- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Boehringer Ingelheim: Συνεργασία της εταιρείας με την Google
Κβαντικοί υπολογιστές για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων
Boehringer Ingelheim: Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία υπέγραψε παγόσμια συμφωνία συνεργασίας με την Google με σκοπό την επιτάχυνση της φαρμακευτική έρευνας.
Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Google για την έρευνα και την εφαρμογή κβαντικής υπολογιστικής και τεχνητής νοημοσύνης στη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη. Αυτή η ένωση δυνάμεων έχει σκοπό να επιταχύνει τη φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη. Πρόκειται για την 1η διεθνή συνεργασία της Google με φαρμακευτική εταιρεία στον τομέα της εκμετάλλευσης κβαντικής υπολογιστικής για την ανάλυση μεγάλων μορίων. Η τριετής συνεργασία θα επιτρέψει στη γερμανική εταιρεία να συνδυάσει την εμπειρογνωμοσύνη της στον τομέα του σχεδιασμού φαρμάκων με τη βοήθεια υπολογιστή και τους πόρους της Google στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών και αλγορίθμων.
Η είδηση ανακοινώθηκε στα πλαίσια του Innovation Forum 2021, του ετήσιου φόρουμ καινοτομίας που διοργανώθηκε από τη γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στις 24 Νοεμβρίου.
Η συνεργασία αποτελεί μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού της Boehringer Ingelheim –διαφαίνεται ταχεία στροφή στις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας–, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντική αύξηση των επενδύσεών της σε ψηφιακές τεχνολογίες, καλύπτοντας βασικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), η μηχανική μάθηση (machine learning) και η επιστήμη δεδομένων (data science) για την καλύτερη κατανόηση των ασθενειών, μοριακό επίπεδο και των βιοδεικτών τους με στόχο την ανεύρεση θεραπείας με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι υπολογιστικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται ήδη στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη φαρμάκων.
«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με την ένωση των δυνάμεων με την Google, την ηγετική τεχνολογική επιχείρηση σε ό,τι αφορά την κβαντική πληροφορική», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. «Η κβαντική πληροφορική έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει και να ενισχύσει σημαντικά τις διαδικασίες έρευνας & ανάπτυξης (R&D) στη βιομηχανία μας. Η κβαντική πληροφορική εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό μια αναδυόμενη τεχνολογία. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να μας βοηθήσει να παρέχουμε θεραπευτικά οφέλη σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους με καινοτόμα και πρωτοποριακά φάρμακα στο μέλλον», πρόσθεσε.
Boehringer Ingelheim: Ανάπτυξη νέων φαρμάκων με κβαντικούς υπολογιστές
Η κβαντική υπολογιστική έχει τη δυνατότητα να προσομοιώσει με ακρίβεια, να επιταχύνει και να ενισχύσει σημαντικά τις διαδικασίες και να συγκρίνει πολύ μεγαλύτερα μόρια από αυτά που μπορούν να εντοπίσουν οι υπάρχοντες υπολογιστές, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για έρευνα και ανάπτυξη για την ανακάλυψη φαρμάκων σε μια σειρά ασθενειών. Ειδικότερα οι σπάνιες παθήσεις αναμένεται να ωφεληθούν από την επιτάχυνση της έρευνας.
Ο κ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε και στη δημιουργία του γερμανικού consortium QUTAC (Quantum Technology & Application Consortium) με τη σύμπραξη 10 ηγετικών καινοτόμων γερμανικών εταιρειών από διαφορετικούς κλάδους με στόχο την πλήρη εκμετάλλευση της τεχνολογίας κβαντικής υπολογιστικής στη βιομηχανική παραγωγή.
Η Boehringer Ingelheim, καθώς σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά στον κβαντικό υπολογισμό τα επόμενα χρόνια, έχει ήδη δημιουργήσει ένα αποκλειστικό Quantum Lab και έχει προσλάβει ειδικούς στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία και τους κβαντικούς παρόχους στην ομάδα της. Η εξαιρετικά ακριβής μοντελοποίηση μοριακών συστημάτων αναμένεται ευρέως ως μια από τις πιο φυσικές και δυνητικά μετασχηματιστικές εφαρμογές του κβαντικού υπολογισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.