- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αυξημένος κίνδυνος δεύτερου καρκίνου όσων ξεπέρασαν τον πρώτο
Τι δείχνει έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου
Οι επιβιώσαντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, να εμφανίσουν νέο καρκίνο.
Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης μίας δεύτερης μορφής καρκίνου σε όσους ασθενείς έχουν ξεπεράσει ήδη μία φορά τον καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου.
Ένας δεύτερος καρκίνος μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, στις προηγούμενες αντικαρκινικές θεραπείες (χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες) ή στη συνέχιση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, κακή διατροφή, παχυσαρκία, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κ.α.).
Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, με επικεφαλής τον δρα Αχμεντίν Τζεμάλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Journal of American Medical Association" (JAMA), ανέλυσαν στοιχεία για 1,54 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, που επιβίωσαν από ένα πρώτο καρκίνο για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Από αυτούς, 156.442 εμφάνισαν δεύτερο καρκίνο και σχεδόν 88.900 πέθαναν εξαιτίας του.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου και 45% μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρου δεύτερου καρκίνου, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η αύξηση κινδύνου ήταν αντίστοιχα 10% και 33% για τις γυναίκες που είχαν επιβιώσει από πρώτο καρκίνο και είχαν εμφανίσει αργότερα ένα δεύτερο.
Ο κίνδυνος δεύτερου καρκίνου στους άνδρες είναι πιθανότερος σε όσους είχαν στο παρελθόν διαγνωσθεί με καρκίνο του λάρυγγα ή με λέμφωμα Hodgkin, ενώ θανατηφόρου δεύτερου καρκίνου για όσους είχαν καρκίνο της χοληδόχου κύστης. Για τις γυναίκες ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεύτερου καρκίνου αφορούσε τους καρκίνους λάρυγγα και οισοφάγου, ενώ θανάτου τον καρκίνο του λάρυγγα.
Γενικότερα, συχνότεροι είναι οι δεύτεροι καρκίνοι που συνδέονται με το κάπνισμα και την παχυσαρκία, δύο παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να ελεγχθούν έγκαιρα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου. Ειδικότερα, οι καρκίνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα (πνευμόνων, ουροδόχου κύστης, στόματος, οισοφάγου κ.α.) αποτελούν το 26% έως 45% των δεύτερων καρκίνων και των εξαιτίας τους θανάτων. Μόνος του ο καρκίνος των πνευμόνων ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο (31% έως 33%) όλων των θανάτων από δεύτερο καρκίνο. Εξάλλου τέσσερις καρκίνοι σχετιζόμενοι με την παχυσαρκία (εντέρου, παγκρέατος, ενδομητρίου και ήπατος) ευθύνονται για το 22% έως 26% όλων των θανάτων από δεύτερους καρκίνους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.