- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κορωνοϊός: Την εθελοντική συνεργασία του πλανήτη ζητεί ο ΠΟΥ
Δημιουργία πλατφόρμας για την ανταλλαγή δεδομένων
Έχοντας την ανησυχία ότι και εμβόλιο να βρεθεί, οι φτωχές χώρες του πλανήτη δεν θα έχουν πρόσβαση, τουλάχιστον όχι άμεσα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί σε εθελοντική συνεργασία όλους
Μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων και αδειών χρήσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε ιατρικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που επιτυγχάνονται στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του.
Με τους προέδρους της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράντο, και της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε έναν μέγιστο αριθμό χωρών και ερευνητικών φορέων να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας συνεργασίας.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, πρόκειται για τη δημιουργία «μιας τράπεζας δεδομένων ιατρικής τεχνολογίας για εμβόλια, φάρμακα, διαγνώσεις και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο» για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους μετά την εμφάνισή της στην Κίνα στα τέλη του 2019.
Ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ένας αριθμός φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών ανησυχούν από την έναρξη της πανδημίας για τους κινδύνους ανισότητας στην πρόσβαση στα μελλοντικά εμβόλια ή θεραπείες, ενώ οι πλουσιότερες χώρες επιδιώκουν ήδη να εξασφαλίσουν προτεραιότητα στις προμήθειες. Περισσότερα από 100 προγράμματα διενεργούνται παγκοσμίως και περίπου δέκα κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα φάρμακο για την ασθένεια.
Οι εν δυνάμει οικονομικές προκλήσεις είναι κολοσσιαίες και μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι δίνουν μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να είναι οι πρώτοι που θα διαθέσουν ένα εμβόλιο στην αγορά.
«Τα κλασικά μοντέλα της αγοράς δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη. Η αλληλεγγύη στις χώρες και μεταξύ των χωρών με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Τέντρος σήμερα.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο
Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους και αίσθημα εξάντλησης
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του
Οι απαντήσεις δεν είναι πάντοτε σωστές και υπάρχουν κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα
Γιατί ο χειμώνας και οι κλειστοί χώροι αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης
Μερικοί χρειάζονται λιγότερη κι άλλοι περισσότερη ξεκούραση
Ξεκινά το πρόγραμμα τοποθέτησης πρωτοποριακής ΑΙ λύσης
Πώς η ψυχική ανθεκτικότητα γίνεται το πιο hot επαγγελματικό skill στην Ελλάδα του 2025
Μια συζήτηση με την ψυχολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
Ούτε εσωστρεφείς ούτε εξωστρεφείς – απλώς έχετε κάποια πολύ πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
Η σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά
Μελέτη αποκαλύπτει ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.