Health & Fitness

Έλληνας ερευνητής της διασποράς ετοιμάζει ρομποτικό «φίδι» για τα μάτια μας

Νέα δεδομένα στις οφθαλμιατρικές επεμβάσεις υπόσχεται ο Χρήστος Μπεργελές  

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327580-676972.jpg
Christos.bergeles.net

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Εμβιομηχανικής του University College του Λονδίνου (UCL) Χρήστος Μπεργελές, στο νέο ερευνητικό έργο του, με τίτλο «Peri-Ocularly Navigated Exteroceptive Snake Robot for Novel Retinal Interventions», το οποίο θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμύριου ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός νέου εύκαμπτου ρομπότ για επεμβάσεις μεγάλης ακριβείας στον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Το ρομποτικό «φίδι» θα είναι εύκαμπτο, αλλά μηχανικό και θα τρυπώνει στα μάτια, ώστε να πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις ακριβείας, που μέχρι σήμερα είναι αδύνατες, όπως εξηγεί σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έλληνας ερευνητής της διασποράς.

Ο Χρήστος Μπεργελές, επιλέχθηκε το Σεπτέμβριο ανάμεσα σε 325 νέους ερευνητές, για να στηρίξει την έρευνά του, μέσω μιας γενναίας επιχορήγησης από το πρόγραμμα «Starting Grants», που βοηθά τους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νέο ρομπότ θα δώσει νέες δυνατότητες στους χειρουργούς οφθαλμίατρους, μεταξύ άλλων επιτρέποντας την έγχυση βλαστοκυττάρων στον αμφιβληστροειδή για την καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι έχει μερικές πολύ καλές ομάδες στον τομέα της ρομποτικής, με εξέχοντες επιστήμονες που είναι παγκόσμια αναγνωρισμένοι, αλλά στον τομέα της μικροχειρουργικής η έρευνα είναι ακόμη περιορισμένη.

Ποιος είναι ο Έλληνας ερευνητής της διασποράς που αλλάζει τα δεδομένα

Ο Χρήστος Μπεργελές σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ (2006), πήρε το διδακτορικό του στη μικρορομποτική από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή (ΕΤΗ) της Ζυρίχης το 2011, ενώ έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων του Χάρβαρντ στη Βοστώνη (2012-13).

Υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής Hamlyn του Imperial College του Λονδίνου και, από τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Medical Physics and Bioengineering του UCL. Η έρευνά του εστιάζει στα ιατρικά ρομπότ και ειδικότερα στην μικρορομποτική οφθαλμοχειρουργική, καθώς και σε νέες μη επεμβατικές ηλεκτρονικές συσκευές απεικόνισης και διάγνωσης.

Είναι επίσης συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στη νέα εταιρεία Respi Inc, που αναπτύσσει ένα νέου τύπου σπιρόμετρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ