Health & Fitness

Διπλή χαρά! Η μικρή Ελπίδα Λινλί «γεννήθηκε» δυο φορές

Γιατροί στο Τέξας έσωσαν ένα μωρό από τον καρκίνο πριν έρθει στον κόσμο με καισαρική

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328518-679055.jpg

Ένα κοριτσάκι από το Λιούσβιλ του Τέξας ήρθε στον κόσμο δυο φορές, καθώς οι γιατροί την πήραν για 20 λεπτά από τη μήτρα της μαμάς για μια χειρουργική επέμβαση που της έσωσε τη ζωή. Κατά τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης η Μάργκαρετ Χόκινς Μπέμερ μαθαίνει ότι το παιδί που έχει στην κοιλιά της έχει όγκο στη σπονδυλική στήλη. Ο όγκος, γνωστό ιεροκοκκυγικό τεράτωμα, εμπόδιζε τη σωστή κυκλοφορία του αίματος θέτοντας σε κίνδυνο την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου. «Ήταν σοκαριστικό και τρομακτικό. Δεν ξέραμε καν τι σημαίνει αυτή η μεγάλη λέξη, ούτε τί συνεπαγόταν η διάγνωση», λέει η μητέρα της μικρής Λινλί Ελπίδας.

Το ιεροκοκκυγικό τεράτωμα είναι ένας συνηθισμένος όγκος ο οποίος αναπτύσσεται στα έμβρυα (πριν από τη γέννηση) και εμφανίζεται στον κόκκυγα. Σύμφωνα με τους γιατρούς, συναντάται περισσότερο στα κορίτσια παρά στα αγόρια - η συχνότητα είναι 1 στα 35.000 μωρά.

 

Η Μάργκαρετ Μπέμερ είχε αρχικά μείνει έγκυος σε δίδυμα, αλλά έχασε στο δεύτερο τρίμηνο το ένα από τα δύο μωρά. Το τεράτωμα της μικρής ήταν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην περιπετειώδη εγκυμοσύνη της. Ο όγκος θα μπορούσε να αφαιρεθεί μετά τη γέννα σε περίπου έξι μήνες. Ωστόσο, ο κίνδυνος να έσβηνε η καρδούλα της μικρής ήταν μεγάλος.

Κάποιοι γιατροί συμβούλευσαν την Μάργκαρετ να διακόψει την κύηση. «Κατά την 23η εβδομάδα της κύησης ο όγκος είχε σχεδόν φράξει την καρδιά της και θα της προκαλούσε καρδιακή ανεπάρκεια. Είτε θα αφήναμε τον όγκο να κυριεύσει το σώμα της ή θα της δίναμε μια ευκαιρία να ζήσει. Η απόφαση ήταν εύκολη για εμάς. Θέλαμε να της δώσουμε μια ευκαιρία», είπε στο CNN η κ. Μπέμπερ.

Εξάλλου ο γιατρός Ντάρελ Κας στο Νεογνολογικό Νοσοκομείο του Τέξας είχε πει ήδη στην οικογένεια Μπέμερ ότι «σε μερικές περιπτώσεις ο όγκος κερδίζει και η καρδιά σταματάει να χτυπά». Ήταν αυτό που πρότεινε την εμβρυϊκή χειρουργική επέμβαση.

Όταν οι γιατροί άνοιξαν τη μήτρα της μαμάς Μπέμερ για την αφαίρεση του όγκου η μικρή Λινλί Ελπίδα ζύγιζε μισό κιλό.

Η επέμβαση διήρκεσε πέντε ώρες. Από τις πέντε ώρες, τα 20 λεπτά ήταν για την αφαίρεση του όγκου -αφαιρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του- ο υπόλοιπος χρόνος για τη διάνοιξη της μήτρας, «ένα μεγάλο μυ επενδεδυμένο με μεμβράνες», όπως είπαν οι γιατροί. Στη συνέχεια, οι χειρουργοί επανατοποθέτησαν το έμβρυο στη μήτρα, την οποία έκλεισαν φροντίζοντας να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο αμνιακό υγρό.

Ο όγκος ήταν μεγάλος και η τομή που απαιτήθηκε ήταν τόσο εκτεταμένη, ώστε κάποια στιγμή, το έμβρυο σχεδόν «κρεμόταν» στον αέρα. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη και αγωνιώδης στιγμή της επέμβασης. Οι γιατροί κράτησαν τους καρδιακούς παλμούς του μωρού όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. «Η καρδιά σχεδόν σταμάτησε» είπαν αργότερα.

Η Μάργκαρετ Μπέμερ πέρασε το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης της στο κρεβάτι. Μετά από 12 εβδομάδες, η μικρούλα Λινλί Ελπίδα ξαναγεννήθηκε με καισαρική τομή, στις 6 Ιουνίου.

Η μικρή αλλά δυναμική μαχήτρια ζύγιζε πάνω από 5 κιλά. Σε ηλικία 8 ημερών υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί και ο υπόλοιπος όγκος, το σημείο που δεν μπόρεσαν να φτάσουν οι γιατροί στην πρώτη επέμβαση και το οποίο είχε αρχίσει να μεγαλώνει. «Η μικρή Μπέμερ τα πάει μια χαρά», λέει ο γιατρός της δρ. Κας.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ