Wine & Spirits

6 κρασιά και αποστάγματα με τη γεύση του Αιγαίου

Για λίγο ακόμα στο νησί με ένα ποτήρι στο χέρι

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6 κρασιά και αποστάγματα με τη γεύση του Αιγαίου
© Engin Akyurt / Pexels

Αγαπημένα κρασιά και αποστάγματα που έχουν τη γεύση και το άρωμα των ελληνικών νησιών

Ακόμα κι αν έχεις ήδη επιστρέψει από τις διακοπές, μπροστά σου υπάρχει λίγο ακόμα καλοκαίρι. Κάνε την μπαλκονάδα σου -όπως λατρεύω να λέω-, επιστρέφοντας έστω και νοερά στο νησί εδώ και τώρα! Ναι, ναι, είναι το γνωστό «ένα ποτήρι δρόμος», και πίστεψε με αυτό το ταξίδι δεν θα είναι μακρινό, αλλά αντίθετα πολύ πολύ αληθινό καθώς οι γεύσεις και οι μυρωδιές του κάθε τόπου είναι αναπόσπαστα δεμένες με τα τοπικά του προϊόντα.

Κρήτη, η βασίλισσα
Κρασί ή τσικουδιά, τι να σερβίρω; Θα πω ό,τι τραβάει η όρεξή σου, παρότι εγώ να δηλώσω εδώ πως λατρεύω τα κρητικά Βιδιανά. Έχω όμως κάτι και για σένα που είσαι λάτρης των αποσταγμάτων και αγαπάς να τα απολαμβάνεις με λίγο πάγο, ίσως και μαζί με κάποιο μεζεδάκι.

Nostos Vidiano- Οινοποιείο Μανουσάκης

Nostos Vidiano- Οινοποιείο Μανουσάκης
Μια ποικιλία με δυνατότητες που μπορούν να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Μύτη εκφραστική που προσφέρει αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων σε πρώτο πλάνο, λίγο αργότερα θα διακρίνεις και μια τρομερή αύρα βοτανικών νύξεων, όλα τους μυρωδιές καλοκαιριού. Στόμα γεμάτο, δροσερό, με ισορροπημένη οξύτητα και μια αμυδρή αίσθηση ορυκτότητας που το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον.
Προτείνω φρέσκο ψαράκι ψητό ή πιάτα θαλασσινών, όπως θα έκαναν οι ντόπιοι με φόντο τις υπέροχες κρητικές θάλασσες. Αν προτιμάς, μπορείς να βγάλεις ένα τυράκι, μια πίτα ή μια τάρτα λαχανικών έτσι απλά για το τσίμπημα, καθώς το Βιδιανό, έχει από μόνο του όλο την κρητική «ψυχή» που τόσο αγαπάς.
Ενδεικτική τιμή: 18,00 €

35Ν Syrah- 35N Cretan Distillery

35Ν Syrah- 35N Cretan Distillery
Η μονοποικιλιακή τσικουδιά 35Ν δημιουργήθηκε από τα σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Syrah, και… τι να σου λέω τώρα. Βλέπεις, δεν πίνεις κάθε μέρα τσικουδιά από Syrah. Άρωμα ζεστό, ντελικάτο, με φοβερό ενδιαφέρον, που αναδεικνύει γήινες νότες και πικάντικα στοιχεία θυμίζοντας πιο έντονα αρώματα γλυκών μπαχαρικών. Tο όνομα αυτής της υπέροχης τσικουδιάς είναι εμπνευσμένο από τον 35Ν παράλληλο που διασχίζει την Κρήτη, με άλλα λόγια από το στίγμα της στην γη, το οποίο και συμβάλλει στο μοναδικό της κλίμα και terroir. Και εγώ με την σειρά μου θα πω πως αυτό το μπουκάλι κρύβει μέσα του όλο το μεράκι αυτού του τόπου.
Τέλειο δίπλα σε ένα δροσερό ντάκο με φρέσκια ντοματούλα, αν πάλι θες να το πας σε άλλο μονοπάτι, συνδύασέ το με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Όλη αυτή η ομορφιά είναι αυτό που χρειάζεσαι για να «επιστρέψεις» για λίγο στο νησί.
Ενδεικτική τιμή 700 mL: 21,00 €

Κεφαλονιά, ο οινικός θησαυρός του Ιονίου
Μια νοητή βόλτα στην Κεφαλονιά, και έχω ήδη τις επτανησιώτικες καντάδες και ομορφιές στο μυαλό μου. Και τι θα σε πάει ως εκεί; Δοκίμασε ένα «Βοστιλίδι», καθώς είναι το «next big thing» της οινικής Κεφαλονιάς και οι ντόπιοι οινοπαραγωγοί το περιποιούνται σαν το μικρό «πολύτιμό» τους.

Χαρίτων- Κτήμα Χαριτάτου

Χαρίτων- Κτήμα Χαριτάτου
Θα το έλεγα οινική ποίηση! Η οικογένεια Χαριτάτου και το Βοστιλίδι χάρισαν όλη τους την αγάπη σε αυτό το κρασί με τα αρώματα περγαμόντου, ροδάκινου, lime, λεμονιού και grapefruit. Νότες που θυμίζουν άνθη εσπεριδοειδών, μπλέκονται αρμονικά μαζί με κάποια στοιχεία ορυκτότητας κάνοντας την αρωματική παλέτα πλούσια και πολύπλοκη. Στο στόμα θα συναντήσεις παρόμοιο χαρακτήρα, η τραγανή οξύτητα του κρασιού ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα στο γευστικό σύνολο, στο τέλος έρχεται και η επίγευση με τον mineral χαρακτήρα. Ασυνήθιστο, ιδιαίτερο, κεφαλλονίτικο… αυτό είναι το Βοστιλίδι!
Στην Κεφαλονιά που αγαπούν τις πίτες, θα ταίριαζαν πλάι στην φιάλη ίσως μια τραγανή ωραία πιτούλα. Εγώ όμως θα προτείνω και μια δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολωμό και ξηρούς καρπούς για να σε φρεσκάρει λιγάκι.
Ενδεικτική τιμή: 17,00 €

Σαντορίνη, η «πρωτεύουσα» του Ασύρτικου
Το απίστευτο terroir της Σαντορίνης πρωταγωνιστεί ανάμεσα σε όλες τις ετικέτες της ποικιλίας. Ετοιμάζω ταξίδι στο νησί λοιπόν και για εισιτήριο χρειάζομαι μόνο μια φιάλη Ασύρτικο.

Σαντορίνη- Κτήμα Αργυρού

Σαντορίνη- Κτήμα Αργυρού
Ένα κρασί φτιαγμένο από αμπέλια που ξεπερνούν ηλικιακά τον αιώνα, ενώ πρόκειται για επιλεγμένα αμπελοτόπια που βρίσκονται στην Μεσσαριά, στον Πύργο, στο Μεγαλοχώρι, στον Καρτέραδο και στο Ακρωτήρι. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το κρασί παραμένει για δύο μήνες με τις φίνες οινολάσπες του. Αρώματα λεμονιού, κίτρου, μοσχολέμονου, βρεγμένης πέτρας και αγιοκλήματος, οξύτητα υψηλή, και μια συμπυκνωμένη γευστική παλέτα που φέρνει στο νου αρώματα φρούτων, ζυμών και μια διακριτική αίσθηση ορυκτότητας.
Αν θέλεις να βάλεις λίγη ακόμη Σαντορίνη στο τραπέζι, φτιάξε και μια σαντορινιά φάβα με λίγη κάπαρη και πλούσιο ελαιόλαδο έτσι για να έχεις να τσιμπάς.  Νομίζω ότι η υψηλή οξύτητα και ένταση του κρασιού θα διαπεράσει υπέροχα την λιπαρή υφή και την ένταση του πιάτου δημιουργώντας την απόλυτη γευστική αρμονία.
Ενδεικτική τιμή κρασιού: 28,00 €

Ικαρία, του ποτού και του γλεντιού
Στην Ικαρία, αχ στην Ικαρία… Αγαπούν, γεύονται, χορεύουν, άρα ζουν! Τα κρασιά τους είναι μικρά στολίδια στον ελληνικό «αμπελοχάρτη» και οι Ικαριώτες γεννημένοι για το καλό κρασί. Σε ταξιδεύω λοιπόν στο νησί με ένα λευκό τοπικό «Μπεγλέρι» για να δεις με τη μια τι πάει να πει «Ικαριώτικη ζωή».

Καλαμπελέ- Οινοποιείο Καρίμαλη

Καλαμπελέ- Οινοποιείο Καρίμαλη
Καλαμπελέ, ή αλλιώς «καλό αμπέλι», είναι τοπόσημο και όνομα για το αμπέλι των προγόνων της οικογενείας. Εδώ, Μπεγλέρι και Ασύρτικο, δημιουργούν έναν οίνο ελάχιστης παρέμβασης, ζυμωμένο με γηγενείς ζύμες και όλο το μεράκι του Ικαριώτικου μικροκλίματος. Οξύτητα ισορροπημένη, αλλά αισθητή, και αρώματα πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών, βοτάνων και ανθέων.
Αν θέλεις ακόμα πιο Ικαριώτικο σκηνικό, βάλε στη κατσαρόλα ότι λαχανικά έχεις, για παράδειγμα μελιτζάνα, κολοκυθάκι και πιπεριά και φτιάξε στο τσακ μπαμ ένα καλοκαιρινό «Σουφικό» -κάτι σαν τουρλού- να το έχεις για μεζεδάκι μαζί με το κρασί σου.
Ενδεικτική τιμή κρασιού: 15,00 €

Αμοργός, η «γεύση» του κεφιού
Το νησί που ταξιδεύει ο νους μου όλο το καλοκαίρι μια και φέτος αγάπησα τις αμοργιανές γεύσεις και τα αμοργιανά φαρδιά πλατιά χαμόγελα όσο τίποτα. Από την στιγμή λοιπόν που γύρισα, «επιστρέφω» μέρα παρά μέρα πίσω στην Αμοργό μου πίνοντας λίγη ψημένη ρακή, φτιαγμένη με την παραδοσιακή συνταγή του νησιού. Είναι το καλύτερο φάρμακο, όπως θα σου πουν οι ντόπιοι, για τον βήχα, αλλά και γιατροσόφι της ψυχής, οι Αμοργιανοί την πίνουν στις χαρές τους και στις λύπες, σχεδόν πάντα δηλαδή. Θα την βρεις σαν κέρασμα στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, σε γάμους, σε κέφια, σε σοκάκια και σε πανηγύρια. Σέρβιρέ την και εσύ στο μπαλκόνι σου και ονειρέψου το νησί.

Ψημένη ρακή- Αμόργιον

Ψημένη ρακή- Αμόργιον
Το οινοποιείο-ποτοποιείο «Αμόργιον», ειδικεύεται στην «ψημένη» και την παράγει σε διάφορα μεγέθη φιαλών και διάφορες εκδοχές όπως είναι η «παλαιωμένη», με την οποία ξετρελάθηκα. Αυτό που κυρίως την διαφοροποιεί είναι το ελαφρύ αλκοόλ (vol. 20%) και η πιο γλυκιά γεύση της, όπως λένε οι δημιουργοί της. Βοτανικά στοιχεία, νότες που θα θυμίσουν γλυκά μπαχαρικά, μέλι και καραμέλα, ενώ η γλυκάδα, η αψάδα και τα έντονα αρώματα που σκάνε στο στόμα, βάζουν στον κυκλαδίτικο χάρτη αυτό που λέμε… «αμοργιανή γεύση».
Συνδύασε την «ψημένη» με αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, ή ακόμα καλύτερα με ένα πεντανόστιμο λουκούμι. Αν θέλεις να δροσιστείς και μόνο, τότε άσε τον νου σου να ταξιδέψει στα κυκλαδίτικα σοκάκια, και πιες την ως απεριτίφ!
Ενδεικτική τιμή 700mL: 21,00 €

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ