- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βατόπουλος: Πιθανό να μπαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε καραντίνα
Τα δύο σενάρια για το μέλλον
Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέλυσε τα σενάρια για τον κορωνοϊού και το πώς θα αντιμετωπίζεται στο μέλλον.
Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στα δύο πιθανά σενάρια της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο καθηγητής θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να «μπαίνουμε σε καραντίνα κάθε τρεις μήνες», παρόλα αυτά προτείνει ως καλύετερο μέτρο την «επιτήρηση, τον περιορισμό και την ιχνηλάτηση επαφών».
Συγκεκριμένα ο κ. Βατόπουλος μίλησε για δύο πιθανά σενάρια. «Το πρώτο είναι να μπαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε καραντίνα και το δεύτερο που είναι πιο λογικό είναι επιτήρηση, περιορισμός και ιχνηλάτηση επαφών. Αν αυτό καταφέρουμε και γίνει παγκοσμίως, η κοινωνία θα προχωρά τη ζωή της με μικρότερες επιπτώσεις και όχι οριζόντια μέτρα» τόνισε.
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι «έχει περάσει το πρώτο κύμα χωρίς απώλειες που είχαν άλλα κράτη. Τις επόμενες 15 μέρες θα δούμε αν ισχύει και μετά θα αρχίσουν να σχεδιάζονται τα μέτρα, ο τρόπος αποκλιμάκωσης για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύμα στην κοινωνία».
Επιστρέφοντας στο αν θα ζούμε με περιοριστικά μέτρα ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «εξετάζονται διάφορα σενάρια που βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν πώς εξαπλώνεται η πανδημία και πώς επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες για να βγουν συμπεράσματα. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι να μη προσπαθούμε να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, δεν αποφασίζουν μόνο οι επιστήμονες».
«Είναι σαφές ότι η προσπάθεια είναι να μην αρρωστήσουν πολλοί μαζί και όποιος αρρωσταίνει να μπορεί να έχει περίθαλψη και η πανδημία του κορωνοϊού να είναι υπό έλεγχο και τα κρούσματα λίγα», υπογράμμισε.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη εμφράγματος
Η τοποθέτηση φακικών ενδοφακών ICL
Ενημερωτική πρωτοβουλία από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2026: Προστασία της υγείας σε κάθε ηλικία
Συμμετοχή της εταιρείας στο Delphi Economic Forum
Γιάννης Λούγγος: Ο 15χρονος αθλητής που ποδηλατεί πέρα από τη νόσο
Mε δεδομένα από περισσότερα από 1.300 άτομα
Είμαστε τελικά ό,τι αποβάλλουμε;
Χάρη στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού, η βρεφική επιβίωση έχει βελτιωθεί κατά περίπου 40%
Δεν πρόκειται απλά για βιολογική ανάγκη, αλλά είναι αποτέλεσμα σύνθετων αλληλεπιδράσεων στον εγκέφαλο
Περίπου 1 στις 5 λανθασμένες απαντήσεις κρίθηκε δυνητικά επικίνδυνη
Τι αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρης Χατζημαυρουδής
Τα πλεονεκτήματα της ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής
Πρόληψη και θεραπεία της επικονδυλίτιδας
Οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη δράση της
Όσα υπάρχουν μέσα στις συσκευασίες που εμπιστευόμαστε καθημερινά και ούτε που το φανταζόμασταν
Η καλή είδηση είναι ότι η συνήθεια μπορεί να αλλάξει
Όταν οι σκέψεις κάνουν κύκλους και κλέβουν την ηρεμία μας λίγο πριν κοιμηθούμε
Το σώμα αντιδρά έντονα ακόμη και σε μικρές αλλαγές στην αναπνοή
Έκκληση του Συλλόγου Ασθενών «Εριφύλη» προς το υπουργείο Υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.