«Σιδεράκια»: δεν είναι μόνο για παιδιά
Όλο και περισσότεροι ενήλικες επιθυμούν να διορθώσουν προβλήματα στα δόντια τους

Όλο και περισσότεροι ενήλικες κάνουν ορθοδοντικές θεραπείες για να διορθώσουν προβλήματα που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των χρόνων και να αποκτήσουν τέλειο χαμόγελο. Και οι ορθοδοντικοί τούς προσφέρουν μηχανισμούς ειδικά σχεδιασμένους για να είναι πιο διακριτικοί ή ακόμα και «αόρατοι» σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μεταλλικά «σιδεράκια».
«Αν και οι βασικές αρχές για ίσιωμα των δοντιών είναι λίγο-πολύ ίδιες σε όλες τις ηλικίες, στους ενήλικες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως στα περιοδοντικά προβλήματα, τα οποία και πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν την έναρξη οποιασδήποτε ορθοδοντικής θεραπείας» αναφέρει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, Ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων. Δυσκολίες μπορεί να δημιουργήσουν και οι δεκαετίες οδοντιατρικών πράξεων (π.χ. σφραγίσματα, απονευρώσεις) που έχουν προηγηθεί, καθώς και το γεγονός ότι τα δόντια και τα οστά της γνάθου έχουν ολοκληρώσει προ πολλού την ανάπτυξή τους, επομένως οι μεταβολές των ιστών συντελούνται με διαφορετικούς ρυθμούς απ’ ό,τι στα παιδιά.
Πέρα από τη διόρθωση των προβλημάτων και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, η ορθοδοντική θεραπεία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διατηρήσουν τα δόντια τους για όλη τους τη ζωή. Μελέτες έχουν δείξει πως έπειτα από ορθοδοντικές παρεμβάσεις οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο κίνητρο για να φροντίζουν σχολαστικά τη στοματική υγιεινή τους και αυτό μακροπρόθεσμα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των δοντιών.
Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι κινητοί (ο ασθενής μπορεί να τους βγάλει μόνος από το στόμα) ή ακίνητοι (αφαιρούνται μόνο από τον ορθοδοντικό). Για αισθητικούς λόγους, οι ακίνητοι που χρησιμοποιούνται στους ενήλικες είναι από πορσελάνη ώστε να μειώνεται σημαντικά η εμφάνισή τους όταν προσκολλώνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης «αόρατων» μηχανισμών που τοποθετούνται στη γλωσσική, την εσωτερική δηλαδή επιφάνεια των δοντιών. Η γλωσσική ορθοδοντική, όπως λέγεται η μέθοδος, εφαρμόζεται για σχεδόν όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα των ενηλίκων. Το μειονέκτημά της είναι ότι απαιτεί από τον ασθενή μεγάλη προσήλωση στη θεραπεία, πιστή τήρηση των συμβουλών του ορθοδοντικού και άριστη στοματική υγιεινή.
Τέλος, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έδωσε στους ορθοδοντικούς τη δυνατότητα θεραπειών με χρήση διαφανών ναρθήκων. Οι νάρθηκες αυτοί μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν αντί της κλασικής ορθοδοντικής με σιδεράκια, χωρίς αυτό να σημαίνει ούτε ότι είναι πανάκεια ούτε μια εύκολη λύση. Απαιτούν ειδικό σχεδιασμό από τον ορθοδοντικό ο οποίος γνωρίζει πλήρως τις βιολογικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού, τις απαιτήσεις και τις επιπτώσεις των αντίστοιχων δυνάμεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκατομμύρια βακτήρια συσσωρεύονται καθημερινά - Τι λένε οι επιστήμονες
Εάν τα επεισόδια στον ύπνο είναι καθημερινά, η αιτία θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα
Αναπτύσσεται στους μισούς άνδρες 50 έως 60 ετών
Ορισμένες απλές προσαρμογές που μπορεί να τα αλλάξουν όλα
Η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής μπορεί να προλάβει την εξέλιξη του προδιαβήτη ή και ακόμα να αναστρέψει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα αρχικά στάδια, σύμφωνα με μελέτες
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
Εμφάνιση αλλεργιών, ακμή, βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία
Πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Αυξημένος ο κίνδυνος και για τα δύο φύλα εάν είναι παντρεμένα, σύμφωνα με την έρευνα
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή με αφορμή το βιβλίο «Έρως και Ασθένεια» στο οποίο έχει συνεισφέρει σημαντικά
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η πλαστική – αισθητική χειρουργική
Η καινοτομία μπορεί να μεταμορφώσει την ογκολογική φροντίδα στην Ελλάδα
Ο ρόλος του θυρεοειδούς στη διαχείριση του σωματικού βάρους
Μια κοινότητα όπου η γιόγκα βοηθά τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν τον εαυτό τους
Προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να προσέξουμε
Ποιος ενδέχεται να κινδυνεύει
Ένα σπουδαίο κείμενο του Harvard Business Review για όσους δεν παιρνούν ακριβώς καλά στο εργασιακό τους περιβάλλον
Το νέο σύστημα που ενσωματώνει τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών
Ένας στους δύο ασθενείς δεν γνωρίζει ότι πάσχει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.