- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ένα πολύτιμο Κέντρο Ημέρας για τον καρκίνο
Μία δομή Υγείας από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου η ερχόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και η A.V. παρουσιάζει τα στατιστικά στοιχεία για το «προφίλ» των ωφελουμένων από το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨΥ και ΨΥ) για το έτος 2017.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου, μέσα στο 2017 έχουν πραγματοποιηθεί 8.135 θεραπευτικές συνεδρίες.
Η πλειονότητα των συνεδριών αφορά ασθενείς (65%), ενώ το υπόλοιπο 35% αφορά συγγενικά και οικεία πρόσωπα ασθενών.
Συνολικά έλαβαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες 446 άτομα, με το υψηλότερο ποσοστό (85,9%) των ωφελουμένων να είναι γυναίκες ενώ οι άνδρες - ωφελούμενοι καταγράφονται σε ποσοστό 14,10%.
Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό (42,50%) των ατόμων τα οποία έλαβαν στήριξη το 2017 είναι ηλικίας 50 - 64 ετών, ενώ αμέσως μετά (36%) ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 35 - 49 ετών και πολύ χαμηλότερο είναι το ποσοστό (7,9%) των ηλικιών 18-34 ετών.
Η διάγνωση, η οποία συναντάται πιο συχνά στα περιστατικά τα οποία υποδέχθηκε κατά το 2017 το ΚΗΨΥΑΚ είναι Καρκίνος του Μαστού σε ποσοστό 42%, Καρκίνος του Παγκρέατος σε ποσοστό 19%, γυναικολογικοί Καρκίνοι σε ποσοστό 9%, Καρκίνος του Εντέρου σε ποσοστό 9% και Καρκίνος του Πνεύμονα σε ποσοστό 8%.
Τόσο οι ασθενείς όσο και το οικείο περιβάλλον τους αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη σε διάφορες φάσεις της νόσου. Οι περισσότεροι (42%) από εκείνους τους ωφελούμενους οι οποίοι απευθύνθηκαν στο ΚΗΨΥΑΚ κατά το 2017 αναζήτησε βοήθεια κατά τη φάση της χημειοθεραπείας, ενώ λιγότεροι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ανακοίνωσης της διάγνωσης, είτε σε φάση υποτροπής, και πιο σπάνια σε τελικό στάδιο της ασθένειας.
Τέλος, το αρχικό αίτημα των ασθενών είναι να υποστηριχθούν ψυχολογικά προκειμένου να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν το άγχος τους (55%), την κατάθλιψη (27%), τα προβλήματα σχέσεων και τις κοινωνικές δυσκολίες (13%).
Το Κέντρο Ημέρας (ΚΗ) για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (Ψυχοογκολογία) δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και είναι ένα μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο με ενεργό συμμετοχή στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση από το 1981.
Ιδρύθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια» 2000-2006, στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Ψυχική Υγεία», Μέτρο 2.3 «Ενέργειες πρόληψης-ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικοοικονομικής επανένταξης» με συγχρηματοδότηση 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 25% από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η Ψυχοογκολογία απευθύνεται σε ασθενείς με καρκίνο που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη παράλληλα με την ιατρική θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος, καθώς και στους οικείους των ασθενών που συχνά επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους και έχουν ανάγκη ψυχολογικής στήριξης ή συμβουλευτικής.
Επιπλέον, υποστηρίζει επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς με στόχο την υποστήριξη και ευαισθητοποίηση σε σχέση με τον καρκίνο.
Οι υπηρεσίες της μονάδας παρέχονται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Η λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.