- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κίνδυνος άνοιας για ηλικιωμένους με προβλήματα ακοής και όρασης
Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα
Σχεδόν διπλάσιος είναι ο κίνδυνος άνοιας για τους ηλικιωμένους με ταυτόχρονα προβλήματα ακοής και όρασης.
Οι ηλικιωμένοι που έχουν δυσκολίες τόσο ακοής όσο και όρασης αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Φίλιπ Χουάνγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer's and Dementia: Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring», μελέτησαν 2.051 άτομα άνω των 65 ετών σε βάθος οκταετίας, από τους οποίους το 23% είχαν προβλήματα είτε ακοής είτε όρασης, ενώ το 5% και τα δύο.
Διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με διπλό αισθητηριακό πρόβλημα είχαν 86% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια, σε σχέση με όσους είχαν κανονική ακοή και όραση. Από όσους είχαν διπλό πρόβλημα, σχεδόν το 29% εκδήλωσε άνοια μέσα στην οκταετία έναντι 17% όσων είχαν μόνο ένα πρόβλημα (είτε όρασης είτε ακοής) και 14% όσων δεν είχαν κανένα από τα δύο.
«Η αξιολόγηση της όρασης και της ακοής στους ηλικιωμένους μπορεί να προβλέψει ποιοι θα εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη, καθώς και στην έγκαιρη θεραπεία της απώλειας ακοής και όρασης», δήλωσε ο δρ. Χουάνγκ.
Η μειωμένη ακοή και όραση είναι συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους. Ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 70 ετών έχει δυσκολίες ακοής, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε χειρότερη όραση. Οι δυσκολίες αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου στους περισσότερους και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, ακόμη και μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Η επαφή με το περιβάλλον μειώνει άμεσα το στρες, ρυθμίζει ορμόνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση
Οι τεχνικές που ηρεμούν το σώμα και τον νου όταν οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν στην καθημερινότητα
Η κλινική δοκιμή περιέλαβε περισσότερους από 4.400 ασθενείς
Η δημοφιλής μέθοδος δροσιάς που τελικά χαλάει τον ύπνο - Πώς να τον χρησιμοποιήσετε σωστά
Eιδικοί εξηγούν γιατί το βάδισμα είναι το θεμέλιο της ευεξίας και πώς προστατεύει σώμα και πνεύμα
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έντομα συνδέουν τη μυρωδιά του DEET με την τροφή, ανατρέποντας όσα ξέραμε
Με επίκεντρο το μέλλον της ογκολογικής φροντίδας
Τα συμπτώματα και η διάγνωση
Βλεφαρίτιδα, μία χρόνια φλεγμονή του βλεφαρικού χείλους
Μερικές φορές η δυσκολία δεν είναι εμπόδιο, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για συνεχή εξέλιξη
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ορισμένοι γαλακτωματοποιητές ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά το έντερο
Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για επανεμφάνιση κρουσμάτων και αυξημένο κίνδυνο στους ηλικιωμένους
Συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση 11 οργανωμένων εθελοντικών δράσεων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31/5
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας της Έμμηνου Ρύσης 28 Μαΐου
Ο γιατρός και ερευνητής μιλά για τη διαδρομή του στην έρευνα, τη φύση της επιστήμης και τις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής
Το φαινόμενο του παγωμένου ώμου
Πώς ξεχωρίζει η ευαισθησία από τη ροδόχρου ακμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.