Κωνσταντίνος Λαζαράκης: Η πρώτη μεγάλη δημοπρασία ελληνικών κρασιών ανοίγει μια νέα εποχή
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Το ελληνικό κρασί στο προσκήνιο: Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης μιλά για τη δημοπρασία που αλλάζει τα δεδομένα
Advertorial
Η ανοδική πορεία του ελληνικού κρασιού τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται πλέον και στο επίπεδο των μεγάλων διεθνών οινικών πρακτικών: για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται δημοπρασία αποκλειστικά αφιερωμένη σε ελληνικές ετικέτες, από τη VERGOS Auctions. Μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, MW και Πρόεδρος του Wines & Spirits Professional Center (WSPC) και έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού διεθνώς, για τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, τις σπάνιες φιάλες που θα βγουν «στο σφυρί» και το τι σηματοδοτεί αυτή η στιγμή για τον κλάδο.
— Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη δημοπρασία ελληνικών κρασιών;
Επιτέλους, μετά από αρκετά χρόνια συγκλονιστικής ανοδικής πορείας του ελληνικού κρασιού, έχουμε έναν Οίκο δημοπρασιών, τη VERGOS Auctions, να διοργανώνει μία δημοπρασία αποκλειστικά αφιερωμένη στο ελληνικό κρασί. Κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο και ευρέως διαδεδομένο στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Αμερική, έρχεται και στην Ελλάδα. Θα χαρώ πολύ αυτή η δημοπρασία να σηματοδοτήσει την αρχή για πολλές ακόμη δημοπρασίες ελληνικών κρασιών στο μέλλον που θα μπουν σταθερά στον ορίζοντα των παραγωγών κρασιού, των εμπόρων, των sommelier, των οινόφιλων.
— Πόσο σημαντική είναι αυτή η δημοπρασία για το ελληνικό κρασί;
Θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες με διαφορετικές οπτικές για τη σπουδαιότητα αυτής της δημοπρασίας για το ελληνικό κρασί αλλά και για τον χώρο του κρασιού στην Ελλάδα γενικότερα. Θα ξεκινήσω από το πιο κατανοητό, που είναι η πρόσβαση σε φιάλες που έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο της εξέλιξής τους.
Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, αρκετά κρασιά μπορούν να παλαιώσουν για αρκετά χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάθε φιάλη που αγοράζουμε, αν τη βάλουμε σε ένα ράφι της κουζίνας μας, θα μας δώσει μετά από 10 χρόνια ένα καλύτερο ή έστω ένα καλό κρασί. Όμως, υπάρχει πλειάδα ελληνικών κρασιών που έχουν δυνατότητα εξέλιξης για δεκαετία, κάποιες φορές και πολύ περισσότερο. Οι παραγωγοί τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να κρατήσουν σημαντικό αριθμό φιαλών για τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα οι εσοδείες που κυκλοφορούν στην αγορά να είναι κρασιά ναι μεν έτοιμα προς κατανάλωση, αλλά σίγουρα όχι στο 100% του τι μπορούν να δώσουν. Έτσι, για εμένα, αυτή η δημοπρασία είναι ένα παράθυρο στην πραγματική δυναμική του ποιοτικού ελληνικού κρασιού.
Φυσικά, υπάρχουν και πολλές άλλες οπτικές. Μία τέτοια δημοπρασία δηλώνει αδιάψευστα πως το ελληνικό κρασί μπορεί να είναι σπάνιο, αξίζει λοιπόν να το διεκδικήσεις για να το συλλέξεις και φυσικά για να το απολαύσεις. Οι δημοπρασίες δίνουν τη δυνατότητα σε παραγωγούς να κυκλοφορήσουν κάποια σπάνια μπουκάλια που υπάρχουν στο κελάρι τους με έναν τρόπο επαγγελματικό, απόλυτα σύγχρονο και αξιοκρατικό, που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις φιαλών που δεν μπορεί να βρει κανείς εύκολα στην αγορά.
— Ποια είναι μερικά από τα πιο σπάνια ή σημαντικά κρασιά που θα δημοπρατηθούν; Υπάρχουν ετικέτες με ιστορική ή συναισθηματική αξία;
Σε αυτή την πρώτη δημοπρασία η VERGOS Auctions απευθύνθηκε σε μερικούς από τους κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς κρασιού, τους ζήτησε να μπουν στα προσωπικά τους κελάρια και εκείνοι ανταποκρίθηκαν με προθυμία, ανασύροντας φιάλες καθ’ όλα ξεχωριστές.
Όπως καταλαβαίνετε, οποιοδήποτε κρασί περιλαμβάνεται στον κατάλογο της δημοπρασίας έχει κάθε λόγο, και τουλάχιστον έναν, να βρίσκεται εκεί. Υπάρχουν πολλές φιάλες, ειδικά μεγάλα format, δηλαδή φιάλες 3, 6 ακόμα και 9 λίτρων, που έχουν εμφιαλωθεί σε ελάχιστα κομμάτια, κάποιες φορές ακόμη και κάτω από δέκα συνολικά στον αριθμό. Επίσης, υπάρχουν φιάλες από σχεδόν όλες τις μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές και τους καλύτερους παραγωγούς σε αυτές, από εσοδείες που πηγαίνουν στη δεκαετία του 2000, ακόμα και στη δεκαετία του 1990.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν τα κρασιά της δημοπρασίας και σπάνια και σημαντικά ενώ η αξία τους είναι ταυτόχρονα ιστορική και συναισθηματική τόσο για τους παραγωγούς όσο και για όσους τυχερούς που θα τα αποκτήσουν.
— Ποια είναι η εκτίμηση για τις τιμές εκκίνησης και τι εύρος τιμών αναμένεται να δούμε;
Αυτό είναι ένα σημείο που αξίζει να δώσουμε μεγάλη προσοχή. Ναι, σίγουρα υπάρχουν φιάλες που έχουν τιμή εκκίνησης μερικών εκατοντάδων ευρώ, ενώ είμαι σίγουρος πως αν ανάψουν τα αίματα στις 14 Δεκεμβρίου, θα δούμε αρκετές ετικέτες να ξεπερνούν κατά πολύ την αρχική τιμή εκκίνησης. Ταυτόχρονα όμως, θα δούμε ξεχωριστές επιλογές που μπορούμε να τις κάνουμε δικές μας σε τιμές που ξεκινούν χαμηλότερα από €100. Όποιο και εάν είναι το βαλάντιο σας, σίγουρα αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον κατάλογο.
— Ποιοι πιστεύετε ότι θα ενδιαφερθούν περισσότερο – συλλέκτες, οινόφιλοι ή άνθρωποι της αγοράς;
Ακούμε δημοπρασίες, όχι μόνο κρασιού αλλά και έργων τέχνης, και νομίζουμε πως εάν δεν έχουμε να επενδύσουμε μερικά εκατομμύρια, δεν αξίζει να ασχοληθούμε ούτε δευτερόλεπτο. Αυτό είναι μία αντίληψη που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά όπως άλλωστε δείχνει και το μεγάλο εύρος των τιμών εκκίνησης. Η δημοπρασία απευθύνεται σε όλους, δε χρειάζεται καν να έχετε βαθιά γνώση για το κρασί. Το μόνο που χρειάζεται είναι ενδιαφέρον, ακόμα καλύτερα αγάπη για το κρασί, και φυσικά διάθεση να αποκτήσετε κάτι ξεχωριστό.
— Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στη δημοπρασία;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Σίγουρα δεν είναι αναγκαίο να βρίσκεται κάποιος με φυσική παρουσία στη δημοπρασία μαζί μας στις 14 Δεκεμβρίου. Μπορεί να παρακολουθεί online τη δημοπρασία σε πραγματικό χρόνο από όπου και εάν βρίσκεται και να προχωρά σε «χτυπήματα» των φιαλών που τον ενδιαφέρουν. Μπορεί επίσης να έρθει σε επαφή με την ομάδα του Οίκου κάποιες ημέρες νωρίτερα και να δηλώσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένες φιάλες, βάζοντας ένα ανώτατο όριο στο ποσό που έχει διάθεση να πλειοδοτήσει για αυτές. Για όλους τους δυνατούς τρόπους συμμετοχής που είναι πολύ κατανοητοί και ξεκάθαροι, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Οίκου www.vergosauctions.com.
— Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που συμμετέχει για πρώτη φορά σε δημοπρασία κρασιών;
Το πρώτο και το σημαντικότερο είναι ο Oίκος δημοπρασιών να είναι αξιόπιστος για να διασφαλίσει ότι τα κρασιά προέρχονται από σοβαρή οινοπαραγωγική πηγή. Κανένας δε θα ήθελε μία φιάλη που δεν έχει συντηρηθεί καλά και το κρασί που περιέχει να μην είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Όμως όλα τα παραπάνω έχουν λυθεί για τη δημοπρασία, μιας και πίσω από αυτή είναι η VERGOS Auctions, ένας Οίκος με 35 χρόνια γνώσης και εμπειρίας στο χώρο των δημοπρασιών που διαθέτει μία εξαιρετική ομάδα, ικανή να φέρνει σε δημοπρασίες lots που είναι διαλεγμένα ένα προς ένα.
— Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα ελληνικό κρασί για να φυλάξετε στη δική σας προσωπική συλλογή, ποιο θα ήταν;
Όταν είδα τον κατάλογο της δημοπρασίας πραγματικά λυπήθηκα που δεν έχω αποθήκες για να χωρέσω τα πάντα, και φυσικά πορτοφόλι που να μπορούσε να τα αντέξει. Αν όμως έπρεπε να διαλέξω ένα, θα επέλεγα κάτι που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Είναι μία φιάλη Ράμνιστα του 1994 από το κτήμα Κυρ Γιάννη, με ετικέτα που σχεδίασε ιδιοχείρως ο αείμνηστος Κυρ Γιάννης Μπουτάρης.
→ Δημοπρασία ελληνικών κρασιών | Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025, ώρα:13.00, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος, Μαρκόπουλο Αττικής
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Το προφίλ του συνδυάζει αρώματα πίσσας, καπνού, ώριμων φρούτων και ρητίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.