- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΙΣΑ: 5+1 μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ επισημαίνει το μεγάλο κίνδυνο από την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να αποδυναμώνεται από την ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα, για την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού.
Ο ΙΣΑ τονίζει ότι τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες που επλήγησαν από την επιδημία πολλοί ασθενείς χάνονται εξαιτίας της αδυναμίας του υγειονομικού συστήματος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Η χώρα μας πρέπει επειγόντως να αξιολογήσει αυτά τα δεδομένα και να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για να περιορίσει όσο είναι δυνατόν την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισημαίνει το μεγάλο κίνδυνο από την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί τον κυματοθραύστη των περιστατικών, για να μη καταλήξουν στα νοσοκομεία.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης, τονίζει τα εξής:
«Την κρίσιμη αυτή ώρα που το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας θα κληθεί να δώσει τη μητέρα των μαχών, ο βασικός πυλώνας του, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει από άτολμες και άδικες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, εναντίον των ιατρών. Οι ιδιώτες γιατροί αγωνίζονται μέσα στη μεγάλη αυτή κρίση να κρατήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους, ωστόσο εάν δεν υποστηριχθούν από την πολιτεία, όπως έχει γίνει και για άλλους επαγγελματίες, αναγκαστικά θα κλείσουν.
Αυτό θα ήταν καταστροφικό, γιατί θα οδηγήσει σε παραμέληση των χρόνιων παθήσεων και μοιραία τα περιστατικά θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημόσια νοσοκομεία. Επιπρόσθετα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στοχεύσουμε στην πρόληψη των επιπλοκών των ασθενών διασφαλίζοντάς τους την αναγκαία ιατρική παρακολούθηση, καθώς εκτός από τον κορωνοϊό παραμένουν οι χρόνιες παθήσεις στην κοινότητα.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα τα παρακάτω μέτρα που είναι απολύτως αναγκαία, για να έχουμε όσο γίνεται μικρότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών, από την εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.
1. Οικονομική στήριξη των ιδιωτών γιατρών, των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Διαγνωστικών Κέντρων, με εφαρμογή των πέντε μέτρων που έχει προτείνει ο ΙΣΑ (πατήστε εδώ για τα προτεινόμενα μέτρα) για να αποτελέσουν το απόλυτο ανάχωμα, στην προσέλευση κάθε είδους χρόνιου περιστατικού στα νοσοκομεία καθώς και αξιοποίησή τους για την παρακολούθηση των κρουσμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών τους.
2. Άμεση δημιουργία 2.000 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Καταγραφή των γιατρών (σε ιδιωτικό και σε δημόσιο τομέα) που έχουν εξειδίκευση στις ΜΕΘ ή έχουν γνώση ΜΕΘ (κυρίως ειδικότητες αναισθησιολόγου, πνευμονολόγου, καρδιολόγου παθολόγου), προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις νέες κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ. Ανάλογη ενέργεια πρέπει να γίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό.
3. Αμεση, ευρύτατη παραγγελία, κατάλληλων αναπνευστήρων για να λειτουργήσουν επιπλέον κρεβάτια. Καταγραφή των αναπνευστήρων ανά κλινική και νοσηλευτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό.
4. Ανοιγμα ειδικού λογαριασμού, στον οποίον επιχειρηματίες θα συμβάλλουν για να αγοραστούν αναπνευστήρες και κάθε είδος αναγκαίου υγειονομικού υλικού.
5. Εκδοση ΚΥΑ για να σταματήσουν άμεσα τα προγραμματισμένα τακτικά, μη αναγκαία χειρουργεία, στις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να μείνουν διαθέσιμες οι κλίνες ΜΕΘ, για τη νοσηλεία έκτακτων περιστατικών.
6. Εξασφάλιση του αναγκαίου υγειονομικού υλικού για την προστασία του προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να μη κινδυνεύσει η υγεία των υγειονομικών γιατί η απώλειά τους θα οδηγήσει στη διάλυση της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Η Αργυρώ Παναγιωτάκου, ενδοκρινολόγος/διαβητολόγος, μας εξηγεί τον ρόλο της
Τι δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε για τη σημαντική επίπτωση της παχυσαρκίας
Ανανέωση του δέρματος, αποτρίχωση, αντιμετώπιση της ακμής και άλλες θεραπείες
Στο «δωμάτιο» της γήρανσης είναι σημαντικό να φτάσουμε σωματικά και κοινωνικά δραστήριοι
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ βραβεύθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI ως μια πρωτοπόρος στη φαρμακευτική βιομηχανία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.