- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας! Εκτός των καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην ποιότητα της διατροφής μας. Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου, είχε πει πολύ σοφά ο Ιπποκράτης.
Πώς μπορεί λοιπόν το διατροφολόγιό μας να μας χαρίσει μια όμορφη και καθαρή επιδερμίδα; Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που ακολουθούσαν διατροφή δυτικού τύπου (υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων αυξημένου γλυκαιμικού δείκτη και λιπαρών) είχαν συχνότερη εμφάνιση ακμής και υπερλειτουργία σμηγματογόνων αδένων. Αντίθετα, άτομα τα οποία κατανάλωναν τροφές με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη παρουσίασαν πιο υγιές δέρμα.
Πώς επηρεάζει ο γλυκαιμικός δείκτης όμως την ακμή; Τρόφιμα αυτής της κατηγορίας, όπως το λευκό ψωμί, οι πατάτες, τα γλυκά, αυξάνουν την γλυκόζη στο αίμα και επάγουν την εκκριση της ινσουλίνης, την ορμόνη-κλειδί για την πέψη και τον ινσουλινομιμητικό αυξητικό παράγοντα IGF-1. Ο IGF-1 ενισχύει την επιδερμική υπερπλασία και κερατινοποίηση. Παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα ανδρογόνων ορμονών, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με αυξημένη έκκριση σμήγματος και εμφάνιση ακμής.
Δυσμενή σχέση έχει παρατηρηθεί επίσης μεταξύ ακμής και κατανάλωσης γάλακτος, όχι από τα λιπαρά τα οποία περιέχει, αλλά εξαιτίας αμινοξέων που περιέχει τα οποία αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στο γάλα και όχι στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προιόντα (γιαούρτι, τυρί).
Τα trans λιπαρά, ο δεύτερος πυλώνας της δυτικής διατροφής, είναι ένα άλλο αίτιο έξαρσης της ακμής. Κατανάλωση τροφών που περιέχουν trans λιπαρά, όπως τηγανιτά, επεξεργασμένα ζωικά προιόντα, μαργαρίνη και γενικότερα ό,τι εντάσσεται στην κατηγορία junk food, οδηγούν σε φλεγμονώδη απάντηση του οργανισμού.
Σε περιπτώσεις θεραπείας της ακμής θα πρέπει να επιλέγονται τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως όσπρια, άπαχα κρέατα, ψάρι, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά. Συνίσταται να γίνεται αντικατάσταση στο λευκό αλεύρι με προιόντα ολικής άλεσης ή ντίνκελ, όπως και των γαλακτοκομικών προϊόντων με γάλα αμυγδάλου.
Περισσότερα στο instagram @misitzi
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι απαντήσεις δεν είναι πάντοτε σωστές και υπάρχουν κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα
Γιατί ο χειμώνας και οι κλειστοί χώροι αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης
Μερικοί χρειάζονται λιγότερη κι άλλοι περισσότερη ξεκούραση
Ξεκινά το πρόγραμμα τοποθέτησης πρωτοποριακής ΑΙ λύσης
Πώς η ψυχική ανθεκτικότητα γίνεται το πιο hot επαγγελματικό skill στην Ελλάδα του 2025
Μια συζήτηση με την ψυχολόγο και διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
Ούτε εσωστρεφείς ούτε εξωστρεφείς – απλώς έχετε κάποια πολύ πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
Η σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά
Μελέτη αποκαλύπτει ότι το κοιλιακό λίπος συνδέεται με επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά
«Οι σχέσεις δεν είναι μόνο συναισθηματική ασφάλεια, αλλά βιολογικός παράγοντας υγείας»
Από τα ζεστά αφεψήματα μέχρι την παραδοσιακή ιατρική, αποδεικνύεται πολύτιμο για υγεία και ευεξία
Δες πώς ένας δεκάλεπτος περίπατος μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάθεσή σου
Το μυαλό τρέχει σε σκέψεις και αρνητικά σενάρια κι εμείς βουλιάζουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο
Δεν είναι σεξιστικό το ζήτημα, αλλά αφορά τη διαφορετική λειτουργία του οργανισμού των δύο φύλων
Συνομιλία με τον γιατρό-διδάκτορα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Γιώργο Μπούτλα
Υπολογίζεται ότι το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτό
Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω σωματικών υγρών
Αν είσαι γυναίκα, τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν πρόβλημα και ίσως το είχες καταλάβει
Δύο οπτικές από την Gilead Sciences: Πώς η ιατρική επιστήμη και η επικοινωνία γίνονται σύμμαχοι στη μάχη κατά του κοινωνικού φόβου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.