- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ επινοήθηκε την δεκαετία του 1930 αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστή στη δεκαετία του 1980 αποκτώντας πολλούς οπαδούς μέχρι σήμερα.
Είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ ορισμένων διάσημων προσώπων. Η ηθοποιός Μπρουκ Σιλντς και η τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ έχουν εκφράσει δημόσια την προτίμησή τους σ’ αυτήν τη δίαιτα η οποία υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές.
Η δίαιτα είναι σχεδιασμένη για 21 ημέρες. Μερικές φορές συνιστάται μία μερίδα γκρέιπφρουτ πριν ή μετά από κάθε γεύμα χωρίς καμία αλλαγή στο διαιτολόγιο και άλλες φορές αυτό συνδυάζεται με μείωση των υδατανθράκων και των αμυλούχων τροφών. Η δίαιτα απαγορεύει το φρέσκο κρεμμύδι, τις πατάτες, το σέλινο, τα μπιζέλια, τα αγγούρια, τα καρότα, το λάχανο, τα φασολάκια, το μαρούλι, το τσίλι, τη μαγιονέζα και τα λουκάνικα.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της δίαιτας, αυτός που την ακολουθεί μπορεί να καταναλώνει απεριόριστη ποσότητα τροφής αρκεί να προέρχεται από πρωτεΐνες ή λίπος και όχι από υδατάνθρακες. Το γκρέιπφρουτ πάντως είναι το απαραίτητο συνοδευτικό σε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.
Η ναρινγκενίνη
Η θεωρία πίσω από αυτή τη δίαιτα είναι ότι το γκρέιπφρουτ είναι ότι το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει ένζυμα που βοηθούν τον οργανισμό να κάψει το σωματικό λίπος και περιορίζει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Πιο συγκεκριμένα, περιέχει μία ουσία που θεωρείται ότι αυξάνει τις καύσεις του σωματικού λίπος, τη ναρινγκενίνη. Ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει αυτή την ιδέα π.χ. ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά, είχαν βρει το 2009 ότι η ναρινγκενίνη πράγματι εμποδίζει την αποθήκευσή του λίπους στο σώμα ύστερα από ένα γεύμα. Επίσης, μια άλλη μελέτη, από Ισραηλινούς ερευνητές, έδειξε ότι η ναρινγκενίνη μειώνει το «ζάχαρο» του αίματος, δηλαδή τη γλυκόζη.
Τώρα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι ένας άνθρωπος πρέπει να τρώει 40 γκρέιπφρουτ για να έχει αυτό το όφελος. Και αν έκανε κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα θα ήταν να πάρει 5.000 θερμίδες καταναλώνοντας τόσο πολλά σάκχαρα που θα ήταν επικίνδυνα για την υγεία του.
Ο Κόμπι Νάαμιας, διευθυντής του Κέντρου ΒιοΜηχανικής Alexander Grass του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και οι συνεργάτες τους που έκαναν τη μελέτη, εκτιμούν ότι η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται από τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ πιθανώς να οφείλεται στο ότι αυτοί που την εφαρμόζουν μειώνουν την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουν.
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthyliving.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς άγχος, βήμα-βήμα
Έλαβε τη διεθνή διαπίστευση ποιότητας & ασφάλειας Joint Commission International
Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τι να κάνετε αν μπει glitter ή κόλλα στο μάτι σας
Χαρίστε τα σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη
Αναδείχθηκε «True Leader» από την ICAPCRIF
Δεν είναι όλα τα σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα το ίδιο – κάποια από αυτά απλώς δεν πρέπει ούτε να τα ακουμπήσετε
Πώς τα… μελομακάρονα επηρεάζουν τις ορμόνες!
Έρευνα εξηγεί τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων και της οστικής πυκνότητας
Προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ραγδαία διασπορά λόγω των εορταστικών συναθροίσεων - Τα μέτρα προστασίας
Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου
Το έργο του Σάββα Σαββόπουλου αναδεικνύει τη στενή διαπλοκή τραύματος, μηχανιστικής λειτουργίας και ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης
Γιατί η καθημερινή αλλαγή καλτσών και το σωστό πλύσιμο είναι απαραίτητα για την υγεία των ποδιών
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και πιθανότητα επανεμφάνισης
Τι να κάνουμε και τι να αποφύγουμε
Η αλλαγή που δεν ξεκινά την 1η Ιανουαρίου
Μια απλή υπενθύμιση και μερικές πρακτικές συμβουλές γιατί η ισορροπία αρκεί
Επίσης, όπου κρίνεται απαραίτητο, γίνεται παραπομπή σε υπηρεσίες υγείας
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που επηρεάζουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.