της κήλης. Τα πλέγματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των βουβωνοκηλών είναι απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα δεν προκαλεί ούτε άμεσες ούτε απώτερες παρενέργειες ή άλλα προβλήματα υγείας.   

Η λαραποσκοπική προσπέλασηέχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια, ως η μέθοδος εκλογής για τη θεραπεία των βουβωνοκηλών, όπως επιβεβαιώνεται και από τις κατευθυντήριες οδηγίες τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρίας Κήλης. Η πιο σύγχρονη λαπαροσκοπική τεχνική είναι η τεχνική «ΤΕΡ», η οποία έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα από όλες τις άλλες διαθέσιμες τεχνικές.  

► Είναι μία εντελώς ατραυματική τεχνική. Εφαρμόζοντάς την, δεν χρειάζεται να κόψουμε ή να καταστρέψουμε καμία ανατομική δομή του κοιλιακού τοιχώματος. Με την εμφύσηση αέρα δημιουργούμε κατάλληλους χώρους ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα, τα οποία μετά την τοποθέτηση του πλέγματος και την αφαίρεση του αέρα θα επανέλθουν ακριβώς στην αρχική τους κατάσταση. Το συνολικό τραύμα στο δέρμα θα είναι μία τομή ενός εκατοστού στο δέρμα του ομφαλού κι άλλες δύο, τριών χιλιοστών η κάθε μία, λίγο πιο κάτω.
Είναι η πιο ανώδυνη τεχνική. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί. Δεν τοποθετείται  κανένα ράμμα ούτε για τη σύγκλειση του χάσματος της κήλης, ούτε για την καθήλωση του πλέγματος στη θέση του. Αυτό θα παραμείνει εκεί από την πίεση που του ασκείται εκ των έσω από τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα, σε μια ανατομική περιοχή που δεν έχει αισθητήρες πόνου. Η λαπαροσκοπική τεχνική ΤΕΡ είναι η μοναδική διαθέσιμη τεχνική χωρίς τάση και χωρίς ράμμα τα (tension free and Suture Free). 

Είναι πολύ αποτελεσματική τεχνική. Στις κλινικές μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται πως τα ποσοστά υποτροπής, δηλαδή επανεμφάνισης της βουβωνοκήλης, μετά από την εφαρμογή της τεχνικής ΤΕΡ είναι κάτω από 1%, σαφώς μικρότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες μεθόδους αποκατάστασης.

► Είναι μία απόλυτα ασφαλής τεχνική. Τα μετεγχειρητικά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν είναι σπάνια και εύκολα αντιμετωπίσιμα με συντηρητικά μέσα. Αφορούν κυρίως την εμφάνιση  αιμορραγικής  εκχύμωσης ή τη συλλογή καθαρού υγρού στην περιοχή της κήλης, και υποχωρούν από μόνα τους μετά από λίγες ημέρες χωρίς να απαιτείται κάποια παρέμβαση. Επιπλοκές από το χειρουργικό τραύμα δεν υπάρχουν, γιατί στην ουσία δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα.

► Είναι χειρουργείο μιας ημέρας. Οι ασθενείς που θα χειρουργηθούν με τη μέθοδο ΤΕΡ θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για λίγες ώρες και θα λάβουν εξιτήριο την ίδια μέρα. 
Έχει πολύ εύκολη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς κινητοποιούνται, γευματίζουν και αυτοεξυπηρετούνται πλήρως. Από την επόμενη ημέρα μπορούν να ανεβαίνουν σκάλες να περπατούν όσο θέλουν ενώ οι ανάγκες τους σε παυσίπονα είναι ελάχιστες. Για ένα διάστημα είκοσι ημερών πρέπει να αποφεύγουν να σηκώνουν περισσότερα από 5 κιλά αλλά μετά από το διάστημα αυτό μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Σε δύο εβδομάδες μπορούν να ξεκινήσουν κάποιο ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής χωρίς βάρη, ενώ στις 6 εβδομάδες μπαίνουν σε πλήρες πρόγραμμα. 

► Είναι η μέθοδος εκλογής τόσο για τους ασθενείς που πάσχουν από αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη, όσο για αυτούς που θα εμφανίσουν υποτροπή της νόσου μετά από χειρουργείο ανοικτής αποκατάστασης.

► Η συγκεκριμένη λαπαροσκοπική μέθοδος απαιτεί τη χορήγηση γενικής αναισθησίας η οποία είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία. Τα σύγχρονα αναισθησιολογικά φάρμακα επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση των ασθενών και την ασφαλή έξοδό τους από το νοσοκομείο μετά από λίγες ώρες. Τέλος θα πρέπει να τονισθεί ότι το πλέγμα που χρησιμοποιείται στην τεχνική ΤΕΡ έχει διπλάσιες διαστάσεις από αυτό της ανοικτής χειρουργικής και έτσι σφραγίζει εκ των έσω όλα τα αδύναμα σημεία της περιοχής που ενδέχεται να οδηγήσουν στο μέλλoν στη δημιουργήσουν άλλων αντίστοιχων κηλών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ