Health & Fitness

Προηγμένη τεχνολογία ρομποτικής πλοήγησης στην Ευρωκλινική Αθηνών

Για την αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 724
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
knee3.jpg

Στην Ευρωκλινική Αθηνών εγκαταστάθηκε ο πρώτος στην Ελλάδα ρομποτικός πλοηγός KNEE3

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου αποτελεί εκφυλιστικού τύπου πάθηση, κατά την οποία η προοδευτική φθορά του χόνδρου και των υπολοίπων ενδαρθρικών στοιχείων οδηγεί στη βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης. Πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα, που αφορά ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, ο οποίος στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά. 

Τα κύρια σημεία της κλινικής εικόνας της πάθησης είναι ο πόνος, η διόγκωση, ο κριγμός, η δυσκαμψία και η παραμόρφωση. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν σε προοδευτική μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, σε επιδεινούμενη δυσχέρεια βάδισης και, τελικά, σε απώλεια της ποιότητας ζωής, με σαφή συναισθηματική επιβάρυνση.

Η θεραπεία εκλογής της προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας είναι η ολική αρθροπλαστική. Πρόκειται για επέμβαση αντικατάστασης των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης, με προθέσεις αποτελούμενες από κράματα μετάλλων και πολυαιθυλένιο. Η επέμβαση αυτή αποτέλεσε πραγματική επανάσταση και άλλαξε σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ορθοπαιδική
Ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου αποτέλεσε η χρήση Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ρομποτικής Υποβοήθησης. Πρόκειται για ψηφιακά συστήματα τα οποία καταγράφουν τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της άρθρωσης του κάθε ασθενούς και καθοδηγούν τον χειρουργό στο να εκτελέσει την επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια και με άριστο αποτέλεσμα. Έτσι ο χειρουργός, κάνοντας χρήση της ψηφιακής υποβοήθησης του συστήματος, μπορεί να καθορίζει τα ανατομικά στοιχεία επάνω στα οποία με πολύ μεγάλη ακρίβεια πραγματοποιεί τις οστεοτομίες αλλά και να επεμβαίνει στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων της άρθρωσης με μικρομετρική ψηφιακή ακρίβεια. Η χρήση ανάλογων συστημάτων αποτελεί την πιο εξελιγμένη μέθοδο εκτέλεσης επεμβάσεων αρθροπλαστικής, καθώς παντρεύεται με τον καλύτερο τρόπο η ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού με την ψηφιακή τεχνολογία.

Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας συνδυάζεται και επιτρέπει την εκτέλεση προσπελάσεων-επεμβάσεων ελάχιστης επεμβατικότητας στο γόνατο αλλά και στο ισχίο.

Στέφανος Αναστασόπουλος Διευθυντής Ορθοπαιδικός, Ευρωκλινική Αθηνών
Στέφανος Αναστασόπουλος Διευθυντής Ορθοπαιδικός, Ευρωκλινική Αθηνών

Ακολουθώντας τις εξελίξεις και την πρακτική διεθνών αναγνωρισμένων κέντρων, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Ευρωκλινική Αθηνών ο πρώτος στην Ελλάδα ρομποτικός πλοηγός KNEE3 της γερμανικής εταιρείας BRAINLAB, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος σε υψηλής τεχνολογίας συστήματα υποστήριξης χειρουργικών επεμβάσεων και ήδη έχουν εκτελεστεί οι πρώτες αρθροπλαστικές από τον κ. Αναστασόπουλο με μεγάλη επιτυχία. Η πρόθεση που χρησιμοποιείται είναι το ATTUNE KNEE, ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα γόνατος της εταιρείας Johnson & Johnson, που συνδυάζει πρωτοποριακή σχεδίαση, κινηματική, μηχανική και άριστα υλικά για την επίτευξη τέλειου αποτελέσματος. 

Τα πλεονεκτήματα του εν λόγω πρωτοποριακού συστήματος συνοψίζονται στα εξής:
▶ Εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης.
▶ Δεν απαιτείται προεγχειρητικός σχεδιασμός με MRI ή CT. Ο σχεδιασμός γίνεται στο χειρουργείο από τον χειρουργό με τη χρήση του πλοηγού, διαδικασία σαφώς πιο ακριβής και αξιόπιστη, χωρίς αναμονές και επιβάρυνση του ασθενούς με ακτινοβολία.
▶ Ελέγχει διεγχειρητικά τη συμπεριφορά της άρθρωσης του γόνατος και των συνδέσμων, επιτυγχάνοντας άριστη εξισορρόπηση των μαλακών μορίων.
▶ Προσαρμόζει την επέμβαση στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς.
▶ Επιτρέπει στον χειρουργό να τροποποιεί τα βήματά του κατά την κρίση του και να ελέγχει το αποτέλεσμα.
▶ Δεν περιορίζει τις κινήσεις του χειρουργού, απλά ελέγχει και προτείνει.
▶ Επιτρέπει τη χρήση ελάχιστων και μικρότερων εργαλείων σε σχέση με τη συμβατική επέμβαση.
▶ Καταγράφει με απόλυτο τρόπο το αρχικό πρόβλημα και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και αξιολογεί με μετρήσιμες παραμέτρους.

Τα πλεονεκτήματα αυτά εξασφαλίζουν στον ασθενή:
 ▶ Άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα
 ▶ Μεγάλη διάρκεια του καλού αποτελέσματος (άνω των 15 ετών)
▶ Άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση
▶ Σημαντική μείωση του χρόνου της επέμβασης και της νοσηλείας
 ▶ Σημαντική μείωση της απώλειας αίματος, του μετεγχειρητικού πόνου και των πιθανών επιπλοκών
 ▶ Δυνατότητα να χειρουργηθούν σε επιλεγμένους ασθενείς ταυτόχρονα και τα δύο γόνατα.

Το κόστος της επέμβασης ελάχιστα διαφέρει από το αντίστοιχο των κλασικών μεθόδων.
 
Ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα
Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν το πρόβλημα και στα δύο πόδια. Η συνήθης τακτική είναι να χειρουργούνται στο ένα και μετά από 4-6 μήνες και στο άλλο. Είναι αυτονόητα βολικό να χειρουργηθούν ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα, είναι όμως ασφαλές; Με τη μέθοδο της ρομποτικής πλοήγησης και με δεδομένη την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και της συνολικής επιβάρυνσης του οργανισμού (πόνος, αιμορραγία, πνευμονική εμβολή, φλεγμονές) η επέμβαση εκτελείται σε επιλεγμένους ασθενείς, με ασφάλεια ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα.

Στην Ευρωκλινική Αθηνών εκτελούνται από τον κ. Αναστασόπουλο και την ομάδα του «διπλές» επεμβάσεις με ασφάλεια, εξαιρετικά αποτελέσματα και ταχύτατη αποκατάσταση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ