Health & Fitness

Μαγιορκίνης: Πιο ήπια η επαναμόλυνση από τον κορωνοϊό

«Θα πρέπει να είμαστε προς το παρόν επιφυλακτικοί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκίκας Μαγιορκίνης
Γκίκας Μαγιορκίνης © EUROKINNISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην επαναμόλυνση από τον κορωνοϊό - «Δεν συνοδεύεται από βαρύτατες κλινικές εικόνες».

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην είδηση κατά την οποία ένας ασθενής επαναμολύνεται από τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής τόνισε πως τα δεδομένα αναφορικά με το περιστατικό δεν είναι ακόμη αναλυτικά, ούτε έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο ιατρικό περιοδικό και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Ωστόσο, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε μια αισιόδοξη διάσταση στο περιστατικό επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό. Όπως εξήγησε, η επαναμόλυνση φαίνεται πως δεν συνοδεύεται από βαρύτατες κλινικές εικόνες, κάτι που δίνει ελπίδες σε ό, τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στην πιθανότητα που το νέο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό δεν φανεί ικανό να ανακόψει πλήρως την «είσοδο» του ιού στον οργανισμό, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν πως ακόμη και μια επαναμόλυνση ατόμου που έχει εμβολιαστεί, θα συνοδεύεται από πολύ ηπιότερα συμπτώματα.

Παράλληλα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου φαίνεται ότι έχει περιοριστεί, λόγω της γενικευμένης χρήσης μάσκας καθώς και της επιβολής περιοριστικών μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές.

Για τους νέους, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Ανησυχία προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά του ιού σε μικρότερες ηλικίες. Παρατηρούνται και – περιορισμένα μεν – περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας». Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής τόνισε πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές.

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του β' κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ», σημείωσε επιπλέον ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε, η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ