- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Έρευνα: Οι καπνιστές τρώνε λιγότερο αλλά με περισσότερες θερμίδες
Και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα του Yale
Η διατροφή των καπνιστών είναι χειρότερης ποιότητας σε σχέση με τους μη καπνιστές ή τους πρώην, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρος ΜακΛιν του Πανεπιστημίου Γέιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "BMC Public Health", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 5.300 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές καταναλώνουν περίπου 200 περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα, παρόλο που τρώνε σημαντικά μικρότερες μερίδες φαγητού από ό,τι όσοι δεν καπνίζουν.
«Οι καπνιστές καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού, που περιέχουν όμως μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, ενώ αντίστροφα οι μη καπνιστές καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, αλλά που περιέχει λιγότερες θερμίδες» δήλωσε η ερευνήτρια Ζακλίν Βερναρέλι του Πανεπιστημίου Φέαρφιλντ του Κονέκτικατ.
Η μελέτη δείχνει ότι όσοι ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους, καταναλώνουν περίπου 1,79 θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής, ενώ οι καθημερινοί καπνιστές 2,02 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι περιστασιακοί 1,89.
Οι πρώην καπνιστές καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής (1,84) σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν, αλλά παρόλα αυτά τρώνε πιο υγιεινά σε σχέση με τους καπνιστές. Φαίνεται πως όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνουν οι θερμίδες που καταναλώνει.
Οι συστηματικοί καπνιστές τείνουν να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, πράγμα που σημαίνει ότι προσλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μικρότερες ποσότητες βιταμίνης C, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και καρκίνο.
Οι καπνιστές συχνά φοβούνται ότι θα παχύνουν, αν κόψουν το κάπνισμα, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολλούς στο να πάρουν την απόφαση να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη. Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στην πραγματικότητα κάνουν χειρότερη διατροφή από τους μη καπνιστές και παίρνουν περισσότερες θερμίδες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι απαντήσεις δεν είναι πάντοτε σωστές και υπάρχουν κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα
Γιατί ο χειμώνας και οι κλειστοί χώροι αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης
Μερικοί χρειάζονται λιγότερη κι άλλοι περισσότερη ξεκούραση
Ξεκινά το πρόγραμμα τοποθέτησης πρωτοποριακής ΑΙ λύσης
Πώς η ψυχική ανθεκτικότητα γίνεται το πιο hot επαγγελματικό skill στην Ελλάδα του 2025
Μια συζήτηση με την ψυχολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
Ούτε εσωστρεφείς ούτε εξωστρεφείς – απλώς έχετε κάποια πολύ πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
Η σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά
Μελέτη αποκαλύπτει ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.