Wine & Spirits

5 εύκολες συνταγές για καλοκαιρινά κοκτέιλ στο μπαλκόνι

Τα πιο ωραία αυγουστιάτικα μπαρ είναι τα αθηναϊκά μπαλκόνια μας

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 εύκολες συνταγές για καλοκαιρινά κοκτέιλ στο μπαλκόνι

Negroni, Margarita, Paloma, Mojito και Bloody Mary. 5 κλασικά κοκτέιλς και τα μυστικά για να τα φτιάξεις σπίτι σου

Έκλεισε το αγαπημένο σου bar για τον Αύγουστο; Και γιατί να μην φέρεις το bar στο σπίτι σου; Καθάρισε το μπαλκόνι, μάζεψε όσους φίλους έχουν απομείνει στην Αθήνα και φτιάξε αυτά τα πέντε κλασικά κι αγαπημένα κοκτέιλ ακολουθώντας κατά γράμμα τις παρακάτω συνταγές. Τα αυγουστιάτικα μπαρ είναι τα αθηναϊκά μπαλκόνια μας και είναι τα καλύτερα!

5 κλασικά κοκτέιλ και πώς να τα φτιάξεις στο σπίτι

Negroni

Negroni

Είναι ένα κοκτέιλ που περισσότερο από όλα τα άλλα σε κάνει να μοιάζεις με εκλεπτυσμένο πότη, σύμφωνα με τον Gary Regan, ένα διάσημο bartender που συνέβαλε δραστικά στον τρόπο που πίνουμε σήμερα. Είναι αυτός που είπε ότι «είτε προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε το ραντεβού ή το αφεντικό σας, με το να παραγγείλετε ένα Negroni, θα τα καταφέρετε».

Το Negroni γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από ένα ευτυχές ατύχημα όταν ο κόμης Camillo Negroni αντικατέστησε τη σόδα στο Americano του με τζιν. Η χαρακτηριστική πικρή του επίγευση και ο δυνατός του χαρακτήρας έχουν κάνει το Negroni ένα από τα πιο αγαπημένα κοκτέιλ της υφηλίου.

Πώς να φτιάξεις Negroni

30ml τζιν
30ml Campari
30ml γλυκό βερμούτ
Γαρνίρισμα: μια φλούδα πορτοκαλιού

Ρίχνουμε το τζιν, το Campari και το βερμούτ σε ένα σέικερ γεμάτο με πάγο και ανακατεύουμε καλά.
Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε γυάλινο χαμηλό ποτήρι στο οποίο έχουμε ρίξει ένα μεγάλο παγάκι.
Γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

Margarita

Margarita

Το πιθανότερο είναι να έχεις πιει -τουλάχιστον- μία κακή Margarita στη ζωή σου. Είναι το κοκτέιλ που έχει «κακοποιηθεί» περισσότερο απ’ όλα. Αλλά όταν η Margarita παρασκευαστεί σωστά -με καλής ποιότητας τεκίλα, λικέρ πορτοκάλι και χυμό lime- καταλαβαίνεις γιατί αυτό το κοκτέιλ παραμένει κλασικό κοντά έναν αιώνα τώρα.

Πώς να φτιάξεις μια σωστή Margarita

60ml λευκή τεκίλα
15ml λικέρ πορτοκάλι
30ml φρεσκοστυμμένο χυμό lime
15ml σιρόπι αγαύης
Γαρνίρισμα: μια φέτα lime
Γαρνίρισμα: χοντρό αλάτι (προαιρετικά)

Σε ένα σέικερ γεμάτο με πάγο ρίχνουμε την τεκίλα, το λικέρ πορτοκάλι, τον χυμό lime, και το σιρόπι αγαύης και κουνάμε καλά μέχρι να παγώσει επαρκώς το μείγμα.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε γυάλινο, χαμηλό ποτήρι που έχουμε γεμίσει με πάγο, γαρνίροντας με μια φέτα lime και χοντρό αλάτι στο χείλος του ποτηριού (προαιρετικά).

Tip: για να κολλήσει το αλάτι στο χείλος του ποτηριού, τρίψτε πρώτα λίγο lime περιμετρικά στο ποτήρι και στη συνέχεια βουτήξτε το μέσα σε ένα μπολ με αλάτι.

Paloma

Paloma
Φωτογραφία: Kateryna T/ Unsplash

Η Paloma είναι απολαυστική, αναζωογονητική και πολύ πιο εύκολη στην παρασκευή της από μία Margarita. Με μόλις τρία υλικά (τεκίλα, χυμό lime και grapefruit soda) είναι δύσκολο να κάνεις λάθος.

Πώς να φτιάξεις την τέλεια Paloma

60ml τεκίλα
15ml φρεσκοστυμμένο χυμό lime
120ml grapefruit soda, παγωμένη
λίγο αλάτι
Γαρνίρισμα: μια φέτα lime

Σε ένα ψηλό ποτήρι ρίχνουμε την τεκίλα, τον χυμό lime, και το αλάτι. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο.

Γεμίζουμε ως το χείλος του ποτηριού με grapefruit soda και ανακατεύουμε απαλά με ένα καλαμάκι.

Γαρνίρουμε με μια φέτα lime και σερβίρουμε.

Mojito

Mojito
Φωτογραφία: Sam Hojati/ Unsplash

Το Mojito είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ με βάση το ρούμι και ένα από τα δύο αγαπημένα του Ernest Hemingway, ο οποίος συνήθιζε να λέει: «Θέλω να πίνω Daiquiri στο La Floridita και το Mojito μου στο Bodeguita del Medio». Μάλλον επόμενο που και τα δύο αυτά bars στην Αβάνα σερβίρουν αποκλειστικά και μόνο αυτά τα δύο κοκτέιλ (Daiquiri το ένα και Mojito το άλλο), ακόμη και σήμερα, ολόκληρες δεκαετίες μετά το θάνατο του διάσημου συγγραφέα.

Αυτό το κλασικό κοκτέιλ από την Κούβα συνδυάζει τοπικά υλικά του εξωτικού νησιού (ρούμι, μέντα, lime, ζάχαρη) και είναι τόσο αναζωογονητικό που σε μεταφέρει στην Καραϊβική με την πρώτη γουλιά.

Πώς να φτιάξεις Mojito

3 φύλλα μέντας
15ml σιρόπι ζάχαρης
60ml άσπρο ρούμι
20ml φρεσκοστυμμένο χυμό lime
Σόδα
Γαρνίρισμα: ένα κλαράκι μέντας
Γαρνίρισμα: μια φέτα lime

Σε ένα γουδί λιώνουμε ελαφρώς τα φύλλα μέντας μαζί με το σιρόπι ζάχαρης. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε ένα σέικερ.

Προσθέτουμε στο σέικερ το ρούμι, τον χυμό lime και πάγο. Χτυπάμε ελαφρώς και μετά σουρώνουμε σε ένα ψηλό ποτήρι γεμάτο με πάγο.

Γεμίζουμε το ποτήρι ως απάνω με σόδα και γαρνίρουμε με ένα κλαράκι μέντας και μια φέτα lime.

Bloody Mary

Bloody Mary

Είναι το καλύτερο αντίδοτο στο hangover, ιδανική συνοδεία στο brunch, και ιδανική παραγγελία στο bar όταν είσαι… νηστικός. Αυτό το κλασικό κοκτέιλ με βάση την ντομάτα και τη βόκτα, που δημιουργήθηκε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1920 είναι από εκείνα τα ποτά που κάθε πόλη, κάθε μπαρ και κάθε bartender φτιάχνει με τον δικό του τρόπο. Παρακάτω θα βρείτε την παραδοσιακή του συνταγή.

Η κλασική συνταγή για Bloody Mary

Αλάτι σέλινου (αλάτι και αλεσμένοι σπόροι από σέλινο ή σέλερι)
1 φέτα lime
1 φέτα λεμόνι
60ml βότκα
120ml χυμός ντομάτας
2 κ.γλ. horseradish σος
Λίγες σταγόνες Tabasco
Λίγες σταγόνες Worcestershire σος
λίγο φρεσκοστριμμένο μαύρο πιπέρι
λίγη καπνιστή πάπρικα
Γαρνίρισμα: 2 πράσινες ελιές
Γαρνίρισμα: μια φέτα lime
Γαρνίρισμα: ένα κλαράκι σέλερι

Ρίχνουμε λίγο αλάτι σέλινου σε ένα μικρό πιατάκι.

Τρίβουμε τη σάρκα ενός λεμονιού ή lime στο χείλος ενός ψηλού, γυάλινου ποτηριού. Ύστερα, κυλάμε το χείλος το ποτηριού στο πιατάκι με το αλάτι και γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο.

Σε ένα σέικερ στύβουμε τις φέτες από το λεμόνι και το lime και τις πετάμε μέσα. Προσθέτουμε στο σέικερ τη βότκα, τον χυμό ντομάτας, τη horseradish σος, το Tabasco, τη Worcestershire σος, το πιπέρι, την καπνιστή πάπρικα, λίγο αλάτι σέλινου και πάγο και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Σουρώνουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με 2 πράσινες ελιές περασμένες σε οδοντογλυφίδα, μια φέτα lime και ένα κλαράκι σέλερι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY