Health & Fitness

Όχι, ο κορωνοϊός δεν αποφεύγει τους καπνιστές

Γιατί δεν υπάρχει καμία απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ καπνίσματος και προστασίας από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όχι, ο κορωνοϊός δεν αποφεύγει τους καπνιστές

Ο ισχυρισμός ότι «οι καπνιστές είναι 20 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον κορωνοϊό» αποτελεί διαστρέβλωση πραγματικών επιστημονικών μελετών.

Ισχυρισμός: Oι καπνιστές είναι 20 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει καμία απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ καπνίσματος και προστασίας από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Η μια από τις δυο μελέτες που χρησιμοποιούνται ως πηγές από τα υπό εξέταση άρθρα δεν κάνει καμία αναφορά σε σχέση μεταξύ καπνίσματος και προστασίας από τον SARS-CoV-2 ενώ η άλλη μελέτη δεν εδραιώνει σε κανένα σημείο αιτιώδη σχέση μεταξύ καπνίσματος και προστασίας.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δημοσιεύματα τα οποία κυκλοφόρησαν σε διάφορες σελίδες ενημέρωσης ισχυρίζονται πως οι καπνιστές «είναι 20 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον κορωνοϊό». Ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί σοβαρή διαστρέβλωση πραγματικών επιστημονικών μελετών.

Παραδείγματα: igata.grergoxalkidikis.gr, (Σελίδες στο facebook) ΣΑΛΟΝΙΚΑΞΥΠΝΑΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ !!! EΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

«Απίστευτο, κι όμως αληθινό! Οι καπνιστές είναι 20 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από κορωνοϊό από τους μη καπνιστές. Οι επιστήμονες που μελετούν την περίοδο εξάπλωσης της νόσου έχουν φτάσει στο συμπέρασμα αυτό, γράφει ο “Ομοσπονδιακός Τύπος”.Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, σε ένα από τα νοσοκομεία του Wuhan στα 140, μόνο δύο ήταν καπνιστές, δηλαδή το 1,4% του συνόλου της ομάδας.

Οι παρατηρήσεις συνεχίζονται σε άλλες ομάδες, αλλά τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είναι ότι οι καπνιστές είναι 20 φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από κορωνοϊό. Φυσικά, αυτό δεν είναι ένας λόγος για τους ανθρώπους να αρχίσουν αμέσως το κάπνισμα, επειδή αυτό προκαλεί πολλές άλλες βλάβες στο σώμα. 

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί σημειώνουν ότι στη ζώνη κινδύνου βρίσκονται οι άνθρωποι που υποφέρουν από υπέρταση και διαβήτη, και είναι οι πιο ευαίσθητοι στη μόλυνση. Αυτά αναφέρει ο Βουλγάρικος ιστότοπος dunavmost.com, επικαλούμενος το Ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων FederalPress (Ομοσπονδιακός Τύπος).

Το ψάξαμε και… ισχύει!

Η είδηση – εύρημα που μας έρχεται από το πρώην “ανατολικό μπλοκ” και που δεν έπαιξε στη Δύση που διώκει τους καπνιστές ως την νέα ομάδα λεπρών, επιβεβαιώνεται από το ερευνητικό onlinelibrary.wiley.com.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και το ιατρικό σάιτ που όλοι οι γιατροί παρακολουθούν, ενημερώνονται και εμπιστεύονται, το thelancet.com.

Ποσοστά κρουσμάτων: 30% οι υπερτασικοί, 38% οι διαβητικοί, και μόλις 6% οι καπνιστές. Η συννοσηρότητα αγγίζει το 48%. Τα συμπεράσματα δικά σας και να ευχαριστήσετε τον πρωθυπουργό για τον αντικαπνιστικό νόμο που έσπευσε να εφαρμόσει.

Επίσης να πείτε στους μη καπνιστές, να μην πιάνουν τα έξω καθίσματα των καπνιστών στις καφετέριες λόγω κορωνοϊού, εκεί που εξορίστηκαν οι καπνιστές, γιατί μόλις βήξουν ως “παθητικοί καπνιστές”, οι καπνιστές θα πάρουν τηλέφωνο το ειδικό νούμερο για τον κορωνοϊό και θα τους καταγγείλουν ως ασθενείς. Έχει ο καιρός γυρίσματα τελικά…»

Τι ισχύει

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα κάνουν αναφορά σε δυο επιστημονικές μελέτες ως πηγές για τον ισχυρισμό πως οι καπνιστές είναι πιο ασφαλείς από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η μια μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Lancet” στις 11 Μαρτίου του 2020 με τίτλο “Clinical course and risk factors for mortality of adult inpatients with COVID-19 in Wuhan, China: a retrospective cohort study”. [πηγή]

Η μελέτη εξετάζει επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά 191 ασθενών οι οποίοι είχαν κολλήσει τον ιό SARS-CoV-2 ώστε να εντοπίσει παράγοντες κινδύνου οι οποίοι σχετίζονταν με το θάνατο ασθενών εντός νοσοκομείου.

Το μόνο που αναφέρεται στην έρευνα σχετικά με το κάπνισμα είναι 2 πίνακες με στατιστικά σχετικά με τα στοιχεία των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα στον ένα πίνακα βλέπουμε δημογραφικά ποσοστά από τους 191 ασθενείς που εξετάστηκαν στην εν λόγω μελέτη. Συνολικά 11% των εξεταζόμενων ήταν καπνιστές, το 9% των ατόμων που δεν επιβίωσαν της ασθένειας ήταν καπνιστές ενώ από τα άτομα που επιβίωσαν το 4% ήταν καπνιστές.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.