- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Από τι κινδυνεύουν όσοι εκτίθενται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο
Αναλυτικά το πόρισμα της νέας έρευνας
Αυξημένος ο κίνδυνος συμπτωμάτων βρογχίτιδας και δύσπνοιας για όσους εκτίθενται σε παθητικό άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα.
Αυξημένη πιθανότητα έχουν οι παθητικοί ατμιστές, που εκτίθενται στη νικοτίνη λόγω χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από άλλους, να εμφανίσουν συμπτώματα βρογχίτιδας και δύσπνοιας.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες, τότε προκύπτει ζήτημα απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και άλλων παρεμφερών προϊόντων στους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες.
Παρά την εξάπλωση του ατμίσματος, λίγα πράγματα είναι μέχρι στιγμής γνωστά για τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία, ιδίως στην περίπτωση του παθητικού ατμίσματος. Μολονότι η έκθεση των παθητικών ατμιστών στη νικοτίνη είναι μικρότερη σε σχέση με τους παθητικούς καπνιστές, τα επίπεδα των πολύ μικρών σωματιδίων που περιέχονται στο αερόλυμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να είναι μεγαλύτερα. Αυτό το αερόλυμα περιέχει χημικές πτητικές ουσίες και μέταλλα που είναι επιβλαβή για τον ιστό των πνευμόνων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ταλάτ Ισλάμ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax»(Θώραξ), ανέλυσαν στοιχεία για 2.090 άτομα σε βάθος εξαετίας, αναφορικά με τον βαθμό που εκτίθεντο στο σπίτι τους σε παθητικό κάπνισμα ή σε άτμισμα και κατά πόσο αυτή η έκθεση σχετιζόταν με προβλήματα υγείας των πνευμόνων τους. Ως συμπτώματα βρογχίτιδας θεωρήθηκαν: βρογχίτιδα κατά τους προηγούμενους 12 μήνες ή καθημερινός βήχας το πρωί ή άλλες ώρες της μέρας για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενους μήνες ή το μπούκωμα και το φλέμα που δεν προέρχονταν από κρυολόγημα.
Διαπιστώθηκε ότι σε σχέση με όσους δεν είχαν εκτεθεί ποτέ σε παθητικό άτμισμα, οι παθητικοί ατμιστές είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα βρογχίτιδας και 53% μεγαλύτερη πιθανότητα για δύσπνοια. Ειδικότερα, οι παθητικοί ατμιστές που δεν είχαν καπνίσει ή κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά τις προηγούμενες 30 μέρες, είχαν ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στους πνεύμονές τους, καθώς είχαν τριπλάσια πιθανότητα για συμπτώματα βρογχίτιδας και διπλάσια για δύσπνοια, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν εκτεθεί στο παθητικό άτμισμα.
Τα ευρήματα θεωρούνται ανάλογα με εκείνα που έχουν παρατηρηθεί στους παθητικούς καπνιστές, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνεπώς, αν επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες, δικαιολογείται η απαγόρευση του ατμίσματος στους δημόσιους χώρους. Η δρ Άννα Λουτσία Φουέντες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέφερε ότι οι συσκευές ατμίσματος εξ αρχής προβλήθηκαν ως μικρότερου κινδύνου για την υγεία«όμως αυξάνονται τα στοιχεία περί του αντιθέτου. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το μάρκετινγκ τους εστιάζει στον ευάλωτο εφηβικό πληθυσμό».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.