- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρευνα: Ο ιός HPV αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
Τι δείχνει νέα σουηδική μελέτη
Τα ευρήματα έρευνας για τη σύνδεση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) με τον αυξημένου κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί, λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της κύησης, και είναι πλέον φορείς του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, αλλά επίσης για επιπλοκές, ακόμη και θανατηφόρες για το μωρό, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σαλγκρένσκα, με επικεφαλής τη γυναικολόγο Γιοχάνα Βίικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 1,04 εκατομμύρια τοκετούς. Οι 23.185 περιπτώσεις αφορούσαν έγκυες γυναίκες που είχαν κάνει θεραπεία λόγω προηγούμενης λοίμωξης από HPV και των συνεπακόλουθων κυτταρικών ανωμαλιών, ενώ οι 11.727 είχαν διαγνωσθεί με HPV λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να έχουν κάνει θεραπεία.
Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των γυναικών χωρίς HPV το 4,6% γέννησαν πρόωρα, ενώ μεταξύ όσων είχαν θετικό τεστ για τον εν λόγω ιό, πρόωρος τοκετός υπήρξε σχεδόν στο 6% των εγκύων. Η γέννα πριν την 37η εβδομάδα θεωρείται πρόωρη και πριν την 32η πολύ πρόωρη.
«Η αύξηση του κινδύνου για πρόωρο τοκετό είναι μικρή για κάθε μεμονωμένη γυναίκα με HPV. Όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να εμβολιάζονται κατά του HPV», δήλωσε η Βίικ. Όπως είπε, ο εμβολιασμός όχι μόνο μπορεί να αποτρέψει ένα καρκίνο σχετιζόμενο με τον ιό HPV, αλλά επίσης να έχει θετικό αποτέλεσμα για την έκβαση της κύησης, όσον αφορά τη διάρκεια της, αλλά και την αποφυγή επιπλοκών για το μωρό και τη μητέρα.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής-γυναικολογίας Βερένα Σένγκπιλ της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Γκέτεμποργκ δήλωσε ότι «δεν μπορούμε ακόμη να απαντήσουμε αξιόπιστα το ερώτημα κατά είναι ο ίδιος ο ιός HPV που προκαλεί τον πρόωρο τοκετό και τις επιπλοκές στη γέννα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δείξουμε ότι υπάρχει μια στατιστική συσχέτιση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση στον καπνό των άλλων δεν είναι μόνο θέμα ενόχλησης
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίσκεψη σε μουσεία και συναυλίες έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Πότε βοηθά και πότε μπορεί να σαμποτάρει τους μυς
Οι συμμετέχοντες θα εντοπίζονται μέσω ειδικών εξετάσεων αίματος
Στη Σκωτία εκτιμάται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι ζουν με άνοια
Μέχρι το 2050 σχεδόν 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πάσχει από μυωπία
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας τάσσεται υπέρ της σύμπραξης ης επιστημονικής κοινότητας
Τα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές που πρέπει να προσέξεις
Ο πρόεδρος του Ωνασείου, Γιάννης Μπολέτης, και ο διευθυντής της Εντατικής, Σταύρος Δημόπουλος, εξηγούν γιατί αλλάζει το τοπίο η πρώτη κινητή μονάδα ECMO της Ελλάδας
Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να «στεγνώσει» το δέρμα
Τι χρειάζεται να προσέξει ο φροντιστής ενός ηλικιωμένου ατόμου
Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν
Πότε χρειάζεται επίσκεψη στον γιατρό για περαιτέρω έλεγχο
Η θερμότητα δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο αλλά και από το σώμα μας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η μυρωδιά της αυξάνει την αντοχή στο γυμναστήριο, χωρίς την ανάγκη κατανάλωσης θερμίδων
Οι ειδικοί αποδίδουν μεγάλο μέρος της επίδρασης στην καψαϊκίνη
Διατροφολόγος τονίζει ότι η «δίαιτα των Βίκινγκ» του Νορβηγού επιθετικού είναι ακατάλληλη για τον μέσο άνθρωπο
Οι καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν την έκθεση σε μικρόβια
Οι διαφορές ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.