- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
4 wine bars με αυλή στην Αθήνα: Wine with Eleni, Wine is Fine, Psyche και By the Glass
Ο Σεπτέμβρης είναι περισσότερο απ’ όλους τους άλλους ο μήνας της γλυκιάς νοσταλγίας. Θυμάσαι τις διακοπές, τους έρωτες του καλοκαιρού (πάντα παροδικοί και για αυτό έντονοι), τους τόπους που αγάπησες και θα κάνεις καιρό να δεις. Ξέρεις τι ταιριάζει σε αυτή την αναπόληση; Ένα ποτήρι (μπουκάλι) κρασί και δύο φίλοι καλοί. Εξίσωση που όλα τα λύνει.
4 wine bars με αυλή στην Αθήνα
Wine with Eleni
Στο Κουκάκι, δύο βήματα πιο πέρα από την «πιάτσα» με τα μαγαζιά επιτυχίες, βρίσκεται το ήσυχο παρκάκι της γειτονιάς. Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε τόσο ήσυχο, γιατί ανάμεσα στα φυλλώματα των δέντρων ξεχύνεται η jazz, ούτε τόσο «της γειτονιάς», μια που από εδώ μπορείς να βάλεις πλώρη προς τους μυρωδάτους αμπελώνες της χώρας. Το μυστικό λέγεται Wine with Eleni, ένα wine bar που ο εσωτερικός του χώρος δεν ξεπερνά τα λίγα, ελάχιστα τετραγωνικά, αλλά που εξωτερικά έχει στη διάθεσή του ολόκληρη τη γοητευτική πλατεία. Ιδιοκτήτριά του η Ελένη Κεφαλοπούλου, μία πραγματική οινόφιλη με μεγάλη αγάπη και γνώση για το κρασί, που στη wine list της επέλεξε να βάλει όχι πολλά, αλλά λίγα και ιδιαίτερα κρασιά. Σκοπός εδώ είναι να δοκιμάσεις κρασιά που δεν γνωρίζεις, κι αν κάποιο τύχει να το αγαπήσεις λίγο παραπάνω να μπορείς να το πάρεις μαζί σου φεύγοντας – όλα τα κρασιά πωλούνται και σε τιμές κάβας. Μισαραλιώτου 20, Κουκάκι, 6934125839
Wine is Fine
Στην πραγματικότητα αυλή δεν υπάρχει, αλλά έτσι όπως ο νεαρόκοσμος συσσωρεύεται στωικά με ένα ποτήρι κρασί ανά χείρας στον πεζόδρομο της Βίσσης, περιμένοντας να ελευθερωθεί κάποιο τραπέζι (ή και όχι), σχηματίζεται μία νοητή οινόφιλη και κατάδική μας ανοιχτωσιά. Το Wine is Fine σήκωσε σούσουρο με το που άνοιξε τον περασμένο Μάρτη, γιατί η τοποθεσία του, αρχικά, του δίνει μία χροιά αλλιώτικη, μοναδική. Τώρα πια στον δρόμο των πομολάδικων, όπως είναι γνωστή η Βίσσης, τα πρωινά ψάχνεις πόμολα για την μπαλκονόπορτα που πάλι χάλασε η ρημάδα, και μέχρι να έρθει το απόγευμα ανακαλύπτεις τι ωραίο ταίρι μπορεί να κάνει μία αχνιστή μακαρονάδα με αυγοτάραχο με ένα ποτήρι Ασύρτικο. Οι δύο εκ των τριών ιδιοκτητών είναι Γάλλοι, καταγωγή που κάνει αισθητή την εμφάνισή της στον κατάλογο: ρατατούιγ με μαλακή φέτα, σπαράγγια με αυγά πέστροφας και μουσελίν, μοσχαρίσιο ταρτάρ. Τα συνοδεύεις με κόκκινα, λευκά, ροζέ ακόμη και πορτοκαλί κρασιά, ακούγοντας μουσική που σε ξαφνιάζει (από pop μέχρι hip hop και ακόμα παραπέρα), παρατηρώντας το νεαρόκοσμο που πηγαινοέρχονται. Οι καλές τιμές (ποτήρι από €5) βοηθούν στο να κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας, αλλά και να προστεθεί ακόμα ένα ποτήρι κρασί στον λογαριασμό. Βίσσης 6, Μοναστηράκι
Psyche
Είναι μία ανάσα από την πολύβουη Ερμού, αλλά καλά κρυμμένο. Για αυτό και όταν τελικά βρίσκεσαι στο φουντωτό αίθριο της στοάς Κορνάρου νιώθεις σαν να ανακάλυψες μόλις ένα επτασφράγιστο μυστικό. Το Psyche, υπάρχει σε αυτή την αθηναϊκή στοά περίπου έναν χρόνο, διάστημα αρκετό για να μεταδοθεί η πληροφορία στα χείλη των οινόφιλων και από εκεί να περάσει στην καρδιά τους. Και αυτό γιατί το Psyche έχει γνήσιο πάθος για το κρασί – μια ματιά στην ιδιαιτέρως πλούσια wine list είναι αρκετή για να το καταλάβεις. Κρασιά γνωστά και αγαπημένα, αλλά κι άλλα που ούτε έχουν φτάσει στα αυτιά σου ποτέ, κρασιά από τα ελληνικά νησιά και από την άλλη άκρη του κόσμου, όλα τους πάντως υπέροχα. Και το φαγητό ειδικά σχεδιασμένο ώστε να τα συνοδεύει όλα αυτά, να μην τα επισκιάζει, αλλά να τα αναδεικνύει, με ευκολία να μοιράζεται ανάμεσα σε μία παρέα και να την αφήνει κατευχαριστημένη. Να πάτε και να ξαναπάτε. Κορνάρου 4, Σύνταγμα, 2103221271
By the Glass
Σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να ασχολείται με το κρασί, έστω και επιφανειακά, και να μη γνωρίζει τη Φωτεινή Παντζιά, μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες στον χώρο του κρασιού. Η Φωτεινή έκανε ένα θαρραλέο άλμα, ανοίγοντας το By the Glass το 2012, σε μία περίοδο που το οινόφιλο κοινό ήταν περιορισμένο και ο όρος «wine bar» σχεδόν ανύπαρκτος. Και να που, όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά μύησε κιόλας στον κόσμο του κρασιού πολλούς από εμάς. Σήμερα, το By the Glass μετρά πια πάνω από 500 ετικέτες, κάβα ζηλευτή και αξιοθαύμαστη. Το καλύτερο; Χάρη στη μέθοδο Coravin πολλά, πάρα πολλά (περίπου 200) από αυτά τα κρασιά μπορείς να τα πιεις και στο ποτήρι! Ιδανικά, θα το κάνεις μία από αυτές τις γλυκές φθινοπωρινές νύχτες, όσο ο καιρός το επιτρέπει να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας στην ειδυλλιακή πλατεία Ραλλούς Μάνου με φόντο τη μοναδική Ρωσική Εκκλησία. Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Σύνταγμα, 2103232560
6 ωραία κρασιά για να πιεις το φθινόπωρο*
-Της Αλεξάνδρας Μπασπανέλου
- LEXIS K, Αμπελώνες Ζαχαριά, Κυδωνίτσα, €14. Μια κομψή και εκφραστική Κυδωνίτσα, με ένα διακριτικό βαρελίσιο χαρακτήρα που της πάει πολύ.
- Ήδυσμα Δρυός, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Chardonnay, €17. Σούπερ πλούσιο και απολαυστικό, θα το λατρέψει όποιος αγαπάει τα chardonnay.
- V for Vostilidi, Οινοποιείο Σαρρής. Βοστυλίδι Orange, €18. Και orange, και επαναστατικό, και βαρελίσιο, αυτό το βοστυλίδι τα έχει όλα!
- Enstikto λευκός, Οινοποιείο Δασκαλάκη (Wines), Βιδιανό, 19 ευρώ. Ένα γεμάτο κρητικό Βιδιανό με «τροπικό» χαρακτήρα και ώριμη διάθεση.
- Όβηλος λευκός, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Ασύρτικο – Semillon, €28. Κορυφαίο, all time classic, ικανό για δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες.
- Σαντορίνη Βαρέλι, Vassaltis Vineyards, Ασύρτικο, €39,50. Το αστέρι του ελληνικού αμπελώνα συνάντησε το βαρέλι και είναι υπέροχο.
*Οι τιμές είναι στο ράφι και όχι εστιατορίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.