- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Τα πιο συχνά συμπτώματα των Ευρωπαίων με ελαφρά μορφή της νόσου
Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές - Τι ρόλο παίζει η ηλικία και το φύλο του ασθενούς
Κορωνοϊός - Ευρώπη: Πονοκέφαλος και ανοσμία τα συχνότερα συμπτώματα σε ασθενείς με ελαφρά μορφή της νόσου Covid-19.
Ο πονοκέφαλος και η ανοσμία είναι τα συχνότερα συμπτώματα του κορωνοϊού στους Ευρωπαίους ασθενείς που εμφανίζουν ελαφρά ή μέτριας βαρύτητας μορφή της νόσου.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που υποστηρίζει ότι η ασθένεια παίρνει διαφορετική μορφή ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των προσβληθέντων.
Ειδικότερα, 7 στους 10 ασθενείς παρουσίασαν αυτά τα δύο συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Intern Medicine». Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι που είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Τα άλλα συχνότερα συμπτώματα ήταν:
- Η βουλωμένη μύτη (67,8%),
- ο βήχας (63,2%),
- η κόπωση (63,3%),
- οι μυικοί πόνοι (62,5%),
- η καταρροή (60,1%) και
- η αγευσία (54,2%).
Αντιθέτως, πυρετό εμφάνισαν λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (45,4%).
Αυτή η πρώτη επιδημιολογική έρευνα σε Ευρωπαίους ασθενείς με μη σοβαρή μορφή της Covid-19 έγινε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Ωτορινολαρυγγολόγων (IFOS) με στόχο να διαπιστωθεί πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα της ανοσμίας και της αγευσίας (σ.σ. απώλεια όσφρησης και γεύσης), τα οποία έχουν αναφέρει αρκετοί ασθενείς αφότου έφτασε η πανδημία κορωνοϊού στην Ευρώπη. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κορωνοϊός και απώλεια όσφρησης - Τα νέα δεδομένα
Η πλήρης έρευνα που έγινε σε 5 χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία) επιβεβαιώνει ότι η ανοσμία είναι «ένα ειδικό σύμπτωμα» της Covid-19 και όχι απλώς συνέπεια της βουλωμένης μύτης.
«Η δυνατότητα της Covid-19 να διεισδύει στον οσφρητικό βολβό και κατά συνέπεια στο κεντρικό νευρικό σύμπτωμα είναι ίσως μια εξήγηση» του φαινομένου, σύμφωνα με το νοσοκομείο Φος. Η ανοσμία και η αγευσία είχαν αναφερθεί ελάχιστα στις μελέτες που έγιναν σε Κινέζους ασθενείς, των οποίων τα κυριότερα συμπτώματα ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.
Η μελέτη της IFOS εκτιμά ότι αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι κινεζικές μελέτες αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύονταν με βαριά μορφή της νόσου. Οι συγγραφείς υποθέτουν, επίσης, ότι οι διαδοχικές γενετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού μπορεί να προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα.
Κορωνοϊός: Πόσο διαφέρουν τα συμπτώματα ανάλογα με το φύλο και την ηλικία
Επιπλέον, η συχνότητα των συμπτωμάτων διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Έτσι, οι νέοι παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα στα αυτιά, τη μύτη και το λάρυγγα ενώ οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πυρετό, κόπωση και απώλεια όρεξης.
Βήχας και πυρετός είναι τα «ανδρικά» συμπτώματα, ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν ανοσμία, πονοκεφάλους και βουλωμένη μύτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για πιο ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο
Για το 2026, έχουν προγραμματιστεί περίπου 135 διοργανώσεις σε 43 χώρες
Διαπιστώθηκε ότι ακριβότερες επιλογές δεν είναι απαραίτητα πιο θρεπτικές
Tι έδειξε πρόσφατη κλινική δοκιμή διάρκειας 68 εβδομάδων
Η στάση που αλλάζει τα δεδομένα στην καθημερινή ρουτίνα των αντρών στο W.C
Το μικρό καθημερινό μπλακ άουτ που όλοι παθαίνουμε, έχει όνομα... και εξήγηση
Η ορμόνη παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανδρικού οργανισμού
Μέτρα προστασίας και βασική φροντίδα σε ήπια συμπτώματα
Η πολύπλοκη επίδραση του καπνού στην υγεία των οστών
Βράβευση χορηγών για τη συμβολή τους στην επίτευξη των σκοπών και των δράσεων του σωματείου
Τρεις δερματολόγοι εξηγούν και συμβουλεύουν
Ακολουθώντας μια αφήγηση που υπόσχεται επιτυχία, ελευθερία, οικονομική άνεση, ερωτική πληρότητα ή κοινωνική αποδοχή
Δεν σβήνονται τα τραύματα. Αλλά μπορούν να μεταβολιστούν. Να πάψουν να καθορίζουν ασυνείδητα τις επιλογές μας.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση,
Αφορούν το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά παραμένουν άγνωστες
Η ενέργεια του σώματος εξαντλείται πολλές φορές χωρίς προφανή λόγο
Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που παράγεται φυσικά στο σώμα αλλά μειώνεται με την ηλικία
Το εργαστήριο συντονίζει ο Κλέαρχος Σταματουλάκης, ψυχολόγος και συγγραφέας
Ανησυχητικά στοιχεία του ΠΟΥ - Ένας στους επτά εφήβους χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.