- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους τέσσερις οι νεκροί από την εποχική γρίπη
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα
Συνολικά 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης καταγράφηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου 2018 έως τα μέσα Ιανουαρίου 2019. Τα 35 αφορούν νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Τρεις από τους ασθενείς είχαν εμβολιαστεί.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι, εκ των οποίων οι τρεις την τελευταία εβδομάδα.
Ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη προτείνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ:
- Η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2018 - 2019 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την εβδομάδα 40/2018 (01 - 07 Οκτωβρίου 2018) και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα 20/2019 (13 - 19 Μαΐου 2019). Στην παρούσα έκθεση, γίνεται εβδομαδιαία ανακεφαλαίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, για την εβδομάδα 2/2019 (07 - 13 Ιανουαρίου 2019).
- Κατά την εβδομάδα 2/2019 (07 - 13 Ιανουαρίου 2019) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 1/2019.
- Κατά την εβδομάδα 2/2019 (07 - 13 Ιανουαρίου 2019) στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 138 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 39 (28,3%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 33 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ αυτών τα 12 (36,4%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 21 (63,6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
- Από την εβδομάδα 40/2018 έως και την εβδομάδα 2/2019 (07-13 Ιανουαρίου 2019) καταγράφηκαν 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 3 (9%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 3 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.
- Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α (Η1Ν1) pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλάμα, πονοκέφαλος, ρινορραγία και άλλες αχαρτογράφητες αντιδράσεις μετά την ερωτική επαφή
Οι πρόσθετοι κίνδυνοι που δημιουργούνται από το κρύο, τον πάγο και τον βαρύ εξοπλισμό
Πότε σταματάς να «παίζεις» τη γυναίκα και αρχίζεις να τη νιώθεις;
Ο Γιώργος Κοντιζάς, γαστρεντερολόγος με ειδίκευση στη διατροφή, εξηγεί τι μπορεί να κάνει το σώμα όταν σταματήσουμε να το σαμποτάρουμε
Τι πραγματικά κάνει στα χείλη μας το gloss που μας δίνει την αίσθηση ότι μόλις τα ακούμπησε «κόκκινη πιπεριά»
Ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση που απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας του ματιού
Νέα έρευνα του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πως το αναγνωρίζουμε, ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάποιον που πονά
Η παχυσαρκία, το αλκόολ, η άσκηση, το στρες και η διατροφή μας
Η συνολική θνησιμότητα συνεχίζει να μειώνεται έως και το 2023
Καινοτομία και πολιτικές ψυχικής υγείας στην πράξη
Ο αιματολογικός έλεγχος μετρά την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στη φλαγκελίνη
Η αγορά της «longevity» αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως σε σχεδόν 1,9 τρισεκατομμύρια έως το 2034
Η απώλεια βάρους είναι ίσως ο πιο επίμονος μύθος
Οι προσωπικές μας σκέψεις επιδεινώνουν το στρες, οι αυξημένες προσδοκίες δημιουργούν ενοχές
Πώς εκθέτουν το σώμα σας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες
Ειδικοί επισημαίνουν ότι μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στην όραση
Τρόποι μείωσης των συμπτωμάτων
Κλινικές δοκιμές αναφέρουν απώλεια 15-20% του αρχικού σωματικού βάρους
Μη σκαλώνεις που μεγαλώνεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.