Wine & Spirits

Monkey 47: Μια μέρα φτιάχνοντας gin στον μυστηριώδη Μέλανα Δρυμό

Βότανα, αρώματα και χειροποίητες τεχνικές σε ένα premium distillery στη μέση του πουθενά

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Monkey47
© VANTOM DESIGN

Μonkey 47: Πώς φτιάχνεται το dry gin στον Μέλανα Δρυμό

Όλες οι μυρωδιές του μυστηριώδη Μέλανα Δρυμού, αναδύονται στο ξεχωριστό Gin του Μοnkey 47. Tη συνταγή του, που τελειοποιήθηκε μετά από 2,5 χρόνια δοκιμών, αλλά και την ιδιαίτερη ιστορία του που πάει πίσω στη δεκατία του '50, αποφάσισα να μάθω απο πρώτο χέρι όταν επισκέφτηκα το αποστακτήριό του στη Γερμανία.

Monkey47
© VANTOM DESIGN
Axel Klubescheidt
© VANTOM DESIGN

Πίσω από τη μεγάλη σιδερένια πόρτα, στο Loßburg –εκεί που βρίσκεται το distillery– με περίμεναν ο Axel Klubescheidt, ο Julian Langerstraat και ο Lennart Geist, τρεις ανοιχτόκαρδοι συνεργάτες που αποτελούν την ψυχή του αποστακτηρίου, για να μου διηγηθούν τι κρύβεται πίσω από την αινιγματική μαιμού –σήμα κατατεθέν– του brand, και να με μυήσουν αργότερα σε μια ανεπανάληπτη, βιωματική εμπειρία δημιουργίας του ποτού. Πήρα μια γενναία γουλιά από ένα γεμάτο με τζιν τόνικ ποτήρι που μου πρόσφεραν, και τους άκουσα προσεχτικά ενώ με ξεναγούσαν στους premium χώρους του αποστακτηρίου. Η απόσταξη για τους Γερμανούς αποτελεί μια παράδοση που χάνεται στους αιώνες, ενώ στο περίφημο Black Forest, όπως αποκαλούν την περιοχή στο εξωτερικό, έχουν δραστηριοποιηθεί διάσημοι οινοπνευματοποιοί και παραδοσιακοί χαλκουργοί που κατασκευάζουν τα καλύτερα αποστακτήρια, από τα οποία παρήγαγαν έναν τύπο brandy (το λεγόμενο Kirsch) από τις πρώτες ύλες και το προερχόμενο από βαθιές πηγές νερό του δάσους – ένα από τα πιο μαλακά και ήπια νερά στην Ευρώπη. Οι προϋποθέσεις για ένα premium τζιν από την περιοχή αυτή, λοιπόν, υπήρχαν ήδη όπως μαθαίνω, προς απάντηση σε όσους έχουν συνδυάσει το τζιν κυρίως με την Αγγλία.

Monkey47
© VANTOM DESIGN
Monkey47
© VANTOM DESIGN

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950, όπως περιγράφει ο Axel, όταν ο Μοντγκόμερι Κόλινς, γιος διπλωμάτη στο Μαντράς και με καριέρα στη Βρετανική Πολεμική Αεροπορία, γίνεται ερωτικός μετανάστης σε μια απομονωμένη κοιλάδα στο Μέλανα Δρυμό, όπου άνοιξε τον ξενώνα «Wild Monkey». Το όνομα εμπνεύστηκε από μια μαϊμού που του έκλεψε την καρδιά στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου. Κατά την παραμονή του εξοικειώθηκε με τη μεγάλη τεχνογνωσία των ντόπιων στην απόσταξη φρούτων και από νοσταλγία για τις βρετανικές του συνήθειες –την απόλαυση του τζιν– αποφάσισε να φτιάξει το δικό του, με σήμα κατατεθέν του την αγαπημένη του μαϊμουδίτσα. Ο αριθμός 47 στο όνομα του τζιν δεν είναι τυχαίος. Αρχικά αντιπροσωπεύει τον αριθμό των βοτάνων που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεσή του, ενώ μάλιστα λέγεται πως ο αριθμός αυτός ήρθε στον Κόλινς κατά τη διάρκεια ενός ονείρου. Παράλληλα, 47% είναι ο αλκοολικός βαθμός του.

Monkey47
© VANTOM DESIGN
Monkey47
© VANTOM DESIGN

Κι αφού τελειώσαμε τις ιστορίες και τα ενδιαφέοντα fun facts, με την ομάδα του Monkey 47, προχωρήσαμε προς ένα πρώην χοιροστάσιο που πλέον χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των αρωματικών φυτών, θυμίζει παλιό φαρμακείο και μοσχοβολάει φύση και βοτανικότητα. Αυτό που κάνει τη διαφορά στη δημιουργία του συγκεκριμένου τζιν είναι τα κόκκινα μύρτιλα, τα οποία γίνονται χυλός μαζί με μια ουδέτερη αλκοολική βάση κι έπειτα προστίθενται φλούδες από πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και φράπες, που ξεφλουδίζονται με το χέρι κάθε πρωί στον ίδιο χώρο. Μετά προστίθενται και τα αρωματικά –επίσης μαζεμένα και διαλεγμένα με το χέρι–, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το γαρίφαλο, η λεβάντα, το γιασεμί, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο, η κανέλα κι άλλα. Αφού παρακολούθησα τη διαδικασία, και μάλιστα συμμετείχα στη δημιουργία του μείγματος με την καθοδήγηση των ειδικών, φύγαμε για τον χώρο της απόσταξης. Οι χάλκινοι σωλήνες, οι μοχλοί με τα δερμάτινα καλύμματα και οι κάνουλες περιμετρικά από τις οποίες ρέει το πολύτιμο προϊόν, είναι ένα πανέμορφο θέαμα που θα μπορούσα να χαζεύω για ώρες.

Monkey47
© VANTOM DESIGN
Monkey47
© VANTOM DESIGN

Ακόμα και τότε όμως, δεν είναι έτοιμο το τζιν. Μόνο όταν έχει αποθηκευτεί για τρεις μήνες σε παραδοσιακά πήλινα δοχεία και παντρευτεί με το εκλεκτό νερό, θα προκύψει το απόσταγμα στην κορυφαία του κατάσταση, με νότες λουλουδιών, τη φρεσκάδα των πικάντικων εσπεριδοειδών, με έναν καθαρό τόνο του φυτού αρκεύθου, μια πιπεράτη, πικάντικη αίσθηση στο στόμα και μια λεπτή νότα από κράνμπερις. Έπειτα, γλυστρά στα ειδικά σχεδιασμένα καφέ γυάλινα μπουκάλια που αναπαριστούν το παραδοσιακό σχέδιο ενός παλιού μπουκαλιού χημικού, μια και το καφέ γυαλί προστατεύει τα πτητικά αρώματα από το υπεριώδες φως. Η ετικέτα σε αυτό το μπουκάλι απεικονίζει... τι άλλο, τον αξιαγάπητο κύριο πίθηκο.

Monkey47
© VANTOM DESIGN
Monkey47
© VANTOM DESIGN

Ακολούθησε ένα ολοκληρωμένο tasting των ιδιαίτερων συνδυασμών και κοκτέιλς που μπορεί να απολαύσει κανείς με πρωταγωνιστή το τζιν του Monkey 47 και μετά από πολλά «Prost!» (το cheers στα γερμανικά) μια συναρπαστική ημέρα στο Black Forest Distillery έφτασε στο τέλος της! Περισσότερα για το αποστακτήριο εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ