Wine & Spirits

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: 4 ετικέτες και ωραία wine events

Γιορτάζουμε πίνοντας ωραίες ετικέτες και συμμετέχουμε σε οινικές εκδηλώσεις

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: 5 ετικέτες και ωραία wine events
Φωτογραφία: cottonbro studio/ Pexels

Η 1η Νοεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, μαθαίνουμε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, πίνουμε ωραία κρασιά και επισκεπτόμαστε τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για χάρη της

Και λοιπόν σε ρωτώ… εσύ έχεις δοκιμάσει Ξινόμαυρο; Αν ναι, τότε είσαι σίγουρα ένας πιστός «wine lover», ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε, και μάλλον θέλεις να μάθεις πως θα το τιμήσεις την 1η Νοεμβρίου καθώς είναι Παγκοσμίως η δική του μέρα. Αν όμως δεν είχες την τύχη μέχρι τώρα, τότε δεν χωράει άλλη αναβολή. Η ερυθρή ποικιλία γιορτάζει και σε καλεί να την γευτείς εδώ και τώρα. Κι εγώ είμαι έτοιμη να σου μάθω τα βασικά, να σου προτείνω κάποιες αγαπημένες μου ετικέτες και να σε πληροφορήσω για τα events που διοργανώνονται για χάρη του.

Παιδιά από εδώ το Ξινόμαυρο, Ξινόμαυρο από εδώ τα παιδιά…

Ξεκινώ λέγοντας πως λατρεύει τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η μητέρα γη του, εκεί έχει τις ρίζες του, εκεί καρποφορεί και κάνει το θαύμα του. Αγαπάει την ερυθρή του φύση, και παραδίδει τελικά τον καλύτερο εαυτό του, εκείνον με τις πλούσιες τανίνες και τον γήινο χαρακτήρα που αποπνέει αρώματα τομάτας και ελιάς. Όμως με τη βοήθεια του οινολόγου, συστήνεται με αυτοπεποίθηση ντυμένο και με λευκές και ροζέ αποχρώσεις. Γιατί; Γιατί μπορεί! Με απλά λόγια είναι μια ποικιλία με σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε ερυθρό χρώμα, οπότε είναι και σε θέση να δώσει με μεγάλη επιτυχία «blanc de noir» και ανοιχτόχρωμα ροζέ κρασιά. Αν του ζητηθεί φοράει και τις φυσαλίδες του, γίνεται «αερικό» και πρωταγωνιστεί σε flute φινετσάτα ποτήρια. Γιατί πώς να το κάνουμε … το Ξινόμαυρο είναι μια ερυθρή «diva» του ελληνικού αμπελώνα. Όλοι το ξέρουν αυτό. Έχει πεισματάρικο τανικό χαρακτήρα, διαπεραστική «φωνή» λόγω της οξύτητας του, αλλά και ένα σοφιστικέ προφίλ, που αν του δώσεις τον απαραίτητο χρόνο θα ξεδιπλώσει μπροστά σου μια οινική περσόνα με πολλά χαρίσματα. «Δραστηριοποιείται» σε τέσσερις ζώνες ΠΟΠ, είτε πρωταγωνιστικά, είτε σε συνδυασμό με άλλες ερυθρές ποικιλίες. Στη Νάουσα (ΠΟΠ Νάουσα) και στο Αμύνταιο (ΠΟΠ Αμύνταιο) μονοπωλεί το ενδιαφέρον με την μονοποικιλιακή του εκδοχή. Στη Ραψάνη (ΠΟΠ Ραψάνη) θα το δούμε να συμπορεύεται με τις ποικιλίες «Κρασάτο» και «Σταυρωτό», ενώ στη Γουμένισσα (ΠΟΠ Γουμένισσα) θα το βρούμε να αγκαλιάζει τη μούσα του «Νεγκόσκα», χαρίζοντας σε κάθε περίπτωση υπέροχους ΠΟΠ οίνους.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές ετικέτες για να κατανοήσουμε και στην πράξη τι εστί αυτή η ποικιλία «πολυεργαλείο».

Γη και Ουρανός - Αμπελώνες Θυμιόπουλου

Γη και Ουρανός - Αμπελώνες Θυμιόπουλου
Αποτελεί χαρμάνι των καλύτερων βιολογικών αμπελώνων του κτήματος, ηλικίας 45 ετών, ενώ εδώ να πω πως κατά την οινοποίηση του χρησιμοποιείται ένα 40% άσπαστων τσαμπιών. Η ζύμωση πραγματοποιείται με γηγενείς ζύμες και το κρασί τελικά ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 18 μήνες. Μαρμελάδες κόκκινων φρούτων, νότες που θυμίζουν ρόδι, αλλά και ένα γήινο μονοπάτι αρωμάτων ελιάς, τομάτας και βοτάνων κατακλύζουν μύτη και στόμα. Η πληθωρικότητα των γευστικών χρωμάτων πλαισιώνεται από τον φίνο χαρακτήρα των τανινών, ενώ η οξύτητα του Ξινόμαυρου είναι πάντα εκεί, ενσωματωμένη όπως πρέπει στο σύνολο. Τέλειο με ένα κοκκινιστό μοσχαράκι.
Ενδεικτική τιμή: 17,50 €

Ξινόμαυρο - Κτήμα Γεροβασιλείου


Το Ξινόμαυρο στα ροζέ του (που λέγαμε). Έτσι το ονειρεύτηκε ο Αργύρης Γεροβασιλείου το 2018 και έτσι το έπλασε. Αρχικά τι χρώμα… Γοητευτικό και φίνο! Αμέσως μετά έρχονται αρωματικά στοιχεία εσπεριδοειδών όπως ροζ γκρέιπ φρουτ, φρούτα του δάσους, αρώματα βύσσινου και κερασιού και ένας γήινος απόηχος που χαρακτηρίζεται από νότες λιαστής τομάτας. Στόμα δροσιστικό, με ισορροπημένη οξύτητα και μια έντονα αρωματική επίγευση που σε «στέλνει» με ανυπομονησία στην επόμενη γουλιά. Μια αστακομακαρονάδα, συνταγές με ζυμαρικά και κιμά και γενικότερα μεσογειακές γεύσεις θα αγκαλιάσουν υπέροχα αυτό το γαστρονομικό ροζέ.
Ενδεικτική τιμή: 16,50 €

Blanc de Noir - Οινοποιείο Πατιστής


Ένα πηλιορείτικο Βlanc de Noir. Η αλήθεια είναι πως με την πρώτη ματιά δεν μοιάζει με Ξινόμαυρο. Ένα 5% Ασύρτικο δίνει μια διαφορετική νότα στο blend, αλλά η ερυθρή ποικιλία σολάρει και πάλι ανενόχλητη και το απολαμβάνει. Παράγεται με την μέθοδο της λευκής οινοποίησης εφαρμοσμένη σε ερυθρό σταφύλι και ιδού το αποτέλεσμα. Έχουμε ένα λευκό κρασί, με σωμόν ανταύγειες, αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινης ελιάς, τομάτας και λευκού τριαντάφυλλου. Στο στόμα είναι πλούσιο, με τραγανή οξύτητα που διασπά την αίσθηση της λιπαρότητας, και γενικά… είναι ότι καλύτερο να το απολαύσετε με ένα καλαμάρι και μπόλικο λεμονάκι, με ένα πιάτο γεμιστά, ή γιατί όχι με ένα φιλέτο σολομού.
Ενδεικτική τιμή: 12,00 €

Ακακίες Sparkling - Κτήμα Κυρ Γιάννη

Ακακίες Sparkling - Κτήμα Κυρ Γιάννη
Φίνες φυσαλίδες βολτάρουν μέσα στον πηγαίο αρωματικό χαρακτήρα αυτού του sparkling Ξινόμαυρου. Στην μύτη πρώτα πρώτα θα εντοπίσετε ζωηρά αρώματα κόκκινων φρούτων που θυμίζουν άγρια φράουλα και κεράσι ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν νότες φρέσκιας τομάτας, βοτάνων και ανθέων. Στο στόμα οι ζωντανές φυσαλίδες του χαρίζουν ευεξία, ενώ ο πλούσιος γευστικός χαρακτήρας ακροβατεί ανάμεσα στην ισορροπία μεταξύ οξύτητας και σακχάρων. Είναι ιδανικό απεριτίφ, απαλό και τριανταφυλλένιο, αλλά και μια καλή επιλογή για πιο εξωτικές συνταγές.
Ενδεικτική τιμή: 13,80 €

Ξινόμαυρο… Its showtime

Την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει και η ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος μας περιμένει για τα «χρόνια πολλά» με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

*Τα «ΒορΟινά του Ξινόμαυρου» στην Aθήνα

Πρόκειται για μια τρισδιάστατη γιορτή στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την πολύπλευρη ποικιλία σε όλες της τις εκδοχές.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα των «ΒορΟινών»:

  1. Ελεύθερη οινογευσία της ποικιλίας Ξινόμαυρο από όλη τη Μακεδονία και σε όλες της τις εκδοχές. Η δοκιμή θα γίνει με την παρουσία sommelier.
  2. Δύο διαφορετικά master classes τυφλής γευστικής δοκιμής με τίτλο «Terroir vs Vinification» με την καθοδήγηση του πολυβραβευμένου sommelier, Άρη Σκλαβενίτη. Το κάθε master class είναι αφιερωμένο στο πολυδιάστατο προφίλ της ποικιλίας, από την τρέχουσα εσοδεία έως το 2007, αναλύοντας την πορεία συγκεκριμένων ετικετών στο πέρασμα του χρόνου. Τα κρασιά των 2 master classes θα είναι διαφορετικά.
  3. «Τα Παλαιωμένα» είναι ο τίτλος του θεματικού δωματίου όπου θα παρουσιαστούν εσοδείες που φτάνουν μέχρι το 1996, παρουσία sommelier.
Τα «ΒορΟινά του Ξινόμαυρου» στην Aθήνα

Πληροφορίες:

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου
Ώρες εκδήλωσης: 17:00-22:00
Ώρες masterclasses: 17.30-18.30 & 19.30-20.30.
Χώρος: Κτίριο Αμαλίας 36, Λεωφόρος Αμαλίας 36, Αθήνα
Κόστος εισόδου στις δοκιμές (ελεύθερη οινογευσία και θεματικό δωμάτιο): 10 ευρώ.
Κόστος εισόδου για κάθε master class (συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες δοκιμές): 35 ευρώ.

Το εισιτήριο για την είσοδο των επισκεπτών στις δοκιμές και στα master classes διατίθεται ξεχωριστά ανά ενότητα μέσω της πλατφόρμας Viva. Μπορείτε να το βρείτε πατώντας εδώ.

«Οι εκφάνσεις του Ξινόμαυρου» στη Θεσσαλονίκη

«Οι εκφάνσεις του Ξινόμαυρου» στην Θεσσαλονίκη

Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να δοκιμάσετε όλες τις εκφάνσεις του Ξινόμαυρου στο «The Wine Hub», τον χώρο των γευστικών δοκιμών της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» με ένα «walk around wine tasting». Επίσης στο πλαίσιο κατανόησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας, μαζί με τα κρασιά θα συνδυαστούν διάφορα μικρά εδέσματα με στόχο έναν ενδιαφέρον γευστικό συνδυασμό.

Πληροφορίες:

Tετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023
Ώρες εκδήλωσης: 16:00-21:00
Χώρος: The Wine Hub, Ολυμπίου Διαμαντή 2 (Κτίριο Πολυτεχνείου 17β), Θεσσαλονίκη
Είσοδος 10 ευρώ με κράτηση: https://rb.gy/y674k

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ