Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων και το μαγνήσιο
Ο ρόλος του στην άσκηση και η μορφή στην οποία θα πρέπει να λαμβάνεται
Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί ο κλασικός Μαραθώνιος στην Αθήνα και οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία που έχει η επάρκεια σε μαγνήσιο, για την επίτευξη καλών επιδόσεων. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως ακόμη και μια μικρή έλλειψη μαγνησίου αρκεί για να μειωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα στην άσκηση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μεγάλες αποστάσεις και σε Μαραθώνιο.
Το μαγνήσιο συνεισφέρει στην παραγωγή ενέργειας με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, κρίσιμα μεταλλικά στοιχεία (όπως ο ψευδάργυρος, το χρώμιο και το σελήνιο) μαζί με το μαγνήσιο, εκκρίνονται με τον ιδρώτα και δύσκολα αναπληρώνονται.
«Το λάδι μαγνησίου σε μορφή διαδερμικού σπρέι και οι αντίστοιχες νιφάδες μαγνησίου επιτρέπουν στο σώμα να διατηρεί τα βέλτιστα επίπεδα μαγνησίου κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά από αυτήν, αναπληρώνοντας το χαμένο μαγνήσιο. Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμώνται η κόπωση και οι κράμπες και προωθείται ταχύτερα η τόσο σημαντική μυϊκή αποκατάσταση», εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος M.Sc. και παράλληλα πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών.
Οι αθλητές συχνά συμβουλεύονται να αυξήσουν την ποσότητα μαγνησίου που λαμβάνουν από τη διατροφή τους, εντάσσοντας σε αυτήν προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους. Υπάρχουν, όμως, πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Αφενός διότι η βιοδιαθεσιμότητα του μαγνησίου ποικίλλει, αφετέρου γιατί ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής γεωργικών προϊόντων έχει οδηγήσει το έδαφος σε ένδεια μαγνησίου.
Ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών, διαιτολόγων και προπονητών πιστεύει ότι το μαγνήσιο είναι το πιο σημαντικό μικροστοιχείο στη διατροφή του αθλητή. Δεν χρειάζεται μόνο για τη βέλτιστη σύσπαση των μυών και τη σκελετική αντοχή, αλλά συμβάλει και στην αποδοτικότερη χρήση οξυγόνου, που είναι απαραίτητη για την αθλητική απόδοση. Παράλληλα επιταχύνει την ανάρρωση από την κόπωση και από τους τραυματισμούς.
«Μια κλινική δοκιμή από το Πανεπιστήμιο του Cardiff έδειξε πόσο καλά απορροφάται το μαγνήσιο μέσω του δέρματος, τροφοδοτώντας κάθε κύτταρο. Οι Watkins & Josling εξέτασαν κατά πόσο η διαδερμική εφαρμογή εξαϋδρικού χλωριούχου μαγνησίου θα μπορούσε να μεταβάλει τα επίπεδα μαγνησίου στον ορό και στις αναλογίες ασβεστίου / μαγνησίου του σώματος. Μετά από 12 εβδομάδες, το 89% των συμμετεχόντων παρουσίασε αύξηση των κυτταρικών επιπέδων μαγνησίου κατά 59,7%. Αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει πέντε φορές ταχύτερο αποτέλεσμα από ό,τι αποδίδουν τα συμπληρώματα μαγνησίου, που λαμβάνονται από το στόμα», μας λέει ο κ. Χρύσου.
Η Ali Robinson, αθλήτρια τριάθλου, θεωρεί το διαδερμικό μαγνήσιο ανεκτίμητο: «Μετά τη χρήση του διαδερμικού μαγνησίου για τρεις εβδομάδες, τα πόδια μου είναι πιο χαλαρά χωρίς να παθαίνω μικροσυσπάσεις».
Η διαδερμική εφαρμογή μαγνησίου είναι κατάλληλη για επαγγελματίες αθλητές, που χρειάζονται υψηλά επίπεδα μαγνησίου. Χρησιμοποιώντας την πιο καθαρή φυσική πηγή χλωριούχου μαγνησίου, τα προϊόντα διαδερμικού μαγνησίου, πιστοποιημένα από το Πανεπιστήμιο του Cardiff, γίνονται το σημείο αναφοράς για την αθλητική απόδοση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Τι ισχύει για τα φάρμακα και τον καρκίνο του μαστού
Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία, ποιες οι συνέπειες της και ποια η αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.