- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποκλειστικές φωτογραφίες από τις πρόβες της Τελετής Έναρξης του Μαραθωνίου
Η Άρτεμις Ιγνατίου δίνει φρέσκια πνοή στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ.
Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες της ATHENS VOICE από τις πρόβες της Τελετής Έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου.
Δυναμική και ανανεωμένη φέτος η τελετή έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου. Αλλάζει πρόσωπο. Επιστρέφει με ένα νέο, δυναμικό και γεμάτο ένταση προφίλ. Με ολοκαίνουρια χορογραφία και σκηνοθεσία της Αρτεμίδος Ιγνατίου, η οποία είχε και τη γενική σύλληψη της ιδέας, με νέα κοστούμια του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα, όπως και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιάννη Ψειμάδα. Και υπόσχεται να δώσει φρέσκια πνοή στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ.
Ο λόγος για την τελετή έναρξης που, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του μεγάλου αγώνα, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 στις 12:30 στον Μαραθώνα και θα σημάνει επίσημα την έναρξη των εκδηλώσεων του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού όχι μόνο για τους 60.000 δρομείς, αλλά και για τα εκατομμύρια των θεατών που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες του διημέρου της 9ης και 10ης Νοεμβρίου 2019.
Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα, σε έναν τόπο όπου έχει γραφεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της παγκόσμιας Ιστορίας –η μάχη των Αθηναίων ενάντια στους Πέρσες το 490 π.Χ.– θα λάβει χώρα φετινή τελετή. Πυρήνας της θα αποτελέσει η εξέλιξη ενός χοροθεατρικού δρώμενου στο οποίο συμμετέχουν 40 ηθοποιοί και χορευτές του Χοροθέατρου ART της Αρτέμιδος Ιγνατίου, το οποίο επιχειρεί την καλλιτεχνική αναπαράσταση της ιστορικής μάχης συνοδεία μελοποιημένων αποσπασμάτων χορικών από τραγωδίες, οι οποίες αναφέρονται στις μάχες των Περσών εναντίον των Ελλήνων.
Μετά το πέρας της μάχης, οι Έλληνες μαχητές - νικητές και οι Ελληνίδες γυναίκες, θα αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες, εναποθέτοντας συμβολικά τις ασπίδες και τα ακόντια των νεκρών μπροστά στον Τύμβο. Εν συνεχεία θα εμφανιστεί ο Ημεροδρόμος, ο οποίος θα ξεκινήσει την πορεία του προς την Αθήνα, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης αλλά και της υπέρβασης.
Τη στιγμή εκείνη 20 ηθοποιοί και χορευτές θα παραταχθούν σε δύο σειρές, δημιουργώντας έναν διάδρομο που συμβολίζει τους οικισμούς από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα, από όπου πέρασε ο Ημεροδρόμος –πηγή έμπνευσης του αγωνίσματος του Μαραθωνίου– αναφωνώντας στο πέρας της το θρυλικό "Νενικήκαμεν".
Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), με τη συμμετοχή των Δήμων της μαραθώνιας διαδρομής και βεβαίως των Δήμων Μαραθώνα και Αθήνας.
Τη γεμάτη συμβολισμούς τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ακολουθεί λαμπαδηδρομία από μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι διανύουν την απόσταση των 5 χλμ. που χωρίζουν τον Τύμβο μέχρι την αφετηρία του αγώνα.
Το άναμμα του βωμού που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία ανατίθεται τιμητικά κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που συνδέονται με την ιστορία του μαραθώνιου κινήματος, σε σπουδαίους αθλητές ή σε ανώτατους εκπροσώπους διεθνών και εθνικών αθλητικών φορέων. Η φλόγα στον βωμό θα καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.
Δεδομένου ότι η Φλόγα του Μαραθωνίου έχει πλέον καθιερωθεί ως σύμβολο της ΑIMS, ταξιδεύει κάθε χρόνο στον κόσμο υπενθυμίζοντας τις αξίες του Μαραθώνιου κινήματος και για αυτό παραδίδεται μετά το πέρας της τελετής στους Μαραθωνίους που την ζητούν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα ως σήμερα μεταξύ άλλων να έχει ταξιδέψει από τη Βοστόνη και το Τορόντο ως τη Σαγκάη, τη Βομβάη και τον Νότιο Πόλο.
Φέτος η Φλόγα θα παραδοθεί στους Μαραθωνίους του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Ειρήνης του Κοσίτζε (Σλοβακία), Λάρνακας (Κύπρος) και Ντανζού (Κίνα).
Συντελεστές της τελετής έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου
Ιδέα- Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου
Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Ψειμάδας
Ενδυματολόγος: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Επιμέλεια Κειμένων: Kωνσταντίνα Βερυκίου
Αφήγηση: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη
Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Νικολοπούλου
Μake up artisτ: Δήμητρα Σιδέρη
Σανδάλια: ευγενική χορηγία Ancient Greek Sandals
Παρουσίαση εκδήλωσης: Αλέξης Κωστάλας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
479 γονιδιακές αλλαγές αποκαλύπτουν ότι η εξέλιξη δεν σταμάτησε
Ειδικοί αναλύουν τι αλλάζει στον οργανισμό και ποια από τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν επιστημονική βάση
Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ενδείξεις προέρχονται από εμπειρικές αναφορές
Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Άμστερνταμ, ομάδες ανθρώπων οργανώνουν «offline» συναντήσεις
Η ξαφνική της δημοτικότητα δεν είναι τυχαία
Μεταξύ ιατρικής ανάγκης και «εύκολης λύσης»
Τα ευρήματα πληθυσμιακής μελέτης διάρκειας 15 ετών
Πώς το στίγμα μπορεί να γίνει πιο βαρύ από τη νόσο
Οι βασικές διαφορές και τα ειδικά συμπτώματα
Η επιστήμη δείχνει ότι ακόμη και λίγα λεπτά περπατήματος την ημέρα αρκούν για ουσιαστικά οφέλη
Μισ συζήτηση με τον ενδοκρινολόγο Αριστείδη Λύτρα για τους μύθους γύρω από το γυναικείο σώμα
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Πρόληψη και έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από το κοινό καλλωπιστικό φυτό
10 αυτοτελή σεμινάρια με μήνυμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»
Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, ωστόσο καταγράφει μια ισχυρή συσχέτιση
Επιστήμονες εξετάζουν τις επιπτώσεις της THC στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου
Αποχωρεί ο Ζαχαρίας Ραγκούσης
Η εταιρεία διακρίνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, για τις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζει
Νέο ερευνητικό φάρμακο μπορεί να καθυστερεί την εξέλιξή της
Πότε ο κνησμός στο δέρμα δεν είναι απλή αλλεργία αλλά ένδειξη για κάτι σοβαρότερο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.