- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η φοβερή εμπειρία να ζήσεις από μέσα τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης
Η εκπαιδευόμενη κριτής που πήρε και το έπαθλο μεταδίδει...
Άνθρωποι του κρασιού στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου - Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης δοκιμάζουν κάθε χρόνο και βραβεύουν τα καλύτερα κρασιά και αποστάγματα της Ελλάδας
Μια νέα οινολόγος σαν εμένα δεν θα μπορούσε να νιώσει μεγαλύτερη τιμή και χαρά από την συμμετοχή της σαν Associate Judge (εκπαιδευόμενη κριτής) σε ένα μεγάλο και έγκυρο διαγωνισμό. Έτσι λοιπόν, στον 23ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης που φέτος διεξήχθη 14-16 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκα ανάμεσα σε 25 καταξιωμένους γευσιγνώστες -και άλλους 4 υπέροχους associate judges- από την Ελλάδα και το εξωτερικό, master of wines, master sommelier, οινολόγους, οινοχόους, δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες του οινικού χώρου. Είναι πραγματική ευτυχία που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους και μαθήτευσα δίπλα τους για 3 ολόκληρες ημέρες εξερευνώντας τα κρασιά και τα αποστάγματα της χώρας μας.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (Δ.Δ.Ο.Α.Θ.) πραγματοποιείται στην Ελλάδα από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Συνολικά δοκιμάστηκαν από τις 5 επιτροπές 1.013 δείγματα, 956 εκ των οποίων ήταν οίνοι από την Ελλάδα, τη Βραζιλία και την Κύπρο ενώ τα 57 ήταν αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι δοκιμαστές απένειμαν χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια στους καλύτερους. Οι 5 κριτικές επιτροπές λειτούργησαν υπό την επίβλεψη του προέδρου του διαγωνισμού, Κωνσταντίνου Λαζαράκη ΜW, και μιας καταρτισμένης ομάδας υποστήριξης. Καλύτερος οίνος του διαγωνισμού αναδείχθηκε το Syrah 2019 του Κτήματος Μίγα, ενώ καλύτερο απόσταγμα το τσίπουρο τριπλής απόσταξης Angel Tears 2022 του Αποσταγματοποιείου Κατσαρού.
Μεταξύ άλλων μετά το τέλος του διαγωνισμού ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είπε τα εξής: «Αυτό που πάμε να κάνουμε έχει πολλές διαστάσεις. Αρχικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για κάθε έλληνα οινοπαραγωγό. Το κρασί είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο προϊόν για το οποίο ο καταναλωτής χρειάζεται μικρά σημάδια που θα του κάνουν πιο εύκολη την επιλογή. Επίσης κάθε χρόνο στον διαγωνισμό συμμετέχουν άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία, δηλαδή αν βάλουμε συνολικά τα χρόνια εμπειρίας των ανθρώπων που δοκιμάζουν, ίσως και να φτάσουμε σε πολλούς αιώνες γευστικής δοκιμής. Δεν βαδίζουμε στον «πρωταθλητισμό» του ελληνικού κρασιού, αλλά είμαστε ένας διαγωνισμός που κάνει αξιολογήσεις, δίνει ευκαιρίες και ανοίγει δρόμους σε όλους τους οινοπαραγωγούς».
Ο θεσμός των Associate Judges
Ο θεσμός των Associate Judges υλοποιείται από το 2018, με την προσδοκία να δημιουργήσει μελλοντικούς δοκιμαστές κρασιού και να δώσει την ευκαιρία σε νέους καταρτισμένους και με μεγάλη όρεξη ανθρώπους του οινικού χώρου να αποκτήσουν εμπειρία πάνω στις γευστικές δοκιμές. Στο τέλος της διαδικασίας αξιολογείται ο καλύτερος από τους 5 associate judges σύμφωνα με την επίδοση του στις τελικές βαθμολογίες των δειγμάτων. Και….μαντέψτε! Φέτος ήμουν εγώ που είχα την τεράστια τιμή και χαρά να ακούσω το όνομα μου από τον «μεγάλο άνθρωπο» του κρασιού, Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, καθώς αξιολογήθηκα ως «Βest Associate Judge» του διαγωνισμού, με έπαθλο την συμμετοχή μου ως προσκεκλημένη (κανονική πια) κριτής στην επόμενη διοργάνωση του ΔΔΟΑΘ. «Thessaloniki Wine Competition», ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτήν την εμπειρία!
O διαγωνισμός και τα πρόσωπα
Κάθε πρωί συναντιόμασταν με μεγάλη ανυπομονησία στην αίθουσα γευσιγνωσίας, έχοντας όλοι κοινό πόθο να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Το σήμα για την έναρξη των «Flights» (δηλαδή των γευστικών δοκιμών μας), έδινε ο πρόεδρος του διαγωνισμού, Κωνσταντίνος Λαζαράκης. Πραγματικά συγκεντρωμένοι, ξεκινούσαμε την τυφλή γευσιγνωσία των δειγμάτων. Μπροστά μας, περίπου 20 κρασιά ανά flight, ένα προσωπικό σημειωματάριο, και μια βαθμολογική κλίμακα ως το 100 την οποία έπρεπε να «ανεβoκατεβαίνουμε» κάθε φορά αξιολογώντας κάθε κρασί. Μετά από κάθε flight ακολουθούσε το meeting του κάθε τραπεζιού με συντονιστή τον πρόεδρό του. Κάποια meetings ήταν εξαιρετικά απαιτητικά μέχρι να καταλήξουμε στο πιο δίκαιο συμπέρασμα, ενώ απ’ την άλλη ήταν πραγματικά καταπληκτικό πως υπήρχαν και εκείνες οι φορές όπου οι γνώμες όλων ταυτίζονταν απόλυτα. Όταν γυρίζαμε πίσω στα τραπέζια μας μας περίμενε κάποιο καινούργιο flight. Μια νέα παλέτα λευκών, ροζέ ή ερυθρών «αποχρώσεων» μας περίμενε στα ποτήρια μας!
Από μπροστά μας πέρασαν Μοσχοφίλερα, Ασύρτικα, Ξινόμαυρα, Αγιωργίτικα, Λιάτικα και Μαλαγουζιές και πολλές ακόμη ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Καθεμιά είχε να μας πει τη δική της «γευστική ιστορία» μέσα από το στιλ και την έκφραση που της είχε δώσει το terroir αλλά και ο δημιουργός του κάθε κρασιού. Μα να σας το πω και αυτό! Η πιο αγωνιώδης και συναρπαστική στιγμή του διαγωνισμού ήταν η τελική ευθεία για την ανάδειξη των καλύτερων κρασιών για φέτος. Πλέον όλοι μαζί οι κριτές, συζητούσαμε δοκιμάζοντας τα «χρυσά» κρασιά του διαγωνισμού, ψηφίζοντας ο καθένας το δικό αγαπημένο ανά κατηγορία. Η ανυπομονησία μας ήταν μεγάλη, καθώς σε λίγες ώρες θα μαθαίναμε μαζί με το κοινό, ποια ήταν εκείνα τα κρασιά που «τυφλά» αγαπήσαμε.
Από τη δική μου λοιπόν βιωματική εμπειρία σε αυτόν τον διαγωνισμό, κατάλαβα πως είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση το να αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη να αφουγκραστεί το κρασί, και τρομερά ενδιαφέρον το challenge να το κατανοήσεις ή ακόμα και να αναγνωρίσεις γεωγραφικά τη μητέρα γη του. Επίσης κατάλαβα πως υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογοι γευσιγνώστες στον χώρο του κρασιού σε παγκόσμια κλίμακα, που αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν, δείχνοντας πάντα σεβασμό απέναντι στον «οινοδημιουργό» και τη «γη του». Γιατί το κρασί είναι η έμπνευση του δημιουργού του, αλλά και «καρπός» της ίδιας της φύσης. Αγαπητοί Judges σας ευχαριστώ για τις γνώσεις που απλόχερα μοιραστήκατε μαζί μου.
Δειπνώντας με τους «Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος»
Τρία ξεχωριστά δείπνα, τρία αξέχαστα μενού και πολλά υπέροχα κρασιά φτιαγμένα από υπέροχους ανθρώπους. Το Κτήμα Κυρ Γιάννη, το Κτήμα Γεροβασιλείου και το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, μέλη των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος», μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες, όμορφες γεύσεις και εκπλήξεις.
Του Αγίου Βαλεντίνου με το Κτήμα Κυρ Γιάννη
Του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόν ένα θεσπέσιο δείπνο από το Κτήμα Κυρ Γιάννη μας περίμενε στο εστιατόριο «Τα Τρία Γουρουνάκια», μέσα σε μια ρομαντική ατμόσφαιρα λόγω και της ημέρας. Αφού γευτήκαμε τις ωραιότερες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας του εστιατορίου απολαμβάνοντας μαζί και ένα υπέροχο οινικό pairing, ο ίδιος ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης πριν σερβιριστεί το τελευταίο πιάτο -μια πανδαισία γλυκισμάτων- πρόσφερε προσωπικά σε όλες τις κυρίες του τραπεζιού από ένα τριαντάφυλλο. Κίνηση τόσο γλυκιά και όμορφη όσο και το γλυκό που ακολούθησε…
Μια νύχτα στο μουσείο με το Κτήμα Γεροβασιλείου
Ο Αργύρης και η Μαριάνθη Γεροβασιλείου μας υποδέχτηκαν σε μια ατμοσφαιρική «Νύχτα στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου». Με φόντο την πλούσια συλλογή των 2.600 ανοιχτηριών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τη συλλογή των συμποσιακών αγγείων του μουσείου στο βάθος, γευτήκαμε τους πιο όμορφους συνδυασμούς κρασιών και πιάτων από τα χέρια του κορυφαίου Σωτήρη Ευαγγέλου. Τα πιάτα του chef με έμφαση στο θαλασσινό στοιχείο και την ελληνικότητα ήταν πραγματικά αριστουργήματα. Εκείνο το βράδυ διασκεδάσαμε με την ψυχή μας, καθώς υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Λαζαράκη, ένα υπέροχο wine game τυφλής γευσιγνωσίας και ερωτήσεων έλαβε χώρα κάπου στα μέσα αυτού του ειδυλλιακού αυτού δείπνου. Κτήμα Γεροβασιλείου ευχαριστούμε για την αλησμόνητη νύχτα.
Τσικνοπέμπτη μαζί με το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Θα τη θυμάμαι σαν μια από τις πιο ξεχωριστές μου Τσικνοπέμπτες αυτή που ετοίμασε για τους κριτές του διαγωνισμού το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη μέσα στη φιλική ατμόσφαιρα του εστιατορίου «Μπακάλ» στο κέντρο της πόλης. Από μπροστά μας πέρασαν πιάτα κρεατικών και άλλες σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας που ταιριάζουν γάντι στις παραδόσεις της ημέρας και συνοδεύτηκαν εξαιρετικά από τα κρασιά του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη. Έλληνες, ξένοι κριτές και διοργανωτές τσίκνισαμε μαζί γιορτάζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού με τη συντροφιά της εκπληκτικής ομάδας του κτήματος και του Γεράσιμου Λαζαρίδη.
Αποτελέσματα του 23ου ΔΔΟΑΘ
Results are out, και γιορτάστε υπέροχοι οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, καθώς δόθηκαν συνολικά 752 μετάλλια στα διαγωνιζόμενα κρασιά και 20 μετάλλια στα διαγωνιζόμενα αποστάγματα. Πάρτε μια γεύση από τους καλύτερους οίνους σε κάθε κατηγορία:
Kαλύτερο κρασί του διαγωνισμού και Καλύτερος Ερυθρός Οίνος: Syrah 2019, Π.Γ.Ε. Τύρναβος – Κτήμα Δ. Μίγας
Καλύτερος Ροζέ Οίνος: Άλφα Ροζέ Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2022, Π.Ο.Π. Αμύνταιο – Κτήμα Άλφα Α.Ε.
Καλύτερος Λευκός Οίνος: Enalia Gavalas 2019, Π.Ο.Π. Σαντορίνη - Οινοποιία Γαβαλά
Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος: Vinsanto 12 ετών παλαίωσης 2008, Λευκός Π.Ο.Π. Σαντορίνη - Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος: Scaperdas Freres Blanc de Noirs Λευκός - Κυρ Γιάννη Α.Ε.
Καλύτερη Ρετσίνα: Ρετσίνα Γκλίναβος 2022, Ονομασία κατά παράδοση - Κτήμα Γκλίναβος Α.Ε.
Καλύτερο Απόσταγμα: Τσίπουρο τριπλής απόσταξης Angel Tears 2022, Τσίπουρο Θεσσαλίας – Κατσαρός Νικόλαος & Σία Ε.Ε.
Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε στο siteτου διαγωνισμού «Αποτελέσματα του 23ου Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης (tiwc.gr)».
**Η οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.), Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.), Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.), Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), Ένωση Ελλήνων Οινολόγων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.