Πώς να πείσουμε τα μικρά παιδιά να φορούν μάσκα στο σχολείο
Για να είναι η μάσκα η ασπίδα μας, θα πρέπει να τη φοράμε και να την χειριζόμαστε σωστά
Η δρ. Ανατολή Παταρίδου δίχνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να πείσουμε τα μικρά παιδιά να φορούν μάσκα στο σχολείο.
Σε λίγες μέρες αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς και οι ειδικοί πασχίζουν να πείσουν τους αμφισβητίες ότι η μάσκα προστατεύει από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Την ίδια ώρα πολλοί γονείς παιδιών μικρότερης ηλικίας κυρίως, προσπαθούν να τα μυήσουν στις νέες συμπεριφορές υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να τηρούν τους κανόνες στο σχολικό περιβάλλον -κανόνες που ήρθαν για να μείνουν. Γιατί πάρα πολλά παιδιά είναι ευπαθή σε λοιμώξεις και δη αναπνευστικές, οπότε χρειάζεται να προσέξουν περισσότερο για να παραμείνουν υγιή, σε έναν χώρο που, λόγω συγχρωτισμού, ενίοτε βρίθει μικροβίων.
«Η βασική πύλη εισόδου των μικροβίων και των ιών στο ανθρώπινο σώμα είναι η μύτη και το στόμα. Μάσκες στα σχολεία και το θέμα είναι πώς μπορούμε να το παρουσιάσουμε στους μικρούς μας φίλους, ώστε να εξασφαλίσουμε την αγαστή συνεργασία τους. Μπορούμε, λοιπόν, αντί να προκαλέσουμε αρνητικές αντιδράσεις, να το θέσουμε καρτουνίστικα, να τους πούμε, για παράδειγμα, πως ήρωες όπως ο Σπάιντερμαν και ο Ζορό χρησιμοποιούν τον μανδύα τους ως ασπίδα, ως τα σπουδαία όπλα προστασίας τους. Γιατί κάποια παιδιά αρρωσταίνουν πιο εύκολα και πιο συχνά και η χρήση μάσκας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για αυτά», λέει χαρακτηριστικά η δρ Ανατολή Παταρίδου MD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, που καλό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, είναι η καθαριότητα της μύτης, που είναι από αρκετά έως πολύ παραμελημένη.
«Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας πάντα πλένανε τη μύτη τους με νερό από τη χούφτα τους. Ο κορωνοϊός ήρθε για να μας διδάξει βασικούς κανόνες, οπότε το συμπέρασμα για άλλη μια φορά είναι ότι ουδέν κακό αμιγές καλού», υπογραμμίζει η κα Παταρίδου.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ήθη, έθιμα και παραδόσεις, που μας διδάσκουν τις κλασικές αξίες της ζωής, όπως η πίστη, η υπομονή, η αισιοδοξία, ο σεβασμός στη ζωή και στον άνθρωπο, τα πιο δυνατά εφόδια σε κάθε ηλικία.
Η μάσκα, λοιπόν, είναι ένας μανδύας προστασίας, μια ασπίδα, όπως αυτή που κρατάνε οι πολεμιστές, για να μην τους λαβώσει ο εχθρός. Οπότε, για να είναι η μάσκα η ασπίδα μας, θα πρέπει να τη φοράμε και να την χειριζόμαστε σωστά. Να την πιάνουμε μόνο από τα κορδόνια και ποτέ από μπροστά. Αν πιάσω την ασπίδα μου από μπροστά, ο εχθρός θα με μαχαιρώσει. Αλλά αν την πιάσω σωστά από μέσα, από το χερούλι, τότε δεν κινδυνεύω. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι οφείλουμε να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες ανθρώπων γύρω μας».
Αυτές οι μέρες, εξάλλου, είναι οι ιδανικές για ένα ωτορινολαρυγγολογικό τσεκ απ, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα, ειδικά μετά τα καλοκαιρινά μπάνια, που συχνά συσχετίζονται με ωτίτιδες στα παιδιά. Επίσης τώρα είναι μια καλή στιγμή για να αφαιρεθούν κρεατάκια, αμυγδαλές και να ελεγχθούν τυχόν προβλήματα με την ακοή του παιδιού.
Ειδικά τα κρεατάκια -ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα στα παιδιά- αν αφαιρεθούν, θα απελευθερώσουν την αναπνοή του παιδιού, δίνοντάς του δύναμη να ασκηθεί και να λειτουργήσει καλύτερα στην καθημερινότητά του. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις ο ειδικός ιατρός με τη χρήση των νέων ενδοσκοπίων μπορεί να κάνει ολοκληρωμένη διάγνωση με ακρίβεια.
«Ας σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για το τι πάθαμε και ας θυμηθούμε στα παλιά χρόνια τους πολέμους, την πείνα, την εξαθλίωση και άλλα δεινά, που ζήσανε οι άνθρωποι κατά καιρούς. Να θυμόμαστε ότι η ελευθερία απαιτεί ωριμότητα από τον καθένα και επίμονη δουλειά στο μονοπάτι της αυτογνωσίας, που, όμως, οι πιο πολλοί εντέχνως αποφεύγουν, γιατί έχει δουλειά πολύ, έχει, όμως, και προκοπή. Στο ίδιο πλαίσιο να θυμόμαστε ότι το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, με τη μύτη και με τα μάτια, η καλή διατροφή και η τακτική άσκηση θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε γεροί.
Ας γίνουμε εμείς τα υγιή πρότυπα για τα παιδιά μας», καταλήγει η κα Ανατολή Παταρίδου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.