Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παγκόσμια παραγωγή κρασιού
Το «θετικό» στην όλη υπόθεση
Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει την παγκόσμια παραγωγή κρασιού - Το «θετικό» στην όλη υπόθεση
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, καθώς οι αμπελώνες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).
Η παραγωγή έφτασε τα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά επτά τοις εκατό σε σχέση με το 2022, ανέφερε ο διακυβερνητικός οργανισμός, καθώς παρουσίασε τις πρώτες εκτιμήσεις του.
«Για άλλη μια φορά, οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες - όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία - επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα», δήλωσε ο οργανισμός, ο οποίος παρέχει στοιχεία σε χώρες παραγωγής και κατανάλωσης σταφυλιών και οίνου.
Ορισμένοι μεγάλοι παραγωγοί στο νότιο ημισφαίριο είχαν σημαντική πτώση της παραγωγής. Η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία είδαν την παραγωγή να μειώνεται μεταξύ 10 και 30%.
Η Ιταλία έχασε τον τίτλο του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού καθώς η παραγωγή της μειώθηκε κατά 12%, επιτρέποντας στη Γαλλία να ανακτήσει την πρώτη θέση καθώς η παραγωγή της παρέμεινε σταθερή.
Η Ισπανία διατήρησε τη θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, αν και η παραγωγή της μειώθηκε κατά 14% και ήταν μειωμένη κατά 19% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας.
Υπάρχει θετικό στην μειωμένη παγκόσμια παραγωγή;
Το θετικό στοιχείο, αν υπάρχει, για τον κλάδο είναι ότι μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της ανισορροπίας της αγοράς.
Σε «ένα πλαίσιο όπου η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται και τα αποθέματα είναι υψηλά σε πολλές περιοχές του κόσμου, η αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή θα μπορούσε να φέρει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο OIV.
Ενώ ο OIV κάνει λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την παραγωγή, δεν την έχει ακόμη συνδέσει οριστικά με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε η Inaki Garcia de Cortazar-Atauri στο γαλλικό εθνικό ινστιτούτο γεωπονικών ερευνών INRAE.
Ειδικός στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, είπε ότι οι ζημιές στην Ιταλία οφείλονται στο ότι η καλλιεργούμενη γη δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό τόσο καλά όσο το φυσικό έδαφος.
Όμως «μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά», είπε, με καύσωνες ή βροχερές περιόδους να πλήττουν ορισμένες περιοχές και να προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως το ωίδιο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.