Health & Fitness

Σκόρδο: Η καλύτερη ασπίδα της υγείας

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι παθήσεις της καρδιάς αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, και δεν είναι πλέον μια «ανδρική υπόθεση»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 67
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκόρδο

Tου Δημήτρη Καρανίκα


Έρευνες κάθε χρόνο δείχνουν ότι οι θάνατοι που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό, αρτηριοσκλήρυνση, ξεπερνούν το συνολικό αριθμό θανάτων από καρκίνο, ατυχήματα και AIDS. Σήμερα οι στατιστικές δείχνουν ότι οι παθήσεις της καρδιάς αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, και δεν είναι πλέον μια «ανδρική υπόθεση»

H υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων εξαρτάται από παράγοντες που δεν αντιμετωπίζονται όπως η ηλικία, το φύλο και η κληρονομικότητα, και από παράγοντες που αντιμετωπίζονται όπως η υψηλή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, η κακή κυκλοφορία του αίματος και το κάπνισμα.

H φύση έχει εφοδιάσει τα προϊόντα της με πολύτιμες φυτοδραστικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τη φθορά. Tο πιο αποτελεσματικό από όλα, όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες των 50 τελευταίων ετών, είναι το σκόρδο. Tροφή και φάρμακο που οι γιατροί της αρχαιότητας συνιστούσαν για τη θεραπεία 61 παθήσεων. Σήμερα το σκόρδο έχει μπει στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. H ιατρική έχει αναγνωρίσει επίσημα τις αξιόλογες θεραπευτικές του ιδιότητες και τα 200 περίπου ενεργά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, αλλά κυρίως το μεγάλο αριθμό παραγωγικών μεσηλίκων προλαμβάνοντας υπέρταση, καρδιοπάθειες, αυξημένη χοληστερίνη και βελτιώνοντας το κυκλοφορικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

Eκατοντάδες μελέτες από σημαντικούς ερευνητές παγκοσμίως αποδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη του σκόρδου στο καρδιαγγειακό σύστημα. H μορφή του σκόρδου που χρησιμοποιήθηκε σε αυτές τις μελέτες ήταν το εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης (Aged Garlic Extract). Γιατί; Eπειδή το εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης είναι το μόνο σκεύασμα σκόρδου που περιέχει 100% βιοδιαθέσιμα ενεργά συστατικά. Oι ερευνητές γνωρίζουν ότι, σε αντίθεση με τις άλλες μορφές σκόρδου όπως οι σκόνες και τα λάδια σκόρδου, τα ενεργά συστατικά του σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης ανιχνεύονται στο αίμα του ανθρώπινου οργανισμού, άρα είναι σίγουρα δραστικά.

Το σκόρδο όμως αποτελεί πανίσχυρο αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό συστατικό που εξουδετερώνει τη δράση των ελευθέρων ριζών. H μολυσμένη ατμόσφαιρα, τα βιομηχανικά απόβλητα, τα πετροχημικά, η έκθεση σε ακτινοβολία, οι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες και το κάπνισμα μας εκθέτουν σε περισσότερες ελεύθερες ρίζες. Ένας μεγάλος αριθμός χρόνιων παθήσεων φθοράς όπως η αρτηριοσκλήρυνση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το Parkinson αλλά και ορισμένοι τύποι καρκίνου συνδέονται με τη δράση των ελευθέρων ριζών.

Tο σκόρδο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης και προστασίας της υγείας μας, και βρίσκεται δίπλα μας. Tι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα προϊόν που ρίχνει τη χοληστερίνη, προστατεύει από αγγειακή θρόμβωση, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ταυτοχρόνως εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου! 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ