- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σπάνιο σύνδρομο: Γυναίκα «φτιάχνει» μπίρα με τα ούρα της
Χωρίς να έχει πιει στάλα αλκοόλ, με τη βοήθεια ενός μύκητα
Η ουροδόχος κύστη σε ρόλο ζυθοποιίας: Βρέθηκε η πρώτη στον κόσμο γυναίκα που φτιάχνει μόνη της το δικό της αλκοόλ στο ουροποιητικό σύστημα της!
Μια 61χρονη γυναίκα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, που βρέθηκε να ουρεί αλκοόλ, το οποίο παράγει ο ίδιος ο οργανισμός της, χωρίς να έχει πιεί στάλα αλκοολούχου ποτού, είναι η πρώτη στον κόσμο που βρέθηκε να έχει το λεγόμενο «σύνδρομο ουρικής ιδιοπαραγωγής αλκοόλ» ή «σύνδρομο αλκοολικής ζύμωσης ουροδόχου κύστης».
Η εν λόγω διαταραχή προκαλείται από ένα μικροοργανισμό (μύκητα) στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος επιφέρει ζύμωση στα σάκχαρα της ουροδόχου κύστης δημιουργώντας έτσι αλκοόλ, το οποίο μετά ανιχνεύεται στα ούρα σε σημαντικές ποσότητες. Η γυναίκα, που διατηρεί την ανωνυμία της, πάσχει από ανεξέλεγκτο διαβήτη και κίρρωση του ήπατος και προοριζόταν για μεταμόσχευση ήπατος, αλλά οι εξετάσεις στο νοσοκομείο αποκάλυψαν πολύ αλκοόλ στα ούρα της.
Παρόλο που η γυναίκα αρνιόταν κατηγορηματικά και ορκιζόταν ότι δεν έπινε καθόλου αλκοόλ, αφαιρέθηκε από τη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου και της ζητήθηκε να κάνει πρώτα θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ. Νέες εξετάσεις όμως βρήκαν αλκοόλ (αιθανόλη) στα ούρα αλλά όχι στο αίμα της, κάτι που παραξένεψε πολύ τους γιατρούς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παθολογίας Κενίτσι Ταμάμα του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», βρήκαν τελικά ότι τα ούρα της γυναίκας περιείχαν ένα συγκεκριμένο μύκητα (Candida glabrata), ο οποίος αποτελεί μέρος του συνηθισμένου μικροβιώματος του ανθρώπου και είναι συγγενικός με τον ζυμομήκυτα της ζυθοποιίας.
Επειδή τα ούρα της γυναίκας περιείχαν πολλά σάκχαρα λόγω του διαβήτη της, διαπιστώθηκε ότι ο μύκητας χρησιμοποιούσε την αφθονία γλυκόζης (σακχάρων) για να φτιάχνει αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα (έως 800 mg/dL), έχοντας δημιουργήσει μια ιδιότυπη μίνι-ζυθοποιία μέσα στην ουροδόχο κύστη της ασθενούς. Οι γιατροί σοκαρίστηκαν από την ιδιόμορφη περίπτωση, αλλά η ίδια η γυναίκα ανακουφίστηκε, σύμφωνα με το «New Scientist», καθώς, αν μη τι άλλο, αποδείχθηκε ότι δεν έλεγε ψέματα ότι δεν ήταν αλκοολική, ενώ έγινε ξανά δεκτή στη λίστα μεταμοσχεύσεων.
Στο παρελθόν έχουν βρεθεί κάποιες περιπτώσεις ιδιοπαραγωγής αλκοόλ μέσα στο σώμα, στις οποίες οι μύκητες στο έντερο μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε αλκοόλ, που μετά απορροφάται και ανιχνεύεται στο αίμα. Αυτό κάνει τους ανθρώπους αυτούς να νιώθουν συμπτώματα μεθυσιού, χωρίς να έχουν πιεί καθόλου αλκοολούχα ποτά. Κάτι ανάλογο πάντως δεν συμβαίνει στην 61χρονη γυναίκα, επειδή το αλκοόλ παράγεται στην ουροδόχο κύστη της και δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.