Health & Fitness

Γιορτές με λαμπερό δέρμα, γερά δόντια και όμορφα μάτια!

Φέτος η πανδημία αλλάζει τις προτεραιότητές μας

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 764
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λαμπερό δέρμα
© Andrea Piacquadio / Pexels

Πώς θα αποκτήσεις πιο λαμπερό δέρμα και πώς θα ομορφύνεις το βλέμμα που τονίζεται ιδιαίτερα με τη χρήση μάσκας.

Το στρες αυτή την περίοδο βρίσκεται στα ύψη, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τελείως την καθημερινότητά μας, ενώ η αβεβαιότητα για τη νέα χρονιά κυριαρχεί. Σε κανονικές συνθήκες η εορταστική περίοδος θα σήμαινε προγραμματισμό για αγορές, ταξίδια και εορταστικές εξόδους. Παραμένοντας αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η υγεία των δοντιών μας, αλλά και επειδή πάντα η περιποιημένη εμφάνιση μας ανεβάζει τη διάθεση ας δούμε πώς θα αποκτήσουμε πιο λαμπερό δέρμα και πώς θα ομορφύνουμε το βλέμμα που τονίζεται ιδιαίτερα με τη χρήση μάσκας. 

Το άγχος προκαλεί και τρίξιμο δοντιών 
Λόγω του άγχους όλο και περισσότεροι άνθρωποι σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους, ειδικά τώρα που ένας νέος ιός έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας. Μην ξεχνάτε ότι  η υγεία των δοντιών μας δεν εξαρτάται μόνο από την άριστη στοματική υγιεινή, καθημερινό βούρτσισμα, νήμα και κάθε 6 μήνες καθαρισμός, αλλά προστασία και από το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών. 

«Το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών είναι αποτέλεσμα κυρίως άγχους και παρατηρείται εντονότερα στους εσωστρεφείς ανθρώπους. Μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά τις περισσότερες φορές γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν είναι αντιληπτό» επισημαίνει η κ. Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος.

«Αυτό», επισημαίνει, «έχει σαν αποτέλεσμα αρχικά ρωγμές και στη συνέχεια κατάγματα και σπασίματα των δοντιών. Σταδιακά μικραίνει το μέγεθος των δοντιών, διαταράσσεται η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο, με αποτέλεσμα όχι μόνον να απαιτείται θεραπευτική αποκατάσταση των δοντιών, αλλά να προκύπτει και πρόβλημα αισθητικής παραμόρφωσης του χαμόγελου και του προφίλ του προσώπου (σχέση μύτης με πηγούνι). Οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη συνήθεια μπορεί να ξυπνούν με πονοκεφάλους, αίσθηση σφιξίματος στις γνάθους και πολλές φορές πόνο στα μάγουλα».

Ο οδοντίατρος μπορεί να αποτρέψει την επερχόμενη σταδιακή καταστροφή των δοντιών κάνοντας ένα νάρθηκα (μασελάκι) στον ασθενή του. Αυτό γίνεται σε ένα ραντεβού με αποτύπωμα των δοντιών και είναι χαμηλού κόστους.

Εορταστική διατροφή και «αόρατα σιδεράκια»

Ο περισσότερος χρόνος όμως που περνάμε φέτος στο σπίτι σημαίνει συνήθως και περισσότερες διατροφικές «παγίδες». Ειδικά τις μέρες που έρχονται, η κατανάλωση των γλυκών αυξάνεται κατακόρυφα. Αν όμως φοράτε «αόρατα σιδεράκια» (ή πιο σωστά, διαφανείς αφαιρούμενους νάρθηκες) για να διορθώσετε την κακή σύγκλειση και τον συνωστισμό των δοντιών σας, ίσως αναρωτιέστε εάν υπάρχουν κάποιοι διατροφικοί περιορισμοί για εσάς.

«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν οι διαφανείς αφαιρούμενοι νάρθηκες είναι ότι ισιώνουν τα δόντια δίχως να θέτουν περιορισμούς στη διατροφή», λέει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων και γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων (ΕΕΟΝ). «Αυτό οφείλεται στο ότι οι χρήστες τους μπορούν να τους αφαιρούν για να φάνε, δίχως να ανησυχούν για τυχόν φθορές από, π.χ., σκληρά ή κολλώδη τρόφιμα, όπως ισχύει με τους παραδοσιακούς νάρθηκες. Αρκεί μετά το φαγητό να βουρτσίσουν καλά τα δόντια τους και ύστερα να ξανατοποθετήσουν τους νάρθηκές τους».

Οι διαφανείς, αφαιρούμενοι νάρθηκες, εξηγεί η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη, δεν είναι σχεδιασμένοι για να τους φοράτε όταν τρώτε. Κι αυτό γιατί μετακινούν τα δόντια με πολύ ήπιες πιέσεις σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένη δύναμη. Αν λοιπόν χρησιμοποιούνται και στη μάσηση, οι δυνάμεις αυτές αλλάζουν, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη της θεραπείας. Οι νάρθηκες για να έχουν το ιδανικό αποτέλεσμα στον ιδανικό χρόνο πρέπει να φορεθούν περίπου 22 ώρες κάθε ημέρα.

Οι ασθενείς πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα πολύ ζεστά ροφήματα, διότι η θερμότητα μπορεί να λυγίσει τους νάρθηκες. Τα ροφήματα με ανθρακικό επίσης πρέπει να αποφεύγονται καθώς τα οξέα του ανθρακικού βλάπτουν την αδαμαντίνη, ουσία των δοντιών, προκαλώντας φθορά και τερηδόνα. Όπως ακριβώς και η ζάχαρη, η οποία αλληλοεπιδρά με τη μικροβιακή πλάκα στα δόντια, παράγονται ακόμα περισσότερα οξέα και φθείρουν την αδαμαντίνη. Η απώλεια της αδαμαντίνης ουσίας είναι μη αναστρέψιμη, επομένως οι ασθενείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Το καλύτερο ρόφημα όσο φοράτε τα «αόρατα σιδεράκια» είναι το νερό που έχει ουδέτερο pH (δηλαδή 7) και έτσι δεν προάγει τη φθορά των δοντιών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ροφήματα και ποτά, φροντίστε να τα καταναλώνετε μαζί με τα κύρια γεύματά σας, όταν ήδη έχετε αφαιρέσει. Αν μετά από κάθε γεύμα δεν είναι εφικτό να βουρτσίσετε τα δόντια σας, πριν ξαναφορέσετε  τους νάρθηκες, ένα ποτήρι νερό επιβάλλεται για να απομακρύνει την τερηδονογόνο δράση των ροφημάτων αυτών.

Τώρα στις γιορτές είναι συνηθισμένο το τσιμπολόγημα γλυκισμάτων όπως τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες κ.ά. «Εάν κάποιος δεν αφαιρεί τους νάρθηκές του όταν τρώει ένα γλύκισμα, νομίζοντας πως επειδή είναι μαλακό δεν θα τους βλάψει, διακινδυνεύει την υγεία των δοντιών του», προειδοποιεί η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη. «Η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά μπορεί να παγιδευτεί ανάμεσα στους νάρθηκες και στα δόντια, οδηγώντας στην ανάπτυξη βακτηρίων και πλάκας».

Αν ξεχάσετε να βγάλετε τους νάρθηκές σας πριν φάτε ένα γλυκό, φροντίστε να τους αφαιρέσετε μόλις το θυμηθείτε, για να τους πλύνετε καλά και να βουρτσίσετε προσεκτικά τα δόντια σας.

Νέες, ανώδυνες, μη επεμβατικές θεραπείες  προσφέρουν επαναστατική ανάπλαση του δέρματος, σημαντική βελτίωση στην γενική υφή του, στις ρυτίδες, στις ουλές και σε κάθε σημάδι πάνω του, με μεγάλης διάρκειας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Η βελτίωση της εμφάνισης μας ανεβάζει τη διάθεση 

«Η νέα χρονιά πλησιάζει και αν και ζούμε με περιορισμούς, για καλύτερη ψυχολογία υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη για να ανανεωθούμε και να “σβήσουμε” τον χρόνο που πέρασε, με τη βοήθεια νέων, μη επεμβατικών τεχνικών, οι οποίες προσφέρουν επαναστατική ανάπλαση του δέρματος και σημαντική, μακροχρόνια βελτίωση στη γενική υφή του, στις ρυτίδες, στις ουλές και σε κάθε σημάδι πάνω του», αναφέρει η Δρ. Αναστασία Σεφέρη - Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Για ανάπλαση - ανανέωση του δέρματος, αναζωογόνηση, σύσφιξη, θεραπεία ουλών ακμής, θεραπεία φωτογήρανσης, εξάλειψη δυσχρωμιών, κηλίδων και πανάδων, καθώς και περιορισμό των διεσταλμένων πόρων, τα λέιζερ νέας γενιάς και εξελιγμένης τεχνολογίας μηχανήματα, με πολλαπλές ενδείξεις μπορούν να «παγώσουν» τοn χρόνο ήπια και αναίμακτα.

Η θεραπεία είναι μια ανώδυνη διαδικασία που μεταβάλλει τη δομή του ιστού κάτω από την επιδερμίδα, δημιουργώντας έτσι τις καλύτερες συνθήκες για αναγέννηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η διαφορά είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας εφαρμογή, με το αποτέλεσμα να γίνεται προοδευτικά ολοένα και καλύτερο. Συνεχίζει να βελτιώνεται για μήνες μετά το πέρας των συνεδριών, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τη φύση του εκάστοτε προβλήματος.

Για τις ρυτίδες έκφρασης στο μέτωπο, το μεσόφρυο, τα μάτια και τον λαιμό γίνεται, επίσης, ενέσιμη θεραπεία με τη γνωστή σε όλους αλλαντοτοξίνη.

Για την αντιμετώπιση των βαθιών ρυτίδων, των «κενών», των ημιατροφικών σημείων κ.λπ. εφαρμόζονται τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως. Το υαλουρονικό οξύ ενδείκνυται, επίσης, για τη διόρθωση λεπτών ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα, βαθιών ρινοχειλικών ρυτίδων, αύξηση όγκου ή και περιγράμματος των χειλιών, αύξηση όγκου ζυγωματικών και διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου. Η εφαρμογή είναι ανώδυνη και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά και με μεγάλη διάρκεια.

Τέλος μια δελεαστική λύση ειδικά για όσους φοβούνται το χειρουργικό λίφτινγκ είναι η ανόρθωση του προσώπου με νήματα.

Λαμπερό δέρμα
© Andrea Piacquadio / Pexels

Μακιγιάζ ματιών με ασφάλεια 

Η χρήση μάσκας έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύεται το βλέμμα μας και είναι το σημείο στο οποίο εστιάζει ειδικά αυτή την περίοδο το μακιγιάζ. 

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας με αφορμή την εορταστική περίοδο επισημαίνει ότι τα προϊόντα του μακιγιάζ που είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν πρόβλημα στα μάτια είναι όσα χρησιμοποιούνται πολύ κοντά στους οφθαλμικούς βολβούς, όπως τα eyeliner για το εσωτερικό του κάτω βλεφάρου (waterline eyeliner), οι ψεύτικες βλεφαρίδες, τα extensions βλεφαρίδων, το μολύβι και η μάσκαρα.

«Τα προϊόντα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης στο μάτι, επειδή είναι εύκολο να συσσωρευτούν βακτήρια πάνω τους», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης. «Μία και μόνη εφαρμογή, π.χ., με το μολυσμένο βουρτσάκι της μάσκαρα είναι αρκετή για να αναπτυχθεί σοβαρή λοίμωξη στα μάτια (π.χ. μια βαριά επιπεφυκίτιδα). Έχουν αναφερθεί ακόμα και περιπτώσεις γυναικών που παρουσίασαν παροδική ή, σπανιότερα, μόνιμη διαταραχή της όρασής τους εξαιτίας τέτοιων λοιμώξεων, οι οποίες δυστυχώς συμβαίνουν πολύ συχνά».

Όπως εξηγεί ο Δρ. Κανελλόπουλος, οι βλεφαρίδες εκ φύσεως φέρουν βακτήρια τα οποία, από την πρώτη κιόλας εφαρμογή της μάσκαρα, επιμολύνουν το βουρτσάκι της. Με το πέρασμα του χρόνου, τα βακτήρια πάνω στο βουρτσάκι πολλαπλασιάζονται και μολύνουν τη θήκη και το περιεχόμενό της. Τελικά, έπειτα από λίγους μήνες είναι πιθανό η γυναίκα να εκδηλώσει αιφνιδίως μία λοίμωξη στο μάτι ή και μια αλλεργική αντίδραση στη μάσκαρά της.
«Ο κίνδυνος αυτός είναι μικρότερος με τις σκιές των ματιών και με τα eyeliner που τοποθετούνται εξωτερικά στο βλέφαρο», προσθέτει ο ειδικός.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι οι τραυματισμοί του κερατοειδούς. Το χέρι μπορεί εύκολα να «ξεφύγει» και να γρατζουνίσει τον κερατοειδή με το βουρτσάκι της μάσκαρας ή τη μύτη του eyeliner ή του μολυβιού. Αν όμως τα αντικείμενα αυτά είναι μολυσμένα, η συνέπεια δεν θα είναι απλώς μία εκδορά στον κερατοειδή, αλλά ίσως και κάποια σοβαρή μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού.

«Μπορείτε να προστατευθείτε ακλουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες. Ανανεώνετε συχνά τα προϊόντα του μακιγιάζ σας ή  αγοράζετε τη  μικρότερη δυνατή συσκευασία ώστε να επισπεύδετε την αντικατάστασή τους. Τα περισσότερα προϊόντα μακιγιάζ έχουν μακρά διάρκεια ζωής. Ωστόσο τα κρεμώδη και σε υγρή μορφή προϊόντα μπορεί να επιμολυνθούν έπειτα από μόλις μία χρήση. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταγράφετε πότε αρχίσατε να χρησιμοποιείτε μία νέα μάσκαρα ή ένα νέο eyeliner», συνιστά ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Όταν περάσουν 3-4 μήνες, φροντίστε να τα πετάξετε και να τα αντικαταστήσετε με νέα, κίνηση που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο οφθαλμικής επιμόλυνσης».

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να αποφεύγετε να βάζετε μολύβι, σκιά ή eyeliner στην εσωτερική πλευρά των βλεφάρων, διότι σε αυτήν εκβάλλουν οι σμηγματογόνοι αδένες του ματιού. Οι αδένες αυτοί εκκρίνουν σμήγμα (λίπος) το οποίο προστατεύει την επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού και υπάρχει κίνδυνος να τους αποφράξετε με τη σκιά ή το eyeliner.

Μην παραλείπετε επίσης να αφαιρείτε οπωσδήποτε το μακιγιάζ κάθε βράδυ, καθαρίζοντας προσεκτικά και τις βλεφαρίδες σας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.