Health & Fitness

Συμφωνία Novartis και NHS σε θεραπεία για τη χοληστερόλη

Ταχεία πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμφωνία Novartis και NHS σε θεραπεία για τη χοληστερόλη

Πρωτοποριακή συνεργασία Novartis και NHS σε θεραπεία για τη μείωση της χοληστερόλης

Η Novartis κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με το NHS στην Αγγλία ως μέρος μιας πρωτοποριακής συνεργασίας με στόχο την υιοθέτηση μιας καινοτόμου προσέγγισης διαχείρισης της υγείας του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων LDL-C σε ασθενείς με ASCVD που πληρούν τα κριτήρια σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συνεργασία μεταξύ του NHS και της Novartis περνάει στη φάση της εφαρμογής μετά την τελική θετική σύσταση του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) για τη χρήση της θεραπείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με τις εγκεκριμένες ενδείξεις, οι οποίοι εμφανίζουν σταθερά αυξημένα επίπεδα LDL-C (2.6 mmol/l ή περισσότερο παρά τη μέγιστη ανεκτή δόση στατινών με ή χωρίς εζετιμίμπη) και έχουν ιστορικό συγκεκριμένων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

H Novartis θα εργαστεί από κοινού με το Συνεργατικό Φορέα Γρήγορης Πρόσβασης (Accelerated Access Collaborative) του NHS και το Ακαδημαϊκό Δίκτυο Επιστημών Υγείας (με τη στήριξη του NHS Digital) για να τους βοηθήσει στον εντοπισμό, τη θεραπεία και παρακολούθηση των επιλέξιμων ατόμων με ASCVD που έχουν εμφανίσει καρδιαγγειακό σύμβαμα, για παράδειγμα καρδιακή προσβολή ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης παρά τη λήψη θεραπείας μέγιστης ανεκτής δόσης στατινών.

«Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) αποτελεί εδώ και πάρα πολύ καιρό τη σημαντικότερη αιτία θνησιμότητας και το επίμονο αυτό πρόβλημα υγείας επιτάσσει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την υγεία της καρδιάς», δήλωσε ο CEO της Novartis, Vas Narasimhan. «Η πρωτοποριακή αυτή συνεργασία με το NHS στην Αγγλία έχει τη δυνατότητα να επιφέρει μια ριζική αλλαγή στη βελτίωση της καρδιαγγειακής νόσου σε όλη την επικράτεια του ΗΒ και αποδεικνύει τη δέσμευση της Novartis να συνεργαστεί με τα συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο για τη βελτίωση των εκβάσεων των ασθενών με τη συνδημιουργία πρωτοποριακών λύσεων πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα».

Με περίπου 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους στο ΗΒ να πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία ευθύνονται για πάνω από το 1/4 (27%) των συνολικών ετήσιων θανάτων, το NHS έχει αναγνωρίσει την CVD ως τη νόσο με το μεγαλύτερο περιθώριο να σωθούν ζωές τα επόμενα δέκα χρόνια. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Μακροπρόθεσμου Σχεδίου του NHS (LongTermPlan), το οποίο προτείνει την υιοθέτηση μιας προσέγγισης ενεργητικού εντοπισμού και περίθαλψης ασθενών με παθήσεις υψηλού κινδύνου που θα βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

«Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν την κύρια αιτία της καρδιαγγειακής νόσου, μιας νόσου που επηρεάζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Πρόκειται για ιδιαίτερα κοινή πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των νέων, αδύνατων, αθλητικών και δραστήριων ατόμων. Η ΜΚΟHEARTUK είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο, βοηθώντας τους ασθενείς να διαχειριστούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους με αποτελεσματικό τρόπο και καλωσορίζουμε με θέρμη τη συνεργασία της Novartis και του NHS, η οποία θα δώσει πρόσβαση στο καινοτόμο αυτό φάρμακο σε περισσότερους ασθενείς», σχολίασε ο Jules Payne, Διευθύνων Σύμβουλος της HEARTUK, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη χοληστερόλη.

Η σύσταση του NICE βασίστηκε στα αποτελέσματα του κλινικού ερευνητικού προγράμματος ORION της Novartis, που συμπεριλαμβάνει τις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ, ORION-9, ORION-10 και ORION-11, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 3.600 ασθενείς και αξιολογήθηκε η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η ανεκτικότητα της νέας θεραπείας για τη μείωση των επιπέδων της LDL - χοληστερόλης.

Σημειώσεις:

Τα κριτήρια όπως έχουν οριστεί από το NICE αφορούν τους ασθενείς μόνο όταν:

Υπάρχει ιστορικό οποιουδήποτε καρδιαγγειακού συμβάματος από τα παρακάτω:

- Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (όπως για παράδειγμα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη που χρήζει νοσηλείας)
- Επεμβάσεις στεφανιαίας ή άλλης αρτηριακής επαναγγείωσης.
- Στεφανιαία νόσος
- Ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή
- Περιφερική αρτηριακή νόσο  και:

Οι συγκεντρώσεις της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL-C) είναι σταθερά 2.6 mmol/l ή περισσότερο, παρά τη λήψη της μέγιστης ανεκτής αντιλιπιδαιμικής θεραπείας (δηλαδή μέγιστη ανεκτή δόση στατινών με ή χωρίς εζετιμίμπη).

Σχετικά με την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (ASCVD)

Η αθηροσκλήρωση είναι η συσσώρευση λιπιδίων, κυρίως χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL-C), στο εσωτερικό περίβλημα των αρτηριών, η οποία επέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Η αιφνίδια ρήξη μιας αθηροσκληρωτικής πλάκας μπορεί να προκαλέσει αθηροσκληρωτικό καρδιαγγειακό σύμβαμα, όπως καρδιακή προσβολή ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ASCVD ευθύνεται για παραπάνω από 85% όλων των θανάτων εξαιτίας καρδιαγγειακής νόσου. H ASCVD αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο όρος «νόσοι ισοδύναμου κινδύνου με ASCVD» αντιστοιχεί σε παθήσεις που ενέχουν παρόμοιο κίνδυνο για σύμβαμα ASCVD (π.χ. διαβήτης, ετερόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία).

Η Novartis δεσμεύεται για τη συνδημιουργία καινοτόμων λύσεων, που βασίζονται στη μείωση των επιπέδων LDL-C, οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και να επηρεάσουν με θετικό τρόπο τον προϋπολογισμό αλλά και να οδηγήσουν σε απόδοση της επένδυσης στον τομέα της υγείας. Η βελτιστοποίηση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός κεντρικού μοντέλου διαχείρισης, καθώς βοηθάει στην προσέγγιση μεγάλου αριθμού ασθενών σε κίνδυνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ