Health & Fitness

Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone

Δημιουργεί αξία για τις τοπικές κοινωνίες

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 565
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321213-630740.jpg

Η Vodafone αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας της και υλοποιεί προγράμματα που στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να παρέχει σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας πρωτοποριακές και καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες δίνουν νέες δυνατότητες και βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή τους δηλώνει η κ. Νικόλ Ιωαννίδη, Head of Corporate Affairs στη Vodafone Ελλάδας, η οποία μας μιλάει για το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της εταιρίας.

image

Εξηγήστε μας το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone και τα οφέλη από τη λειτουργία του.

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone αξιοποιεί τις δυνατότητες του συνεχώς εξελισσόμενου δικτύου της εταιρίας για την κάλυψη ουσιαστικών αναγκών στον τομέα της υγείας, παρέχοντας καινοτόμες υπηρεσίες σε συνανθρώπους μας που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα. Στόχος του είναι η ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών σε ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους.

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone προάγει την προληπτική ιατρική, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών. Παράλληλα καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα συστηματικού ελέγχου της κατάστασης της υγείας τους. Ταυτόχρονα στηρίζει τους γενικούς και αγροτικούς ιατρούς, λειτουργώντας ως ένα πολύτιμο εργαλείο με το οποίο μπορούν διαχειριστούν ακόμα καλύτερα την υγεία των ασθενών τους.

Ποια μέρη της Ελλάδος είναι συνδεδεμένα με το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής;

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone εφαρμόζεται σε 100 απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Αναλυτικά οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση vodafone.gr

Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών που επιθυμούν να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους, είτε γιατί πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα είτε στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Η Vodafone παρέχει τον εξοπλισμό στα περιφερειακά ιατρεία/κέντρα υγείας των περιοχών αυτών και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα επισκεφτούν και να πραγματοποιήσουν μια σειρά βασικών εξετάσεων προληπτικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα καρδιογράφημα και σπιρομέτρηση. Ο γενικός ή αγροτικός ιατρός καταχωρεί τα στοιχεία των εξετάσεων, καθώς και άλλα στοιχεία της κλινικής κατάστασης του ασθενούς στον ηλεκτρονικό του φάκελο και σε περίπτωση που χρειάζεται μία συμβουλευτική γνωμάτευση, τα αποστέλλει μέσω του δικτύου της Vodafone σε καρδιολόγους/πνευμονολόγους στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Αυτοί με τη σειρά τους παρέχουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση, εντός 24ώρου, με τον ίδιο τρόπο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός είναι φορητός και έτσι ο γενικός/αγροτικός ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις αυτές ακόμα και στο σπίτι του ασθενούς με την ίδια ευκολία, ενώ με τον ίδιο εξοπλισμό μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερα του ενός τοπικού ιατρείου στην ίδια περιφέρεια. 

image

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει;

Περιλαμβάνει επτά βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής και συγκεκριμένα οξυμετρία, σπιρομέτρηση και ηλεκτροκαρδιογράφημα, μέτρηση πίεσης και σακχάρου, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν στις εξετάσεις η μέτρηση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων συνδυαστικά δίνουν στο γιατρό τη δυνατότητα εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου για την επόμενη δεκαετία.

Πόσοι γιατροί συμμετέχουν τώρα στο πρόγραμμα και χρειάζονται ειδική εκπαίδευση;

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 100 γενικοί/αγροτικοί ιατροί που βρίσκονται στα κέντρα υγείας/περιφερειακά ιατρεία στα οποία εφαρμόζεται το Πρόγραμμα. Παράλληλα, συμμετέχουν 2 καρδιολόγοι/πνευμονολόγοι του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών που παρέχουν, εφόσον τους ζητηθεί από τους γενικούς/αγροτικούς ιατρούς, τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση. Ο ιατρικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στο Πρόγραμμα είναι βασικός ιατρικός εξοπλισμός, ενώ οι καρδιολόγοι/πνευμονολόγοι του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών απαντούν στο Πρόγραμμα μέσα από μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τόσο οι γενικοί/αγροτικοί ιατροί όσο και οι καρδιολόγοι/πνευμονολόγοι του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση. Παράλληλα, παρέχεται συνεχής τεχνική υποστήριξη σε ό,τι χρειαστούν οι ιατροί κατά την εφαρμογή του Προγράμματος.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει;

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πιλοτικά το 2006 σε πέντε σημεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το 2011 έφτασε τα 30 σημεία, ενώ από το 2013 επεκτάθηκε σε 100 περιοχές της χώρας. Σήμερα το Πρόγραμμα υλοποιείται για 11η συνεχή χρονιά και στόχος της Vodafone είναι να συνεχίζει να το στηρίζει.

Ποιοι είναι οι συνεργάτες του Προγράμματος;

Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας και η εταιρεία Vidavo. To Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Vodafone.

Έχετε λάβει κάποια χρηματοδότηση για την υλοποίηση του Προγράμματος;

Η Vodafone Ελλάδας δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση για την εφαρμογή του προγράμματος. Αντιθέτως χρηματοδοτεί η ίδια αποκλειστικά το Πρόγραμμα, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρίας, μαζί με το Ίδρυμα Vodafone, καλύπτοντας το σύνολο του κόστους που απαιτείται για τη λειτουργία του προγράμματος από τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα έως και την τεχνική υποστήριξη, τα τηλεπικοινωνιακά κόστη κ.λπ. και τα 11 αυτά χρόνια αδιαλείπτως. Και συνεχίζουμε.


Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα, καθώς και τα σημεία εφαρμογής του είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα vodafone.gr/sustainability

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.