Κορωνοϊός: Ενδεχόμενο πρόκλησης ενδοκρινικών επιπλοκών
Τι αναφέρει άρθρο που έγινε δεκτό προς δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Endocrine Connections
Η λοίμωξη από κορονοϊό μπορεί να επιφέρει και ενδοκρινικές επιπλοκές σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό.
Τις πιθανές ενδοκρινικές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσουν άτομα κατά τη διάρκεια και μετά από την προσβολή από κορωνοϊό παρουσιάζουν σε άρθρο, που πρόσφατα έγινε δεκτό προς δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Endocrine Connections, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, Παρασκευή Καζάκου, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ελένη Κορομπόκη, Κατερίνα Στεφανάκη, Φωτεινή Κανούτα, Γεωργία Κάσση, Ασημίνα Μητράκου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Yποδοχείς για τον ιό SARS-CoV-2 ανευρίσκονται και σε ιστούς πέραν του αναπνευστικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπτώσεις, άμεσα ή μακροπρόθεσμα. Και πολλοί ενδοκρινείς αδένες, δηλαδή όργανα του σώματος που παράγουν ορμόνες, όπως το ενδοκρινές πάγκρεας, ο υποθάλαμος και η υπόφυση, ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, οι όρχεις στους άνδρες και οι ωοθήκες στις γυναίκες, έχει βρεθεί ότι εκφράζουν τέτοιους υποδοχείς.
Η πλειονότητα των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με ενδοκρινικές επιπλοκές μετά από COVID-19 αφορά στην απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, με πιθανή και την εμφάνιση νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη. Από την άλλη, η υπεργλυκαιμία έχει αρνητικές επιδράσεις στην έκβαση της νόσου. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, επίσης, για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα με αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (χαμηλά επίπεδα Τ3 ή TSH) ή παρουσία υποξείας θυρεοειδίτιδας. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης μπορεί, ακόμη, να παρατηρηθεί διαταραχή της σπερματογένεσης σε προσβεβλημένους άνδρες. Η COVID-19 έχει συσχετιστεί και με ανεπάρκεια βιταμίνης D, που με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλοκές από άλλους ενδοκρινείς αδένες, όπως τα επινεφρίδια και την υπόφυση, πιθανολογούνται αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά σαφείς.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σχετικά πρόσφατη εμφάνιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2, τα διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης είναι περιορισμένα χρονικά και ως εκ τούτου απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για την αξιολόγηση και πιο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στους ενδοκρινείς αδένες, αναφέρουν οι επιστήμονες. Προσθέτουν ότι σε κάθε περίπτωση, οι ιατροί θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για το θέμα και να λαμβάνουν υπόψη τους την περίπτωση εμφάνισης ενδοκρινοπαθειών στους ασθενείς αυτούς. Το κοινωνικό σύνολο από τη μεριά του, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να κατανοήσει τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 σε πολλαπλά επίπεδα, άμεσα και έμμεσα, και να συνδράμει στην πρόληψή της με μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις το 4% του πληθυσμού καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα
Αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου
Η δράση τους για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών
Οι τελευταίες εξελίξεις και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις
Κλάμα, πονοκέφαλος, ρινορραγία και άλλες αχαρτογράφητες αντιδράσεις μετά την ερωτική επαφή
Οι πρόσθετοι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το κρύο, τον πάγο και τον βαρύ εξοπλισμό
Πότε σταματάς να «παίζεις» τη γυναίκα και αρχίζεις να τη νιώθεις;
Ο Γιώργος Κοντιζάς, γαστρεντερολόγος με ειδίκευση στη διατροφή, εξηγεί τι μπορεί να κάνει το σώμα όταν σταματήσουμε να το σαμποτάρουμε
Τι πραγματικά κάνει στα χείλη μας το gloss που μας δίνει την αίσθηση ότι μόλις τα ακούμπησε «κόκκινη πιπεριά»
Ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας του ματιού
Νέα έρευνα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πως το αναγνωρίζουμε, ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάποιον που πονά
Η παχυσαρκία, το αλκόολ, η άσκηση, το στρες και η διατροφή μας
Η συνολική θνησιμότητα συνεχίζει να μειώνεται έως και το 2023
Καινοτομία και πολιτικές ψυχικής υγείας στην πράξη
Ο αιματολογικός έλεγχος μετρά την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στη φλαγκελίνη
Η αγορά της «longevity» αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια έως το 2034
Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο επίμονος μύθος
Οι προσωπικές μας σκέψεις επιδεινώνουν το στρες, οι αυξημένες προσδοκίες δημιουργούν ενοχές
Πώς εκθέτουν το σώμα σας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.