Health & Fitness

14χρονη που πέθανε από καρκίνο κέρδισε το δικαίωμα να επιστρέψει από τον θάνατο

Δικαστής ενέκρινε την κατάψυξή της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331071-685612.jpg

Είναι η δικαστική υπόθεση της δεκαετίας για τη Μεγάλη Βρετανία. Σε όλα τα βρετανικά μέσα, αν δεν είναι το πρώτο θέμα είναι σίγουρα πολύ ψηλά στην ειδησεογραφία και τηλεοπτικά πάνελ αναλύουν ξανά και ξανά την υπόθεση που δίχασε τη βρετανική κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, μια 14χρονη εξέφρασε την επιθυμία όταν ήταν στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου, να καταψυθεί με τη μέθοδο της κρυογενετικής.

Η μέθοδος της κρυογενετικής (cryonics), υπόσχεται νίκη επί του θανάτου και αθανασία. Τουλάχιστον θεωρητικά. Μάλιστα ένας Έλληνας ομογενής, είναι ο συνιδρυτής της πρώτης κλινικής κρυογενετικής στην Αυστραλία.

Πως γίνεται αυτό; Όταν κάποιος πεθαίνει και νομικά ανακοινώνεται νεκρός, το κορμί του διατηρείται μέσα σε υγρό άζωτο στους -196 βαθμούς Κελσίου. Όταν η τεχνολογία και η ιατρική όπως είπαμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο (υψηλότερο από το σημερινό) θα μπορούν οι βλάβες που επέφεραν τον θάνατο κάποιου (καθώς επίσης και το γήρας και οι διάφορες νόσοι) να διορθωθούν μοριακά και – θεωρητικά πάντα- ο άνθρωπος να επιστρέψει ακμαίος στη ζωή.

Το αίμα μέσα στις φλέβες αφαιρείται και αντικαθίσταται με ειδικό αντιψυκτικό, ενώ το κορμί τοποθετείται σε κάψουλες με το κεφάλι προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση οποιασδήποτε εκροής του υγρού αζώτου από το πάνω μέρος του κρυοστάτη, το πρώτο πράγμα που θα αποψυχθεί είναι τα πόδια, αφήνοντας τον εγκέφαλο κρύο και υγιή. Όταν με το καλό ανακαλυφθεί μια θεραπεία για την ασθένεια που σκότωσε κάποιον που συντηρείται κρυογενετικά εκείνος θεωρητικά πάντα θα μπορέσει να ξαναζήσει.

Η υπόθεσή της 14χρονης τελεσιδίκησε τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ το κορίτσι είναι νεκρό εδώ και μερικούς μήνες.

Οι γονείς της ενεπλάκησαν σε αυτή τη δικαστική διαμάχη επειδή, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, ήθελαν να εκπληρώσουν την επιθυμία του παιδιού τους  η οποία έλεγε: «Θέλω να μπορέσω να ζήσω περισσότερο».

Τελικά, το δικαστήριο δικαίωσε μετά θάνατον τη 14χρονη και ό,τι έχει μείνει από τη σορό της έχει ήδη μεταφερθεί στις ΗΠΑ σε ειδικό κέντρο για να υποβληθεί στη μέθοδο της κρυογενετικής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ